Maminka.czČasopis Moje psychologie

Mateřská dovolená a riziko nevěry

Marta Boučková 21.  8.  2009
Očekávání potomka a jeho příchod na svět bývá pro většinu párů radostnou událostí. Nicméně s radostí do domu přicházejí v těsném závěsu i starosti, které odrážejí novou situaci. Psycholožka Marta Boučková popisuje, co vše se také může stát a jak v nových podmínkách obstát se ctí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Další člen do domácnosti, zvláště pokud jde o třetího, dokáže vydatně zamíchat kartami. Byť neřekne ani slovo, přerozdělí zaběhnuté stereotypy a připraví starousedlíky o notnou část jejich ustálených zvyků. Fakt, že nově příchozí člen si nárokuje většinu času a pozornosti dospělých, si žádá, aby i oni sami s určitým omezením počítali. Zkrátka už nejsou dva, ale tři, a každý potřebuje svůj díl lásky a pozornosti.

S miminem se těžko soupeří, a tak se většina novopečených tatínků musí vyrovnat s tím, že část svého pohodlí postoupí následníkovi. A protože jde o pohodlí a pozornost, které mají pro člověka mimořádnou atraktivitu, v praxi se jich vzdát není až tak snadné. Může se stát, že to někdo může zkusit vyřešit šalamounsky podle hesla: „Doma povinnosti a venku zábava.“

Je pravda, že sladění se s novou mateřskou rolí může zpočátku ženě sebrat téměř všechen čas i energii a na muže už prakticky nic nezbude. Ale pokud žena nechce jen „vyměnit jeden objekt lásky za jiný“ a partnerskou-manželskou roli za mateřskou, pak záhy najde způsob, jak se svými silami nakládat tak, aby každý z rodiny dostal, co potřebuje i co mu z titulu lásky náleží.

V tomto období bývají za slabý článek manželské soudržnosti a věrnosti považováni novopečení otcové. Míra pozornosti, na kterou byli ze strany svých poloviček zvyklí, skutečně mnohdy dostává na frak. Ale jinak to ani nejde. Každý přispívá svým dílem, něco dá, ale také dostane. A pokud jde o děti, tak nedostane jen tak „něco“.

Takže by se dalo i polemizovat o tom, o jaké skutečné životní omezení vlastně jde. Ale to bychom se dostali někam příliš daleko od běžného praktického života. A tak zkonstatuji jen všeobecně známý fakt. Muži „žen na mateřské“ bývají nejvíce ohroženi nevěrou a stávají se snadným terčem žen, které nevidí jejich závazky jako překážku. Je jasné, že matky na mateřské nemohou díky své vytíženosti skóre vyrovnat. Ale muži pozor – i jejich čas může teprve přijít.

Ukazuje se, že pro ženy přichází ohrožení nevěrou s návratem do pracovního procesu. Důvod je prostý. Je to doba znovunalezené seberealizace a hlavně OCENĚNÍ. Pracovní svět stojí na ocenění a také na pochvale za odvedenou práci i na povzbuzení. A tak moudrý muž a moudrá žena, kteří chtějí udržet manželskou a rodinnou stabilitu, budou více uvažovat o možnostech, jak druhému říct, co pro ně znamená, jak mu pomoci a jak ocenit jeho úsilí v náročném a dlouhou dobu nekončícím procesu zodpovědné a láskyplné péče o děti?

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Časopis Moje psychologie, riziko, Mateřská dovolená, Dov, Mater, Dovolená, Máť, Starouš