Máte doma malého hemofilika? Chraňte jeho klouby profylaktickou léčbou!

Ulekare.cz Ulekare.cz 10.  7.  2015
Těžká forma hemofilie je doprovázena samovolným krvácením, které ohrožuje zdraví dotyčného. Jednou ze zásadních komplikací je poškození velkých kloubů následkem opakovaného krvácení. Prevencí může být profylaktická léčba.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základem profylaktické terapie hemofilie je pravidelné podávání koagulačního (srážecího) faktoru, kterého má dotyčný nedostatek. Tím se snižuje riziko spontánního krvácení a zdravotních komplikací, které s ním souvisí. Cílem je mimo jiné předejít rozvoji nebo zhoršení nevratného poškození kloubních chrupavek, takzvané hemofilické artropatii. Toto postižení kloubů totiž významně omezuje jejich funkci. Jakýkoliv pohyb je doprovázen bolestí, kloub neposkytuje dostatečnou oporu, a je-li poškozen těžce, bývá nutná i jeho umělá náhrada.

Začněte co nejdříve 

O zahájení profylaktické léčby rozhoduje lékař hematolog podle tíže onemocnění (hladin srážecího faktoru a četnosti krvácení).

  • Pokud se profylaxe jeví jako vhodná, je nejlepší s ní začít již v raném dětském věku, protože jedině tak mohou být klouby včas ochráněny před rozvojem hemofilické artropatie.
  • Samotný léčivý přípravek je podáván formou infuze přímo do žíly, a to v hemofilických centrech nebo v klidu domova, obvykle 2–3× týdně.
  • Léčba trvá do dospělosti, v některých případech i déle.

Trpí-li vaše dítě hemofilií, ptejte se lékaře na veškeré možnosti léčby. Pokud je profylaktická terapie započata včas, může dítě prožít plnohodnotný a kvalitní život.

Témata: Hemofilie, Léčivý přípravek, Kloub, Dom, Nevratné poškození, Máť, Kvalitní život, Prof

Video