Maminka.czŠkolák

Máte navigaci? - díl I.

Monika Tomsová 12.  6.  2010
Venku je počasí akorát na procházku nebo výlet. Jenže jak vytáhnout rodinku z domu, když už jste všechny kulturní památky v okolí viděli stokrát a do lesa se tatínkovi ani dětičkám nechce? Nalákejte je na poklad!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemusíte nutně v nedalekém hájku honem zakopat skleničku se zašifrovaným vzkazem, abyste ji druhý den s potomky jakoby náhodou našla.

Skrýší s nejrůznějšími poklady, které čekají jen na to, až je objevíte, bylo na našem území k 31. srpnu loňského roku téměř šestnáct tisíc a pořád přibývají nové a nové. K jejich odhalení nemusíte mít kouzelný kompas Jacka Sparrowa.

Bohatě postačí, budete-li vlastnit turistickou navigaci GPS, která zvládne ukládat body na zadané souřadnice, k nimž vás pomocí šipky i údajů o vzdálenosti zavede. Pak se musíte zaregistrovat na speciálním serveru, který se zabývá geocachingem (česky geokešingem), jak se hledání skrýší pomocí navigace GPS nazývá.

Schránky s poklady neboli cache (česky keše nebo kešky) na našem území zaznamenává třeba server www.geocaching.cz. Tady najdete souřadnice a mapky, kde se která kořist ukrývá. Hotovo? Gratulujeme! Právě jste se stala geocacherem (česky kešerem).

Zábava i pro nejmenší

Na serveru si vyberete, jakou „kešku“ chcete najít, a přečtete si o ní dostupné informace. Můžete se podívat, jak si s ní poradili ostatní. Pak si stáhnete její souřadnice do navigace a můžete vyrazit. Ale ještě moment… Jdete přece s potomky najít poklad.

Ve skrýších čekají všelijaké dárečky. Jejich velikost je dána velikostí schránky, ve které jsou schované (existují schránky od mikrorozměrů až po ty opravdu veliké). Počítá se s tím, že nadšenými „kešery“ jsou především malé děti (už od batolecího věku), proto i zde platí jistá pravidla. Dáreček, který najdete ve schránce, si můžete nechat.

Ale pozor! Musíte tam na oplátku uložit jiný, aby se mohl i další nálezce radovat z pokladu. Do schránky nepatří potraviny, cigarety, předměty s nemravným obsahem atd., naopak vhodné jsou hračky z Kinder vajíček, samolepky, kalendáříky, papírové skládanky, plyšáci, výrobky z moduritu a podobně. Máte? Můžete vyrazit!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Školák, Batole, Kojenec, Geocaching, Souřadnice, Máť