Maminka.czMiminko

Masáže miminek: Pomáhají na bolavé bříško i náladu. Syn byl v extázi

Barbora Vajsejtlová 17.  5.  2020
S její pomocí je uklidníte, budou méně plakat, lépe spát, nebude je tolik bolet bříško, budou dobře prospívat a pomůžete jim tak i proti zahlenění. Pravidelná masáž udělá dobře vašemu miminku i vám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S masírováním miminek jsem se poprvé setkala, když bylo synovi pouhých pár týdnů. Kamarádka mi doporučila paní, která se masírováním miminek živí a učí to i matky. Přiznávám, že jsem k této záležitosti přistupovala poněkud rezervovaně. Byla jsem ochotná uznat, že masáž je dětem příjemná – ostatně já sama bych se klidně mohla na masážní stůl přestěhovat – ale například tvrzení, že masáže jsou výbornou prevencí proti rýmě a pomáhají proti zahlenění, jsem brala s velkou rezervou. Vlastně jsem masáže vnímala spíš jako aktivitu, kterou by se dala alespoň trochu rozbít každodenní rutina s kojencem.

Během několika minut po příchodu paní masérky jsem ale zjistila, jak vypadá miminko v extázi. Syn (jinak, upřímně, dost uječené mimino) broukal, vrněl a vůbec všemi způsoby dával najevo, že je nadšen. Nedalo se tomu odolat, takže jsem si nechala vysvětlit, jak masírovat, a od té doby jsem synovi poskytovala masáže prakticky každý den. I přes můj původní skepticismus jsem musela uznat, že masáže mu skutečně pomáhaly proti zahlenění, významně vylepšily bolavé bříško i náladu nás obou. Masáže se zkrátka staly naším rodinným hitem.

Proč miminka potřebují pláč? A znamená vždy jen to negativní?

Mají celou řadu pozitiv, a pokud se jim budete věnovat, může se z nich stát kouzelný rituál, kterým posílíte svůj vztah s dítětem a prospějete mu i v mnoha dalších ohledech. Tady je všechno, co byste měli o masážích miminek a dětí vědět.

Pevnější vazby i méně pláče

Pro začátek si sama pro sebe odpovězte na primitivní otázku: Pochybovala jste někdy o přínosu kojení pro děti? Odpověď bude velmi pravděpodobně znít, že samozřejmě ne. Když se ovšem podíváte na výčet pozitiv, která s sebou přináší pravidelné masírování miminek a později i dětí, téměř se kojení vyrovná. Přesto nejsou masáže miminek ještě zdaleka tak vžité a řada rodičů si není zcela jistá, co od nich může očekávat a k čemu jsou vlastně dobré.

Přitom odborníci zdůrazňují, že masáže miminek jsou jednoduchou, levnou a velmi efektivní metodou, jak podpořit vývoj dítěte i vztah mezi rodiči a dítětem. Něžné doteky jsou totiž tím nejpřirozenějším způsobem, jakým spolu mohou rodiče a miminko komunikovat. Tak například výzkum, který probíhal mezi roky 2008 a 2010, jehož výsledky byly publikovány o rok později v odborném sborníku ScienceDirect, zkoumal vliv pravidelných masáží miminek na jejich vazbu s matkou. Jeho autoři zjistili, že ty matky, které denně věnovaly masáži svých dětí alespoň patnáct minut, měly se svými potomky mnohem těsnější vazby a mnohem lepší vztah.

Necháváte miminko spát v autosedačce i doma? Nedělejte to, tohle hrozí!

Výzkum z roku 2001, publikovaný v magazínu Journal of Affective Disorders, zase prokázal, že děti, které jsou pravidelně masírované, oproti svým vrstevníkům mnohem méně pláčou. Podle autorů výzkumu z roku 2005, jehož výsledky byly zveřejněny v periodiku Nursing Bulletin, pravidelně masírované děti lépe prospívají, rychleji přibývají na váze a jejich mentální a motorický vývoj je rychlejší.

Podobně blahodárný je vliv pravidelných masáží i u předčasně narozených dětí.
Jako bonus navíc si můžete připočítat, že pravidelně masírované děti lépe spí, trpí menší úzkostí a také mají mnohem menší problémy s novorozeneckou kolikou.

Vyberte vhodný čas

Rozhodla jste se masáže svého miminka zařadit do vašeho denního programu?
Potom byste měla respektovat několik základních zásad, kterými se dětské masáže řídí: Ideální je, pokud si vytvoříte se svým dítětem určitou rutinu a podaří se vám včlenit masáže vždy do podobné denní doby. Pravidelnost prospěje vám i dítěti, které bude vědět, že například mezi odpolední svačinou a večeří přijde masáž.

Co se ovšem týká načasování masáží, nikdy byste k nim neměli přistupovat příliš brzo po jídle, protože tak nejspíš vyprovokujete blinkání. Odborníci radí, že mezi jídlem a masáží by mělo uplynout minimálně pětačtyřicet minut. Stejně tak byste masáž neměli plánovat na dobu těsně před usnutím dítěte. Při masáži by miminko mělo být bdělé a nikoli ospalé. Podstatné je, aby masáž probíhala v poklidné atmosféře, bez rušivých podnětů. Doporučovaná teplota v místnosti je lehce přes dvacet stupňů. Sundejte si všechny šperky z rukou a důvěřujte svým instinktům. Pokud miminko leží klidně a s radostí se oddává vašim dotekům, můžete bez obav masírovat. Ale dítě, stejně jako dospělý, nemusí mít aktuálně náladu. Jestliže tedy od vás odvrací hlavu, odstrkuje vaše ruce nebo působí strnule, raději zvolte na masáž jiný čas.

Masáž miminka: lepší spánek a méně pláče. Nevěříte? Zkuste!

Začněte jemným dotekem

Ohledně toho, zda používat při masáži miminek olej, či nikoli, nejsou zajedno ani odborníci. V podstatě záleží na vás, jestli je vám příjemnější použít při masáži olejíček (můžete do něj přidat i kapku vonné esence – například při rýmě a nachlazení se doporučuje kapka eukalyptové esence), nebo masírovat bez použití jakýchkoli „kosmetických“ prostředků. Udělejte si čas a včleňte masáže do svého programu jako jeho každodenní součást. Odborníci doporučují, že byste masáž měli začít jemným pohlazením dítěte, které ho „upozorní“ a připraví na to, co se bude dít. Rozhodně se vyhněte lechtání a šimrání, které dítě jen rozruší a rozptýlí. Při masírování miminek začněte u nožiček, pokračujte přes bříško, hrudník, ručičky, obličej a končit byste měla na zádíčkách.

Technika masáže

Vezměte do rukou chodidlo dítěte a masírujte jeho plosku svými palci. Potom masírujte celou svou dlaní nejen plochu chodidla, ale i nárt a zadní stranu nožičky. Palci dělejte jemné kroužky. Netlačte, pohyb by měl být jen jemný a něžný.

Jemnými kroužky promasírujte i kotníky dítěte. Pokrčte nožičku v koleni a přitáhněte stehno dítěte na jeho bříško. Stehno a lýtko masírujte spirálovitým pohybem dlaní proti sobě. To samé opakujte i s druhou nožičkou. Položte jednu dlaň vodorovně na hrudník dítěte a druhou na jeho bříško. Jemným, plynulým tahem klouzejte dlaní, která spočívá na hrudníku, směrem na bříško a pak dlaně vyměňte. Bříško celou dlaní obkružte. Konečky prstů dělejte na hrudníku dítěte pohyb, jako kdybyste chtěla nakreslit srdíčko. Plynulými, dlouhými tahy namasírujte ručičky a poté přejděte k obličeji dítěte. Palce položte na kořeny obočí a hlaďte nad linií obočí až ke spánkům.

Nakonec promasírujte tvářičky a vlasovou linii. Masáž uzavřete dlouhým pohlazením od hlavy až po chodidla děťátka.

Článek vyšel v časopise Maminka. Květnové číslo a předplatné s dárkem si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka

Spánek miminek může být problematický! Tyhle tipy pomůžou
Témata: Miminko, Novorozenec, Batole, Syn, Masáže, Brouk, Řada rodičů, Máša, Masáž, Extáze, Děti, Nožička, Zahlenění, Bříško, Masírování, Esence