Maminka.czSlavní rodiče

Mateřská je někdy vojna. A Mates není žádná uťáplina, říká Nikol Štíbrová

redakce 19.  7.  2018
Herečka, zpěvačka, moderátorka a youtuberka Nikol Štíbrová (30) se rozhodně na mateřské dovolené nenudí. Kromě moderování na Evropě 2 se naplno věnuje skoro ročnímu Matýskovi, který je, jak sama říká, dost energické dítě. „Mates si umí o věci říkat a ozvat se, na jednu stranu jsem ráda, že to není žádná uťáplina, ale říkám si, že asi budu muset zavést trošku tvrdší výchovu,“ směje se herečka. Se snoubencem Martinem jsou čtyři roky a jako všichni rodiče řeší nedostatek spánku a energie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plánovali jste s partnerem miminko, nebo přišlo nečekaně?

Nedá se říct, že bychom miminko úplně plánovali, ale prostě jsme se mu nebránili. Otěhotněla jsem vlastně hned, což považuju za velký štěstí.

Překvapilo vás něco na mateřství?

Asi celkově jsem překvapená, jak je ten život vlastně úplně někde jinde, nějak jsem si to neuměla představit. I tím, že kamarádky kolem mě děti většinou ještě nemají. No tak už asi vím, na jakou vojnu jsem se dala (smích). Dny na mateřské si jsou dost podobné, pokud člověk nechce plánovat každý den nějakou sranda akci. Na to ale nemám dostatek energie. Mateřská je prostě trochu stereotyp, ze kterého hrábne téměř každé. To si pojďme přiznat. Režim. Každý den to samé. Pořád dokola.

Občas jsem zoufalá, ale šťastná. Fakt, že jo, říká o mateřství Nikol Štíbrová

Je něco, co na mateřství vyloženě nesnášíte?

Nesnášet je silné slovo, ale na nedostatek spánku si asi nezvyknu nikdy. A taky na to, že se málokdy v klidu najím. Jsem požitkář a tyhle věci mi dost chybí.

Požitkář? Co si pod tím máme přestavit? Milujete jídlo?

Hodně jsem cestovala, jedla, ochutnávala. Já jsem úchyl na Itálii, takže Itálii vlastně vždycky celou projím, pro nás požitkáře je to strop. Ráda chodím do restaurací, ale i ráda vařím, když vím, že nevařím každý den. Což vlastně teď asi budu muset, protože Matýsek za chvíli začne jíst normální stravu. Protože mu narostou zuby. Nemám ale problém upéct kachnu, umím knedlíky – bramborový i houskový, italskou kuchyni mám najetou, takže s vařením problém nemám a baví mě to.

Jak to vypadá v současné době s Matýskovou výživou? Zoubky mu přece jen ještě rostou.

Matýsek je vděčný strávník. Chutná mu všechno, za což jsem ráda. Nejradši má Sunárek do ručičky, na tom si hodně jede.

Spousta maminek má na začátku mateřství problém s kojením. Jak jste to zvládala?

Kojení byl trošku problém. Chvíli jsme bojovali a nakonec jsme sáhli s Matýskem po Sunaru a byl klid. Důležitý je se snažit, ale na druhou stranu, pokud něco nejde, tak se nezhroutit a vyřešit to prostě jinak.

Nikol Štíbrová: „Mates dostal Sunar a jsme v klidu oba dva.“

Je Mathias živel?

Mates je podle mě na baterky, jinak si to nedokážu vysvětlit. V noci moc nespí a přes den už vůbec. Permanentně vyžaduje nějakou zábavu, naštěstí si ji teda umí najít i sám. Je hodně emotivní, když zrovna neječí, tak se nahlas chechtá. Je to láska.

Pozorujete u Mathiase vlohy pro natáčení? Je vtipný po mamince?

Komediant to je a taky vyžaduje pozornost. Ale jakmile vezmu telefon do ruky a chci točit, tak mě buď odignoruje a odplazí se, nebo mi začne nadávat… Myslím teda, že to budou nějaké nadávky.

 

Martina a Veronika děti chtějí, ale když se jich někdo dvacetkrát denně zeptá – tak už vlastně nechtějí…

 

Jak ovlivnilo vaše mateřství vůbec celé uskupení 3 V 1? Neplánuje věčná rebelka Martina Pártlová taky dítě?

Holky určitě děti chtějí. Pokud se jich teda dvacetkrát denně někdo nezeptá, zda už nechtějí děti. Pak bych řekla, že už je moc nechtějí.

Ke komu chodíte pro rady ohledně miminka? Jste spíš „punková matka“, nebo se řídíte momentálními trendy?

Záleží, o jaké rady se jedná. Trendy mě moc nezajímají, spíš chci vědět, co je tohle za vyrážku nebo jak ho odnaučit pít vodu z bazénu. Pak se ptám kamarádek, které už děti mají.

Nikol Štíbrová o těhotenství, porodu a mateřství

Závidíte někdy svým kamarádkám, které ještě dítě nemají?

Ano. Haha. Ano. Ale nechci se rouhat. A ony závidí mě, vesmír je v rovnováze.

Plánujete letos s miminkem dovolenou?

To si nejsem jistá. Po zkušenosti s minulou dovolenou si možná další dalekou cestu na nějaký čas odpustíme. Ale třeba ne, možná se spontánně rozhodneme a na poslední chvíli vyrazíme k moři.

Měli pravdu. Už NIKDY se nevyspíte, píše Nikol Štíbrová
GALERIE: Život s dětmi je někdy těžký. Na tohle vás nepřipraví žádné příručky o rodičovství
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
Témata: Slavní rodiče, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Mateřství, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Mateřská, Maminky ve světě, Živel, Silné slovo, Herečka, Mateřská dovolená, Sunárek, Evropa, Nedostatek spánku, Itálie, Italsko, Štíbrová, Martina Pártlová, Nik, Mater, Poslední chvíle, Máť, Velké štěstí