Maminka.czMateřská

Mateřská a alkohol: Ženy pijí čím dál víc. Co je o.k. a co už přes čáru?

Barbora Vajsejtlová 20.  6.  2020
Nalijete si skleničku dopoledne, abyste se vzpamatovala po probdělé noci. Dvě deci si dáte k obědu a něco málo odpoledne a večer si s manželem otevřete víno ze samé radosti z toho, že jste zase ve společnosti dospělého. Je to ještě o. k.?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny moje kamarádky pijí. Některé méně (těch je výrazná menšina), některé víc, ale všechny víceméně pravidelně. Dokonale jim rozumím, protože jsem na tom úplně stejně. Alkohol je mnohem podstatnější součástí mého života, než by se psychologům, psychiatrům, výživovým poradcům a koučům líbilo. Před těhotenstvím bylo vyloučené, abych chyběla na jakémkoli mejdanu, ale předpokládala jsem, že mateřská role je v podstatě synonymem pro abstinenci.

Že matky tráví celé dlouhé dny v naprosté symbióze se svými potomky, nadnášené růžovým obláčkem štěstí a spokojenosti. Jenže poměrně brzo jsem zjistila, že po probdělé noci s miminem je ten den zatraceně dlouhý, a hlavně že většina matek v mém okolí okamžitě otevírá láhev, jakmile návštěva překročí práh. Moje vidina abstinenční mateřské se záhy rozplynula a brzo jsem si také našla spoustu důvodů, výmluv a ospravedlnění, proč si dát ještě jednu, ale už fakt poslední, skleničku. 

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?

Přirozeně jsem o sobě přesvědčená, že to mám stoprocentně pod kontrolou. 
Nikdy v životě jsem nesedla za volant ani s jedním pivem. Nikdy jsem kvůli alkoholu nebo kocovině nezanedbala žádné povinnosti ani neohrozila číkoli bezpečnost. Ale stejně mě tak čas od času napadne, jestli nejde o pouhý alibismus. Alkoholici se nepoznají jen podle flašek poschovávaných v šatníku a pod postelí. A není to náhodou tak, že jsem začala alkoholickou konzumaci ostatních matek používat jako vlastní štít? Odborníci totiž tvrdí, že mateřská dovolená je z hlediska rizika alkoholismu nejnáročnější. 

Pití o samotě

Jde o úplně typickou situaci – ohledně mateřství a své rodičovské role si pěstujete spoustu iluzí, očekávání i předsudků. Těšíte se a nepochybujete o tom, že budete skvělá, trpělivá a vstřícná matka. Jenže pak se srazíte s realitou nočního vstávání, dětské koliky, ochromující únavy i absence „normální“ dospělé společnosti. Dost možná zjistíte, že nejste tak trpělivá, jak jste si původně myslela, nebo že to nezvládáte s takovou grácií, jak jste měla v úmyslu. Jste vyčerpaná, zklamaná sama ze sebe, mučíte se výčitkami, že nejenže nejste dokonalou matkou, ale nacházíte se hluboko pod průměrem. 

A právě v tomto rozpoložení nejspíš sáhnete po skleničce. „Troufám si říct, že většina žen, které pijí na mateřské dovolené, si předtím, než otěhotněly, nikdy samy láhev neotevřely. Většina lidí má totiž konzumaci alkoholu spojenou se společenskými událostmi a společností dalších lidí,“ říká psycholožka Marcela Vojířová. „Jenže nová role spojená s mateřstvím je pro řadu žen natolik stresující a vyčerpávající, že alkohol představuje vítané uvolnění.“ Takže se najednou ocitnete v rozpoložení, kdy už k tomu, abyste si nalila skleničku, nepotřebujete společnost nikoho dospělého, ale vystačíte si sama.

Pijete před dětmi alkohol? Dejte si pozor, jdete jim totiž příkladem

„Klasicky se ženy utěšují tím, že přece vypily jen tři skleničky za den, a to není nijak závratné množství alkoholu. Jenže když se to přepočítá na týden, rázem je z toho jednadvacet skleniček, a to už rozhodně není zanedbatelné množství,“ upozorňuje psycholožka. A k tomu si ještě připočtěte zvláštní příležitosti, kdy máte návštěvu, něco oslavujete a podobně. Tehdy toho samozřejmě vypijete ještě víc, a když sečtete všechen alkohol za měsíc, najednou už se vaše spotřeba vůbec nejeví tak bezvýznamná. 

Ženy pijí čím dál víc 

Další zrada spočívá v tom, že pokud se z vašeho popíjení stane zvyk, budete potřebovat stále více alkoholu. „Je známou skutečností, že pokud něco člověk dělá pravidelně, zautomatizuje si danou činnost a už o ní příliš nepřemýšlí. U alkoholu je navíc ten problém, že s pravidelnou konzumací se zvyšuje jeho tolerance, takže ho postupem času člověk potřebuje víc a víc, aby dosáhl stejně povznesené nálady, k níž mu zpočátku stačilo jen malé množství,“ říká psycholožka.

Příběh Pavly (29): „Je ze mě alkoholička. Kvůli mateřské!“

Kromě toho je také prokázáno, že pokud popíjíte pravidelně několikrát týdně (stačí i jen malé množství alkoholu), máte mnohem větší tendenci k nárazovému pití. Podle údajů Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti pije v České republice rizikově šest set čtyřicet tisíc lidí. A dalších pět set čtyřicet tisíc lidí se této hranici blíží. Za problematickou se přitom u žen považuje taková konzumace, v rámci které vypijete dvě piva či dvě sklenky vína denně (u mužů jsou to tři piva nebo šest decilitrů vína).

 

Odborníci tvrdí, že mateřská je z hlediska rizika alkoholismu nejnáročnější...

 

Denně si alkohol dopřává šest procent žen. Podle demografických studií pijí Češky v posledních dvaceti letech mnohem víc a na následky pití (ať už dlouhodobého, nebo jednorázového alkoholového excesu) umírá dvakrát víc lidí než v devadesátých letech. No, nechceme nějak strašit a rozhodně vás neházíme do pytle „závislaček“, ale je asi dobré si sama před sebou říct, jak to s alkoholem na mateřské máte vy sama a jestli už to není přes čáru. 

30 důvodů, proč matky pijí víno! Kdo zažil, porozumí

Pětina alkoholiček začala pít na mateřské

Studie Ladislava Csémyho z Psychiatrického centra v Praze z roku 2010 uvádí, že je v České republice dvě stě tisíc alkoholiček a celá pětina z nich začala pít na mateřské dovolené. „Protože ženy rodí ve starším věku, do mateřství často nastupují uprostřed rozjeté kariéry. Jsou finančně nezávislé, cestují, mají spoustu zájmů, jsou aktivní,“ vysvětluje Marcela Vojířová. „A najednou se ocitnou zavřené doma, jejich jediným programem je péče o dítě, finančně se stanou závislé na partnerovi a celá situace je pro ně obrovským šokem. To samozřejmě neznamená, že by své dítě neměly rády nebo že by litovaly, že se staly matkami. Jen je to pro ně zcela nová a neznámá situace, se kterou se neumí vyrovnat.“

Podle odborníků k nárůstu alkoholiček přispívá i skutečnost, že alkohol je společensky tolerovaný. Nejenže se nikdo nepodivuje nad tím, že pijete, ale konzumace alkoholu na mateřské je zdrojem mnoha vtipů. Internet přetéká tematickými fotkami s popisky typu: „Těším se, až přijde doba, kdy budu pít se svými dětmi místo toho, abych pila kvůli nim.“ „Technicky vzato nepiju sama. 
Vždyť jsou doma děti.“ To všechno navozuje zdání, že pití je naprosto normální a vůbec nemá cenu se jím zabývat. 

Jeden z vtipů o pití na mateřské dovolené:

Klepněte pro větší obrázek

Dokonalé matky v médiích 

A pak je tu samozřejmě mediální obraz dokonalých matek. Ze všech stran se na vás valí lavina fotek skvěle vystajlovaných matek, které vypadají jako reklama na štěstí. „Často se mluví o tom, že média zobrazují nereálným způsobem ženské tělo a většina dospělých žen si je vědoma toho, že jde o práci retušérů a že takhle ženy ve skutečnosti nevypadají. Jenže už mnohem méně se mluví o tom, že podobně nereálným způsobem se často zobrazují i matky a mateřství,“ upozorňuje psycholožka. Celebrity se tváří, že mateřskou roli zvládají levou zadní, že se po celou dobu vznášejí na růžovém obláčku a jejich největší starostí je, jestli dají své blonďaté holčičce do vlasů růžovou nebo bledě modrou mašli. V porovnání s nimi si potom logicky připadáte jako největší zoufalkyně ve střední Evropě, drtí vás výčitky svědomí i pocity viny za to, že svou roli nezvládáte se stejnou grácií jako ony. Čímž se opět zvyšuje pravděpodobnost, že sáhnete po skleničce. 

Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy

Ještě horší dopad na vaše mateřské sebevědomí mají sociální sítě. Většina vašich kamarádek i jejich kamarádek si tam nejspíš buduje image dokonalých matek. Sdílejí fotky, na kterých se k sobě vinou s usměvavým manželem, jejich děti ochotně pózují před objektivem a vypadají neuvěřitelně fotogenicky. Z jejich projevů snadno nabudete pocit, že svou roli zvládají bez větších problémů. A nejsou to žádné vzdálené a nedostižné celebrity, ale holky, které s vámi chodily na základku a seděly v druhé lavici u okna. Už se ale samozřejmě nedozvíte, že jejich děti vstávaly první dva roky osmkrát za noc na krmení a manžel většinu času stráví na gauči před televizí. Nicméně v porovnání s životem, který prezentují na sociálních sítích, se vám jeví vaše vlastní zoufalství ještě zoufalejší. 

Instagram vs. realita: Takhle se mámy fotí, ale pravda je úplně jiná!

 

Nepijete už moc? 

Následující signály by vás měly varovat, že to s pitím přeháníte.

  • Pijete víc, než jste původně zamýšlela. I když si říkáte, že si dáte jen skleničku, vždycky se vám to nějak vymkne z rukou a vypijete toho víc.
  • Míváte „okna“. Čas od času si nejste schopna vybavit to, co jste pod vlivem alkoholu dělala nebo říkala.
  • Zanedbáváte kvůli alkoholu své povinnosti. Například se vám někdy stane, že nemůžete jet autem tam, kam jste měla naplánováno, protože jste pila alkohol. 
  • Stydíte se za své pití, proto jej tajíte, schováváte nebo zlehčujete.
  • Vaše okolí vám jde na nervy tím, jak vás upozorňuje na to, že to s pitím přeháníte.
  • Pijete sama. K pití nepotřebujete společnost ostatních lidí, vystačíte si sama.
  • K tomu, abyste se dostala do nálady, potřebujete stále více alkoholu. 
  • Potřebujete alkohol k tomu, abyste se cítila v pohodě, spokojená a měla dobrou náladu.
  • Při každém nákupu přemýšlíte, jestli máte doma dostatek alkoholu.
  • Nedokážete si představit, že byste se při nějaké společenské události bavila i bez alkoholu. 
  • Chováte se rizikově. Například řídíte pod vlivem alkoholu. 

Mámy se opily a rozpovídaly se o těhotenství a svých dětech

Témata: Zdraví, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Rodina a vy, Mateřská, Drogy, Alkohol, Lavina, Probdělá noc, Evropa, Internet, Marcela Vojířová, Gauč, Tolerance, Česká republika, Alkoholička, Ladislav, Zrada, Láhev, Většina matek, Pití, Konzumace, Zen, Retuš, Spotřeba, Zdraví na Heureka.cz