Maminka.czSlavní tatínci

Matematik Karel Janeček: Dnes už s dětmi trávím daleko víc času a naučil jsem se je chválit

Dita Mrázková 24.  11.  2021
Před pár dny způsobil v přímém přenosu při předávání cen Český slavík rozruch projevem k očkování dětí proti nemoci covid-19. Děti obecně jsou také "jeho" téma, má jich totiž pět. Co vnímá jako svou největší výchovnou chybu? A co se naučil až s dětmi své nynější manželky Lilie?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Známý matematik má z předchozích vztahů dvě téměř dospělé dcery Viktorii a Amálku a pětiletého syna Yanise. Se současnou manželkou Liliou Khousnoutdinovou pak dvouletou dcerku Izabelu a půlročního Karla George. 

VIDEO: Lilia Khousnoutdinova o narození syna Karla George

Komunikovat jde i s nejmenšími dětmi

Dnes už má Karel vztah se svými nejstaršími dětmi dobrý, ale prý tomu nebylo tak vždycky. Půlročního synka Káji si na rozdíl od předchozích potomků už dokáže užívat: "Vždycky jsem si myslel, že nejde komunikovat s takhle malými dětmi, že to nemá smysl. Dnes už vím, jak obrovská to byla chyba! I to nejmenší dítě má své vědomí, byť s omezenými vyjadřovacími schopnostmi, ale to neznamená, že neumí prožívat a vnímat stejně jako větší děti," přiznává.

Chválit jsem se naučil

Karel nám přiznal i to, že když byly jeho dnes už téměř dospělé děti malé, žil jen matematikou a byl v tomhle směru prý trochu opožděný. 

A naučil se ještě jedné věci. Chválit. "To je taky jedna z věcí, která mi moc nešla, ale chválit jsem se už naučil. Myslím si, že chválit je důležité. Zrovna dnes jsem říkal nejmladší dcerce, jak moc jí to sluší. Odpovědí mi bylo, že jsem prý taky krásný." (směje se)

Jak zatočit s nudou doma a vybrat hru přiměřenou věku dítěte

Učit se nazpaměť? Jen to ne!

Karel Janeček se dlouhodobě zabývá podporou vzdělávání a zastává názor, že je pro děti nejhorší, když se mají učit něco nazpaměť. S kolegy z nadace Science 21 nedávno přišel s hrou Mathesso. Jde o jednoduchou deskovou hru na bázi pexesa,  která pomocí barviček naučí malé děti počítat a pochopit princip prvočísel či složených čísel, aniž by děti musely nějaká  čísla znát.

"Vím, že to zní neskromně, ale myslím, že by to mohla být hra tisíciletí. Hru pravidelně hraju s pětiletým synem Yannisem a už chytla i mou tříletou dceru. Oba tak získávají k matematice přirozený přátelský vztah už od útlého věku," svěřil se Karel Janeček.

Témata: Slavní rodiče, Láska a vztahy, Slavní tatínci, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Životy slavných, Hračky pro děti, Nemoc, Očkování, Soutěže, Matematik, Viktor, Lilia Khousnoutdinova, Vědec, Science21, Mathess, Karel Janeček, Zlatý Slavík, Karel George, Jáně, Přímý přenos, Český slavík, Jane, Děti, Lilium Khousnoutdinova, Hračky na Heureka.cz

Video