Maminka.czPeníze a kariéra

Mateřská - noční můra?

Mirka Koníčková 1.  7.  2009
Co dělat, aby se z období, které by mělo patřit k tomu nejkrásnějšímu ve vašem životě, nestalo jedno velké trápení? Jak si své mateřství opravdu užít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozhodla jste se kvůli narození svého dítěte na čas přerušit kariéru a věnovat se výhradně jemu? Je možné, že jste se po dvou třech letech na mateřské „dovolené“ (a tím spíše pokud se vám narodilo další dítě) přistihla, že to, na co jste se tak strašně těšila (konečně budu moct hodit za hlavu ty spousty pracovních povinností, šéfovy nepříjemné nálady i nabité uzávěrky a věnovat se něčemu opravdu užitečnému), se začíná míjet účinkem...

CO DĚLÁM ŠPATNĚ?

Připadáte si prázdná, vyčerpaná, frustrovaná a navíc společensky izolovaná. Vaše slovní zásoba klesla na minimum nezbytné k tomu, abyste zvládla komunikaci s batoletem. Nejste si jistá, jestli vůbec budete schopná vrátit se zpátky do zaměstnání (popřípadě nějaké najít), zjišťujete, že jste ztratila skoro všechny kamarádky (protože je nebaví hovory o dudlících a dětských prdelkách) a nové na pískovištích si hledáte jen stěží (protože vás už ty hovory o prdelkách nebaví taky). Čím to je, že se maminky na mateřské přestanou cítit dobře? Dělají někde chybu? Psycholožka Barbora Krčmářová k tomu říká: „Pocity na mateřské dovolené se obvykle střídají jako na houpačce. Radost a pýchu velmi záhy střídá vyčerpanost, bezmoc a jednotvárnost, což však může jediný dětský pohled opět změnit v hlubokou naplněnost a uspokojení. Nastoupí-li ale dlouhodobě pocit rezignace, nezájmu a bezvýchodnosti situace, hovoříme o problému. Tyto pocity se obvykle objevují u maminek, které vstupovaly do mateřství s nereálnými, euforickými představami, popř. mateřstvím řešily neblahou pracovní nebo rodinnou situaci. Krátkodobě se však vyskytnou v průběhu mateřské dovolené téměř u každé ženy. Nemá-li žena možnosti či schopnosti tuto činnost co nejvíce obměňovat a obohacovat, pomalu ztrácí víru v sama sebe a své dovednosti. Proto je největší chybou se na mateřské dovolené izolovat, a to od jakékoli jiné práce, od svých zájmů a od ostatních dospělých lidí (i hovory o dětských prdelkách jsou lepší než hovory žádné).“

KRKAVČÍ MATKY?

Další kapitolou samou pro sebe jsou maminky, které se v podstatě hned po porodu vrátily do práce. Ty mohou narážet na nepochopení ze strany okolí (přece jen je ještě všeobecně rozšířený názor, že dobrá je jen ta matka, která se sebeobětuje ve prospěch svého dítěte), většinou se potýkají s nedostatkem času (po náročném pracovní dni se snaží naplno věnovat dítěti), únavou a přepracovaností, občas i výčitkami svědomí (že upřednostňují práci na úkor dítěte a naopak). „Pochybnosti o svém rozhodnutí skloubit mateřství se zaměstnáním by si žena měla v co nejvyšší míře vyřešit před tímto závažným krokem. Je dobré si jednoznačně zformulovat důvody, proč se chci do zaměstnání vrátit tak záhy a těmi také argumentovat v případě negativních reakcí okolí. V neposlední řadě by se žena neměla bát své rozhodnutí změnit, získá-li pocit, že ji dítě potřebuje, nebo že skloubení obojího prostě nezvládá,“ doporučuje psycholožka.

CHCE TO ZMĚNU

Jak to udělat, aby si žena svou novou a přitom náročnou roli dokázala užít, aniž by se cítila zdeptaná? Především je nutné vzít svůj život do vlastních rukou, nenechat se vláčet situací, uspořádat si myšlenky, přehodnotit, jaká jsou její očekávání a co z nich je opravdu skutečností, a co zůstalo jen ve sféře nenaplněných snů, a pak se rozhodnout pro změny:

* Udělejte si čas sama na sebe

Jak se říká - kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.Chcete-li si pro sebe vyšetřit nějaký čas, určitě to (za pomoci partnera a dalších členů rodiny nebo jen přeorganizováním programu dne a vypuštěním zdánlivě nezbytných činností) dokážete. Někde jsem četla, že by si každá žena měla pouze pro sebe vyhradit jednu hodinu denně, jeden den týdně, jeden víkend měsíčně a jeden týden ročně. Jakou činností pak tento ušetřený volný čas naplníte, je jen na vás.

„V této souvislosti je namístě zdůraznit často opakovanou tezi ,nesnažte se být dokonalá‘,“ upozorňuje Barbora Krčmářová a pokračuje: „Péče o dítě znamená během dne nesčetněkrát si říct ,musím‘ (musím mu dát najíst, musím ho přebalit, musím s ním jít ven...). Aby se z těchto musím nestaly jedny velké galeje a aby život zůstal alespoň trochu zábavným, je nutné je co nejvíce omezovat. Proto opravdu nemusíte mít naklizeno, navařeno atd., jak byste si možná představovala.“

* Podělte se o péči o dítě

Najít pro sebe volnou chvilku bude snazší, když se nebudete za každou cenu snažit zastat veškeré povinnosti a práce kolem dítěte sama, ale necháte lidi kolem sebe, aby vám pomohli. A když je to samotné nenapadne, nestyďte se říct si o pomoc. Využijte času, kdy váš partner přijde domů z práce, a na chvíli si oddychněte - třeba ve vaně, u knihy nebo na kávě s kamarádkou. A jak reagovat na případné námitky partnera? Psycholožka Barbora Krčmářová radí: „Ještě stále panuje mezi některými muži názor, že pečovat o dítě je zženštilé, pro muže se nehodící, případně možné až od určitého věku dítěte. Faktem však je, že čím více a čím dříve je muž do péče o dítě zapojen, tím lepší vztah si vytváří nejen k dítěti, ale i ke své partnerce. Má-li muž pocit, že žena na mateřské dovolené je v podstatě odpočinutá, obvykle pomáhá nechat ho s dítětem alespoň dva dny (pozor, jeden den většinou nestačí) samotného. Nechce-li se zapojit do péče ani krátkodobě, je dobré vymyslet si čas od času po jeho příchodu z práce nějakou činnost mimo domov (zůstane-li žena doma, je pro ni velmi těžké se od dítěte úplně odpoutat). Ideálně by se tato činnost měla pravidelně, např. každý týden, opakovat. Odmítá-li partner přistoupit i na toto, je možné jeho péči pomalu dávkovat - od společné procházky přes krátkodobé odchody z domu, např. na nákup, po dlouhodobější hlídání.“

* Mluvte o problémech s partnerem

Pokud se ve svém manželství necítíte úplně spokojená, nenechávejte si to pro sebe a o všech problémech se svým partnerem otevřeně mluvte. Nebojte se mu říct, jak konkrétně si fungování vaší domácnosti a jeho pomoc představujete, do jaké míry očekáváte, že se zapojí do péče o děti a do jejich výchovy. Mlčet a čekat, že se problémy nějak vyřeší samy, je velmi nebezpečné. „Své požadavky mu sdělujte v klidu, bez afektu. Péči o domácnost a děti si rozdělte pokud možno tak, aby každý z vás měl stejné množství volného času a stejný prostor pro realizaci svých koníčků. Nezapomínejte dělat kompromisy ani na to, že také váš partner se v práci nenudí a rovněž on má právo chodit domů vyčerpaný z pracovních povinností,“ upozorňuje psycholožka.

* Vzdělávejte se

I při péči o dítě se dá najít každý den chvilka, kterou můžete věnovat zvyšování své kvalifi kace. Myslete na to, že se za nějaký čas budete chtít vrátit do práce nebo si budete hledat novou. Přihlaste se do kurzu cizího jazyka, ve kterém se chcete zdokonalit, najděte si rekvalifi kační kurz nebo začněte studovat (s podporou rodiny se to dá zvládnout).

Barbora Krčmářová říká: „Několik let strávených na mateřské dovolené působí negativně nejen směrem k zapojení se do pracovního procesu (postupem času získané dovednosti a zkušenosti ztrácejí na hodnotě, člověk se zastavuje v profesním vývoji), ale i vnitřně, po stránce sebevzdělávání, žena cítí určité prázdno. Postupně ztrácí témata k hovoru, oslabuje se její všeobecný přehled, vytrácejí se znalosti. Vše se točí jen kolem dítěte. Pokud k takovémuto stavu dojde, je jakýkoli vzdělávací kurz tou nejlepší cestou, jak se zbavit negativních pocitů a získat zpět ztracené sebevědomí.“

* Pracujte z domova

Máte možnost pracovat z domova nebo na částečný úvazek?

Nezavrhujte ji. Nejenže váš výdělek příjemně osvěží rodinný rozpočet, ale navíc se budete cítit ve vztahu s manželem rovnocenně a užitečná. Nedovolí vám to vypadnout z určitého „pracovního“ rytmu a neztratíte potřebné sebevědomí pro chvíli, kdy se opět budete po skončení mateřské ucházet o zaměstnání.

* Buďte on-line

Ještě stále se bojíte internetu? Právě teď je nejvhodnější období na to, abyste tento svůj hendikep dohonila. Prostřednictvím internetu se totiž můžete nejen dozvědět spoustu užitečných informací týkajících se zdraví a výchovy dětí, ale především si na diskusích určených pro rodiče s dětmi můžete popovídat s ostatními maminkami, které mají buď podobné problémy jako vy, nebo třeba stejně staré dítě.

* Nezanedbávejte pohyb

Pokud se necítíte na to chodit shazovat nabraná kila do tělocvičny nebo posilovny, můžete začít doma - kupte si videokazetu s cvičením a pokuste se vrátit své tělo do fyzické kondice. Časem se snažte překonat ostych a choďte plavat, do fitcentra, na aquaaerobik, tančete břišní tance, začněte s jógou nebo kalanetikou - prostě dělejte cokoli, co vám bude příjemné a bude zároveň užitečné pro vaše tělo a co vás na chvíli odpoutá od každodenních starostí a přivede mezi lidi.

* Dbejte o sebe

Snažte se i během své mateřské dovolené vypadat krásně a přitažlivě. Přestaňte ignorovat kadeřníka, kosmetický salon či manikúru.

Nerezignujte na každodenní péči o pleť a dopřejte si aspoň základní líčení, i když se chystáte vyrazit jen na nejbližší dětské hřiště. Přestaňte nakupovat jen dětské oblečky a pořiďte si pár pěkných módních kousků oblečení i pro sebe. Až si v rámci „osobního volna“ vyrazíte do společnosti, budete je potřebovat.

* Neseďte s dítětem doma

Zbytečně byste se oba nudili. Využijte program, který se vám nabízí. Už s kojencem je možné chodit plavat - nejenže je to prospěšné pro jeho psychomotorický vývoj, ale navíc se tak posílí vaše vzájemné pouto a lépe se poznáte. S větším dítětem můžete chodit do kurzů cvičení pro rodiče s dětmi nebo třeba do loutkového divadla. Pokud máte v blízkosti bydliště mateřské centrum a zatím jste se mu vyhýbala, zkuste překonat svůj ostych nebo nechuť a zajděte tam.

Třeba právě tam najdete spřízněnou duši.

* Věnujte se svým koníčkům

Máte nějaké oblíbené činnosti? Například ruční práce, jako je pletení, háčkování, vyšívání, šití... Zkrášlete si svůj byt vlastními výrobky. Nebo zkuste něco z úplně jiného soudku - zahradničení či péči o pokojové květiny, fotografování, kreslení, přihlaste se do kroužku keramiky (ten se dá navštěvovat i s dětmi), batikujte, malujte na hedvábí, prostě tvořte... Odpočinete si při tom a navíc za sebou uvidíte kus hotové práce, která potěší nejen vás, ale zejména toho, kterému svůj výrobek věnujete třeba jako dárek k narozeninám, nebo pozornost za to, že vám občas pohlídá dítko.


ANKETA

ELEN ČERNÁ - DENIS (5 LET), AMÉLIE (4 ROKY)

Vždy jsem se snažila vyšetřit si čas pro sebe, většinou jsem ale odpočívala prací, po narození Denise jsem už po šestinedělí natáčela reportáže pro televizi, dnes moderuji ranní vysílání v rozhlase. Rozhodně každé ženě doporučuji, aby si čas pro sebe našla - vše se pak zvládá líp.

ANDREA KLOBOUČKOVÁ - ANIČKA (3 ROKY)

Každý pátek mám Aničku u babičky, protože dopoledne cvičím - a po zbytek dne mám čas i pro sebe a vždycky si to užiju: jdu na kosmetiku, na masáž, na kafíčko, na oběd s přáteli... Poslední dva týdny chodím s kamarádkou na golf - na hřišti si člověk dokonale pročistí hlavu!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřská, Peníze a kariéra, Nejvhodnější období, Mater, Vzájemné pouto, Všeobecný přehled, Noční můra, Dětský pohled, Skončení mateřské, Noc, Ztracené sebevědomí, Háčkování, Mura, Amelie, Můra, Máť