Maminka.czTipy a rady porod

Jak se vyhnout nástřihu? Připravte svou hráz na porod

Michaela Láchová 25.  7.  2019
Prevence většího natržení, nebo zbytečný zásah? Nástřih hráze vyvolává u porodníků a budoucích maminek rozdílné názory. Dobrou zprávou je, že tomu, aby nebylo třeba se k němu uchylovat, můžete poměrně hodně pomoct. Stačí jen vědět, jak na to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem se chystala na svůj první porod, nic mě neděsilo tolik, jako představa nástřihu hráze. Že do mě tam dole jako zaživa střihnou? Brr, to nevydržím, říkala jsem si. Ve finále k němu opravdu došlo, k mému překvapení na tom ale byl nepříjemný možná jen tupý zvuk, který celý tenhle rychlý zákrok provázel. Jinak bych o něm během porodu asi vůbec nevěděla. 

Bolest se ozvala až po přesunu na oddělení šestinedělí, ale s o to větší razancí. 
Musím říct, že z nástřihu hráze jsem se vzpamatovávala celé šestinedělí, a i když to zní neuvěřitelně, i dnes, kdy už je synovi šest let, se při změně počasí občas jizva ozve. A vzhledem k tomu, že při druhém porodu už potřeba nebyl, bylo i celé období po něm zkrátka nesrovnatelné. A co tím vším chci říct? Především to, že prevence proti tomu, aby nad tím, zda nastřihnout, nebo ne, lékař vůbec nemusel uvažovat, stojí za to. Bez nástřihu si totiž můžete ušetřit spoustu nepříjemností, bolestí a patálií. Třeba jen tím, že se budete moct v klidu posadit na židli… 

Nástřih a šití mi zkazily porod, říká Dáša. Bylo to vůbec potřeba?

Kdy začít s prevencí? 

Nástřih hráze neboli epiziotomie je malý zákrok, který se provádí na konci druhé doby porodní kvůli zvětšení vaginálního otvoru, a tím pádem k urychlení porodu. Porodník jej provádí ostrými nůžkami, které se vloží do vaginy a při kontrakci se místo nastřihne. Zastánci tohoto zákroku jej vidí jako prevenci proti většímu natržení, tedy komplikovanějšímu poranění, než je nástřih samotný. Odpůrci poukazují na samotné poranění při nástřihu, které vyžaduje šití a dlouhé hojení.

Pokud každopádně chcete udělat něco, abyste se nástřihu i natržení vyhnula, můžete už během těhotenství zahájit preventivní opatření. Kdy s ním ale začít? „Vzhledem k tomu, že ve výjimečných případech může působením stimulace poševní hráze neboli peritonea dojít k dráždivosti děložní a důsledkem toho se může začít dilatovat děložní hrdlo, doporučuji, aby se začínalo nejdříve ve 36.–37. týdnu,“ vysvětluje dula Simona Lazzari s tím, že vždy je nutné zohlednit průběh těhotenství, stav děložního hrdla a pochvy, ale i psychiku těhotné.

 

S masáží hráze nezačínejte dřív než ve 36.-37. týdnu těhotenství...

 

Takzvané cervix skóre, tedy hodnocení děložního hrdla, které mimo jiné napovídá, jak se závěr těhotenství blíží, by nemělo být zvýšené, na což by vás případně měl upozornit váš gynekolog. Děložní hrdlo by tedy nemělo být předčasně zkrácené ani dilatované, děloha by neměla být výrazněji dráždivá, poševní sliznice naopak musí být naprosto zdravá, bez nálezu bakterií či kvasinek. 

Nástřih hráze: Užitečný zákrok, nebo zbytečnost?

Jak na masáž hráze? 

Pokud jste tedy v pořádku a cítíte se dobře, můžete začít s mechanickou masáží poševní hráze nebo vyzkoušet poševní nafukovací balonek Aniball, který si podle návodu budete vkládat do pochvy. Možná je i kombinace obojího. K manuální masáži hráze budete potřebovat speciální olej na hráz a antibakteriální mýdlo na ruce.

Masáž či práce s pomůckou by měla proběhnout ideálně jednou denně, večer, po důkladném osprchování genitálií, po pečlivé hydrataci a prohřátí těchto partií. Pro vyhovění všech hygienických předpokladů a prevenci zavlečení infekce do pochvy doporučuji krátce zastřižené nehty a důkladně omyté ruce antibakteriálním mýdlem. Pro použití balonku je dobré vždy použít nový prezervativ. Jak na prsty (začíná se jedním prstem, postupně v následujících týdnech se přidávají další), tak na balonek s prezervativem je třeba nanést dostatečné množství oleje, který ošetří pevnou kůži hráze a zásobí ji látkami, které podpoří elasticitu a odolnost partií,“ popisuje.

Pokud budete zkoušet cvičení s nafukovacím balonkem, řiďte se přesně podle návodu. Účinek balonku není jen v lokálním ošetření kůže a sliznice hráze, má zároveň i psychologický aspekt. „Budoucí maminka se může lépe naladit na pocit a místo, když bude hlavička miminka vstupovat a tlačit na hráz, uvědomí si efektivněji ,středobod‘, který je nutné stále i během vypuzovací fáze porodu uvolňovat,“ doplňuje Simona Lazzari. 

Příprava hráze na porod: Maliník, lněné semínko, masáž a sex

Do ničeho se nenuťte!

Ačkoli si pod názvem „masáž hráze“ mnozí představí příjemnou proceduru, často tomu tak není, zpočátku vám to naopak může být nepříjemné. Některé maminky s tím ale žádný problém nemají. Jde o to vyzkoušet, co vám nejvíce vyhovuje. Jestli chcete, můžete poprosit partnera, aby vám s masáží pomohl, pokud se na to cítí. Jestli se z jakéhokoli důvodu na masáž necítíte ani vy sama nebo vám cokoli mentálního brání, raději se do ní nepouštějte.

„Dobrou prevencí proti nástřihu je samozřejmě i soulož,“ radí dula. Takovou prevenci váš partner určitě uvítá. Předporodní přípravou ale možná prevence nekončí, mnohé můžete ovlivnit i u samotného porodu. Míru poškození hráze může ovlivnit mnoho okolností, především nešetrné tlačení nebo poloha, kterou v druhé době porodní zaujmete. Ideální proto je vzít si k porodu dulu nebo porodní asistentku, které důvěřujete, která zná vaše přání a povede vás k tomu, aby šrámy nejenom na hrázi byly co možná nejmenší, ideálně žádné. 

Poradna: Bojím se nástřihu. Pomůže masáž hráze?

Co pořídit před porodem

Poslední devátý (a často nekonečně dlouhý) měsíc je tu a vy můžete začít trénovat hráz k porodu. Co vám může pomoct, abyste předešla jejímu poranění, natržení, ale i nastřižení? 

ANIBALL je pomůcka pro předporodní a poporodní cvičení. Představuje tu nejlepší tréninkovou metodu, jak se úspěšně vyhnout nastřižení hráze či poranění při porodu, aniball.cz, 1240 Kč 

OLEJ k masáži hráze Motherlove Birth & Baby Oil s jemnou levandulovou vůní je ideální na masáž hráze před porodem a jako prevence poranění při porodu. Působením účinných látek se hráz stane pružnější a bude připravená na očekávanou zátěž. Je vhodný rovněž pro masáž miminka, hodí se i pro suchou pokožku a pomáhá potlačovat ekzémy, mamilla.cz, 295 Kč 

ČAJ Z MALINÍKU je prostředkem k usnadnění porodu a zmírnění porodních bolestí. Obsažené třísloviny mají příznivý vliv na průběh druhé doby porodní, tedy na samotný porod. Mohou také vyvolat stahy dělohy a napomoci tak zejména ženám, jejichž předpokládaný termín porodu už uplynul, eshop.nobilis.cz, 64 Kč 

Masáž hráze jako prevence nástřihu. Funguje, nebo je to ztráta času?
Témata: Těhotenství, Porod, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady v těhotenství, Tipy a rady porod, Hráz, Balónek, Budoucí maminka, Masáž, Prevence, Děložní hrdlo, Jak, Natržení, Pór, Maliník, Simon Lazzari