reklama

Maso nemusí být každý den, zkuste naše vegetariánské recepty

Možná máte po letních grilovačkách dost steaků a klobásek nebo se jen sanžíte odlehčit jídelníček. I tak si můžete ale dokonale pochutnat a potěšit i oko!

Sýrové koláčky se salsou 

12 kousků, 75 minut

Potřebujeme na koláčky: 400 g cream cheese,2 žloutky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžičky kajenského pepře, 2 lžičky mletého kmínu, špetka soli, 50 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 180 g nastrouhaného aromatického tvrdého sýra, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy; Salsa: 500 g malých rajčátek, 2 jarní cibulky, šalotka, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Sýr se žloutky vyšlehejte dohladka. Přidejte mletou papriku, kajenský pepř, kmín a sůl a promíchejte. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou kůru a asi 150 g strouhaného sýra a pečlivě promíchejte. Těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy na muffiny. Povrch koláčků posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut.

Mezitím si připravte salsu. Rajčátka nakrájejte na poloviny. Jarní cibulku a šalotku nadrobno. V kastrůlku zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Lehce osolte, opepřete a na velmi mírném ohni vařte asi 5 minut. Pak odstavte z ohně a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s pečenými sýrovými koláčky. 

Klepněte pro větší obrázek

Krémová polévka z červené čočky 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 100 g sušených rajčat, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 150 g syrové červené čočky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičky mleté pálivé papriky, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 limetka, 100 g zakysané smetany, 4 snítky zelené petrželky, sůl

Sušená rajčata předem zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat. Pak je slijte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Čočku propláchněte a nechte okapat.

V hrnci zahřejte olej. Vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až zesklovatí. 
Pak přidejte česnek a velmi krátce orestujte. Vsypte koření, čočku a nakrájená rajčata a opět krátce osmažte. Zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň a vařte 20 minut. Povařenou polévku rozmixujte.

Dochuťte limetkovou šťávou a solí. Rozdělte do talířů. Doplňte zakysanou smetanou a ozdobte petrželkou. 

Náš tip: Do polévky můžete pro změnu přidat krájená rajčata nebo ji zkuste dochutit kari kořením

Klepněte pro větší obrázek

Šafránové rizoto s mrkvičkami 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 šalotky, 2 řapíky celeru, 1 pomeranč, 600 ml zeleninového vývaru, špetka šafránu, 3 lžíce olivového oleje, 300 g rýže na rizoto, 100 ml bílého vína, 50 g másla, sůl a pepř; Karamelizované mrkvičky: 800 g malých mrkviček, 1 citron, 1 lžíce řepkového oleje, 1 lžíce másla, 1 lžíce medu, 100 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř

Šalotku a celer nakrájejte nadrobno. Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj segmenty. Vývar zahřejte a vsypte do něj šafrán. V kastrolu zahřejte olej a vsypte na něj šalotku a celer. Na mírném plameni duste doměkka. Pak vsypte rýži a krátce ji orestujte. Zalijte vínem a nechte vyvařit. Potom přilévejte po částech vývar se šafránem a míchejte. Vařte asi 10 minut. Přidejte pomeranč a vařte, až bude rýže téměř měkká. Sundejte z plotýnky a vmíchejte máslo. Podle chuti dosolte.

Mrkvičky oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Z citronu vymačkejte šťávu. Na oleji s máslem restujte mrkev 3 minuty. Pak přidejte med a opět krátce restujte. Vlijte vývar a duste, až bude mrkev měkká a šťáva zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se šafránovým rizotem. 

Klepněte pro větší obrázek

Dortík z kešú ořechů a pomeranče 

4 porce, 30 minut + tuhnutí

Potřebujeme: 250 g nepražených nesolených kešú ořechů, 200 g vypeckovaných datlí, 3 pomeranče, 2 lžíce raw kakaa, 100 g kokosového oleje, 2 lžíce agávového sirupu, pomerančová kůra a plátky mandlí na zdobení 

Kešú ořechy den předem namočte do studené vody. Pak je slijte a propláchněte. Vsypte je do kutru. Přidejte datle nakrájené na velmi drobné kousky. Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu a přidejte ji k ořechům s datlemi. Směs začněte mixovat. Až bude téměř hladká, přidejte kakao a kokosový olej a opět pořádně promixujte.

Ořechovou hmotu rozdělte do silikonových formiček a povrch uhlaďte. Vložte do ledničky a nechte do druhého dne tuhnout. 

Zbylý pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zatuhlé dortíky vyklopte z formiček. Povrch každého dortíku potřete sirupem a položte na něj kolečko pomeranče. Pomeranč potřete sirupem a ještě ozdobte pomerančovou kůrou a plátky mandlí. 

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Odpoledne může být díky Uranu plné náhodných setkání, což máte nakonec rády. Pozor tedy na překvapení, nikoho neurážejte, ani se lidem…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama