Maminka.czLáska a vztahy

Máte děti? I tak můžete mít skvělý sex. Pokud nevěříte, čtěte!

Radka Wallerová 26.  9.  2020
Že je pár týdnů po porodu sex tabu, ví nejspíš každý. A že to třeba ještě několik měsíců za moc nestojí, i na to už jsou rodiče celkem připravení. Co když narození potomků zamává s něžnostmi mezi partnery na celé roky? I to se může stát. Vás se to ale týkat nemusí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, na co je – mimo jiné – skvělá možnost zůstat občas doma na home office? „Někdy se muž ve firmě domluví, že bude pracovat z domova, já si vezmu sick days, vypravíme děti do školy a uděláme si hezký den. Jídlo si objednáme a mezi pracovní povinnosti se nám vejde i sex na jakémkoli místě v domě, což jinak není možné ani náhodou,“ doporučuje všem moje kamarádka Karolína.
S mužem vychovávají sedmiletou dceru a desetiletého syna a všetečnost dětí dává jejich sexuálnímu životu zabrat. Zbývá jim jen milování večer, když mohou soutěžit v tom, kdo je víc unavený, nebo ranní sex, na který většinou není dost času.

On nás viděl!

Právě nedostatek soukromí je pro většinu rodičů velkým problémem. Zvláště menší děti se kolem rodičů motají prakticky neustále, velkou roli tu navíc hraje psychika. Některé páry si nedokážou sex užít s pomyšlením na to, že by se dítě třeba mohlo probudit a vyrušit je, či dokonce vidět, jak spolu souloží.
Podle odborníků je tenhle strach přehnaný. „Může se samozřejmě stát, že je dítě vyruší, nebo dokonce přistihne při souloži, případně při jiných sexuálních praktikách. Hodně lidí, zejména žen, to docela prožívá. Mají strach, aby to na dítěti nezanechalo nějaké následky. Myslím, že v naprosté většině případů se bojí zbytečně. Děti se s podobnými příhodami vyrovnávají poměrně snadno. V každém věku. Zvlášť když sami rodiče nezačnou vzniklou situaci zbytečně dramatizovat,“ uklidňuje rodiče sexuolog Jaroslav Zvěřina. 

Snažíme se o dítě a ze sexu se stala povinnost. Jak tohle období překonat?

Ženy každopádně prožívají nejen to, zda je děti nevyruší, ale mnohé také těžce nesou změny svého těla po těhotenství a porodu. Nemáme na mysli dočasné problémy související třeba s hojením jizvy po nástřihu, ale spíše fakt, že jim zůstala nějaká kila navíc, prsa vypadají jinak, případně nechtějí nikomu ukazovat jizvu po císaři.

Kam se podělo moje tělo?

Podle jednoho průzkumu trvá zhruba 547 dní, než se novopečená máma bude cítit znova sexy. Po narození dítěte je běžné, že o sobě ženy pochybují. Jejich tělo se změnilo a vypadá jinak. Boky můžou být širší, prsa citlivější nebo povadlejší, na břichu jsou vidět strie. Jedním slovem – velká změna. Je to také změna pro jejich partnery. Jak to vnímají?

Většina žen to vidí tristně, ale když se před časem na webu maminka.cz udělala na tohle téma anketa, ukázalo se, že muži to zdaleka tolik neřeší. „Nechci říkat nic ošklivého o těle mé ženy, protože je asi dvakrát tak větší, než bylo před těhotenstvím. A možná by mi za to zlomila ruku a zašlapala do země, protože se svým poporodním tělem není spokojená. Ale tak nějak mi to připadá krásné. Její tělo se proměnilo, má pevná ramena a bicepsy, jak pořád nosí dceru, a zároveň měkké břicho i prsa. Ten kontrast je skvělý. Takže mi její tělo připadá sexy,“ napsal nám pětatřicetiletý Honza.

Jak vypadá po třech dětech? Narážky na tělo po porodu ignorujte, radí Laura

Ostatní odpovědi byly v podstatě jako přes kopírák. Muži většinou říkali, že i když vnímají, že je tělo jejich ženy třeba méně pevné, nikdy by jí to neřekli. Dobře, objevil se i odlišný hlas, čtyřicátník Stanislav přiznal, že mu trvalo nějaký čas, než ho zase začala jeho žena po porodu přitahovat. „Jedním z důvodů bylo to, že jsem nějak nemohl vnímat její tělo jako zdroj jídla pro dítě a zároveň jako sexuální objekt,“ vysvětlil. Ale i tady to dobře dopadlo. Jen to chtělo asi půl roku času. A to bylo vlastně tak akorát. On přijal trochu jiné tělo své ženy, jí se vrátila chuť na milování.

Novinka?

Nevěrné matky Sexuální koučka Julia Gaia Poupětová upozornila na jeden trend v sexuálním chování rodičů. Přibývá párů, které se v prvním roce po narození dítěte potýkají s nevěrou. A to ze strany novopečené matky, která si milence většinou najde na sociálních sítích. Velice často to není nikdo nový, ale někdo, s kým se žena zná z minulosti. 

Tohle člověka zmate

Některé věci navíc mohou člověka dost rozhodit. Jste připravení na x věcí, počítáte s tím, že to bude bolet, že se vám do toho nebude moc chtít, máte pocit, že vás jen tak něco nevzruší. „A pak jdete kojit dítě a zjistíte, že vám kojení připomíná mazlení prsou, které vás kdysi tolik vzrušovalo, je vám to příjemné, ale vůbec u kojení nic takového zažívat nechcete,“ svěřuje se matka dneska už tříleté holčičky, která na tuhle formu erotické stimulace na několik let úplně zanevřela. Což její manžel nemohl pochopit, takže z toho doma bylo trochu dusno. Vůbec ne erotické.

Tenhle pár to nakonec vyřešil. Našli jiné způsoby mazlení a naučili se díky tomu spoustu nových věcí, které je oba dost baví. Hrajte si, mazlete se, buďte kreativní, spontánní, najděte nové polohy a techniky, zkrátka znovu se vzájemně objevujte. Ve finále to může vašemu partnerskému životu prospět a oživit vášeň.

Stojí za to na tom pracovat

„Část žen reaguje na porod změnou v sexuálním prožívání a chování. A zatímco některým se sexualita ještě více probudí a dozraje, u jiných dojde k útlumu. Mnoho žen zažívá při porodu určitou formu zklamání nebo i traumatu, a to se pak podepisuje na psychice, prožívání těla i sexuality. Pak je nutné začít hledat řešení,“ říká lektorka v oblasti partnerských vztahů, vědomé sexuality a osobního rozvoje Denisa Říha Palečková. Většina lidí to naštěstí zvládne i bez odborníka. Úsilí o uspokojivý sexuální život má smysl nejen samo o sobě.

Psychologové mají jasno v tom, že když to mezi partnery v sexu klape, zlepší se zákonitě i oblasti jejich společného života. Díky sdílení silných prožitků se méně hádají, případné konflikty řeší s větším nadhledem a vynaloží mnohem více ochoty a energie ke vzájemnému pochopení. Zkrátka, vycházejí si snadněji vstříc. Naplňující intimní život je každopádně tmelem vztahu.

Hrozí vám nevěra? Odpovězte si pravdivě na tyto otázky

I když se s partnerem milujete sebevíc, pokud chybí sex, pro většinu vztahů to dříve či později znamená krizi, případně i konec. Nečekejte, až na „to“ zase začnete mít chuť a že „to“ samo přijde. Pokuste se společně najít způsob, jak znovu probudit touhu a ten správný apetit. Vysvětlete partnerovi své pocity, svěřte se s případnými obavami a domluvte se, jak to zařídit, abyste byli oba spokojeni.

Nemáte na sebe dost času, nestíháte si sednout a v klidu popovídat nebo prostě jen tak být spolu? Vymyslete způsob, jak si být blíž. Sex přece není jen pohlavní styk. Jde tu o souznění, blízkost, dotyky, objetí, a hlavně sdílení citů s milovaným mužem. Pro některé muže i ženy je navíc mnohdy sex i největším důkazem lásky.

Když je máma nevěrná. Co vztahem s milencem všechno riskuje?

Co ukázala čísla?

Tady jsou výsledky kanadského výzkumu, který vyšel v Journal of Sexual Medicine, třeba se v něm také „najdete“. Podle něj je to se sexem nejhorší v prvním roce života dítěte. Devadesát procent dotázaných párů uvedlo, že mají nejméně deset – z dvaceti nabízených – různých problémů, které způsobují, že jejich sex stojí za houby. Patří sem mimo jiné pochybnosti žen o vlastním těle, nesoulad v sexuální touze, únava a nevyspání. Překvapivě mnoho žen po porodu trpí při sexu bolestí pánevních a pohlavních orgánů, a to bez ohledu na to, zda rodily vaginálně nebo císařem. Kanadští vědci zjistili, že až tři měsíce po porodu si na ně stěžují dvě třetiny žen, skoro polovina s nimi bojuje ještě šest měsíců po porodu a třetina žen hlásí bolestivý pohlavní styk i rok a půl po porodu.

Článek vyšel v časopisu Maminka. Aktuální číslo si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Témata: Porod, Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Rodiče, Sex, Nevěra, sexualita, sexuolog, Břicho, Stanislav, Pomyšlení, Děti, Tělo, Říha, Gaia, Vztah, Prsa, Denis Říha Palečková, Jaroslav Zvěřina, TAK, Lektor, Honza, Home office