Maminka.czŠkolák

Máte navigaci? - díl II.

Monika Tomsová 13.  6.  2010
Hledáte novou zábavu na víkend? Máte rádi výlety do přírody a dobrodružství? Zkuste geocaching.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co a jak hledat?

GPS vám hlásí, že jste dorazili na místo určení. Teď mějte oči na stopkách. Hledáte schránku, která vypadá třeba zrovna jako krabička, v níž si nosíte oběd do práce, nebo jako kanystr na vodu.

Podívejte se po ní do kmenu stromu, zalovte v puklinách zdí, odvalte pár kamenů, nahlédněte za sochu… A už jste ji našli!

Kromě dárečku, který vyměníte za ten, co jste si přinesli s sebou, by tu měl být i jakýsi sešitek. Tomu se říká logbook (logbuk) a zapisují se do něj všichni, kteří daný poklad našli, tedy i vy.

Až všechny procedury dokončíte, schránku vraťte na místo, odkud jste ji vzali, a zase ji pečlivě ukryjte. Tímto je mise splněna a vy si můžete cestou domů plánovat třeba nějakou další.

Co vám dá geocaching?

  • Dostanete do přírody děti, které by jinak seděly u počítače nebo televize, a strávíte čas spolu jako rodina.
  • Nejdete na procházku nebo na výlet jen tak, ale máte jasný cíl, kterého chcete dosáhnout.
  • Dozvíte se něco nového: skrýše jsou často na místech, která vám jejich autoři chtějí z nějakého důvodu přiblížit. Jsou něčím zajímavá, ale vás by v životě nenapadlo na ně zabloudit.
  • „Kešky“ jsou různě složité: některé neobsahují dáreček, ale úkol, který je potřeba vykonat. Jiné zase najdete jenom tehdy, když uhádnete hádanku nebo rozšifrujete tajnou zprávu.

Více nformací najdete na www.geocaching.cz, www.geocaching.com, www.opencaching.cz a dalších webových stránkách.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Školák, Batole, Kojenec, Máť, Geocaching, Jasný cíl