Maminka.czMiminko

Masáž miminka: lepší spánek a méně pláče. Nevěříte? Zkuste!

Michaela Láchová 25.  6.  2019
Znáte někoho, kdo by nemiloval masáž? Ani miminka nejsou výjimkou a láskyplné doteky od milované osoby si dokážou náramně užít. Stačí vědět kdy, jak a kam je směrovat. Že nevíte, jak na to? Poradíme vám!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oba mí synové se na masáž po koupání vždycky vyloženě těšili. Stačilo sáhnout po lahvičce s olejíčkem a už se usmívali a slastně kroutili. Masáž se pro nás tak stala krásným večerním rituálem, který jsme vynechávali opravdu jen tehdy, když mrně trápila rýma nebo teplota. Jindy se o ni rozhodně připravit nenechali. Celá maminka! 

Jak známo, doteky léčí. A tuplem ty od milované osoby. „Něžnými doteky nedáváte svému miminku pouze lásku a bezpečí, ale techniky a postupy, které se při masáži používají, příznivě ovlivňují zdravotní stav a přinášejí uvolnění, stejně jako u jiných druhů fyzioterapeutické péče o tělo,“ vyjmenovává příznivé účinky masáže instruktorka pohybové výchovy a plavání a také autorka video kurzu baby masáží Vanda Schreierová s tím, že v mnoha zemích a kulturách patří masáž k neodmyslitelné součásti péče o miminko. 

Plavání miminek a masáže. Nechte se inspirovat expertkou i maminkou

Masáž jako lék na neduhy 

Nejen po psychické stránce ale může taková dobře provedená masáž malému tvorečkovi pomoci. Můžete díky ní u miminka rozvinout pravidelný spánkový režim, podpořit správný růst nebo stimulovat hmatové senzory, a tak podpořit vnímání vlastního těla, motorický vývoj a koordinaci pohybů. A tím zdaleka nekončíme. 

„Zlepšuje se prokrvení pokožky, posilují se svaly, ale napětí v těle se uvolňuje. Díky masáži se také snižuje hladina stresového hormonu kortizolu, který tělíčko miminka zatěžuje nebo například tvoří bolest bříška či mělký a krátký spánek. Masáž bříška pomáhá s trávením a uleví od bolesti. Masáží akupresurních bodů zase přispějete k uvolnění dýchacích cest a čelních dutin, můžete také ulevit od bolesti zoubků, a pomoci tak jejich prořezávání. Je vědecky doloženo, že masírované děti méně pláčou a déle spí,“ doplňuje Vanda Schreierová. 

Novorozenecká kolika. Jak si poradit s bolestí bříška a  co na ni zabírá

Ve správný čas na správném místě

S jemnými masážemi nemusíte na nic čekat, můžete začít v podstatě ihned po narození. „Doporučuji se ovšem ze začátku věnovat vybraným částem těla, zaměřit se například na plosky nožiček nebo ručičky. Teprve až po prvním měsíci života začněte s komplexními masážemi,“ radí. Ten pravý čas určíte stejně jen vy a vaše miminko. Podstatné je, abyste se cítily dobře. Ideální je chvíle po večerním koupání, důležité je v podstatě ale hlavně to, abyste si na masáž udělala prostor a čas, abyste na ni měla klid. „Také záleží, jaký cíl masáž bude mít – pro pomoc od bolavého bříška, na uklidnění, nebo naopak dynamičtější masáž pro podporu motorického vývoje,“ říká Vanda Schreierová. Masáž je blahodárná i pro nedonošeňátka. 

Spánek miminek může být problematický! Tyhle tipy pomůžou

Výzkumy v USA dokázaly, že předčasně narozené děti, jimž byla dopřána pravidelná masáž, přibývaly na váze rychleji než miminka nemasírovaná. 
Jsou ale i chvíle, kdy by případná masáž mohla být spíš na škodu. Miminko tak nikdy nemasírujte po jídle ani v případě, že má teplotu. A pozor je třeba dát nejenom na tu tělesnou, ale také na tu, kterou máte v místnosti – aby drobečkovi nebyla zima. Během masírování můžete miminku povídat, popisovat, co právě děláte nebo mu zpívat. K masáži můžete sáhnout i po speciální relaxační hudbě pro miminka. 

Necháváte miminko vyplakat? Nedělejte to! Škodí to jeho vývoji

Ať už se rozhodnete masírovat své dítko za jakýmkoli účelem, důležité je hlavně to, že posílíte vzájemnou blízkost. Něžnými doteky mu dokazujete nejenom svou lásku, ale dodáváte mu i pocit bezpečí, který tolik potřebuje. Užijte si to a věřte, že tak si to užije i vaše miminko. Od hlavičky až k patičce! 

Určitě vyzkoušejte:

U masáže hodně záleží na tom, za jakým účelem ji provádíte. Vyzkoušet můžete hned několik typů: 

  • MASÁŽ PRO BOLAVÉ BŘÍŠKO Uleví od bolesti, pomůže peristaltice střev a odchodu plynů pryč z těla. 
  • MASÁŽ HRUDNÍKU A BŘÍŠKA Podporuje činnost srdce a plic. Aktivuje vnitřní orgány a podporuje trávení. 
  • MASÁŽ PLOSKY NOHOU Masáž reflexních zón přispívá k uklidnění a má léčivé účinky na celý organismus. 


 

Témata: Zdraví, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Miminko, Spánek, pláč, Masáže, Vanda Schreierová, Bolest, Kultura, Masáž, Tělo, Dotek, USA, Dobrý spánek, Plac, SPA, Máša, Zdraví na Heureka.cz