Maminka.czPeníze a kariéra

Mateřská: Kdy ji nedostanete?

Petr Gola 5.  1.  2011
Mateřská: Kdy ji nedostanete?
Zpravidla na mateřskou nemají nárok ženy vedené na úřadu práce, studentky či podnikatelka, která si neplatí dobrovolné pojištění. Pokud chcete mateřskou musíte splnit zákonné podmínky, jaké?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Peněžitá podpora v mateřství je dávkou nemocenského pojištění a je upravena zákonem o nemocenském pojištění. Podpůrčí doba u mateřské činí 28 týdnů. Narodí-li se dvě nebo více dětí, má maminka nárok na 37 týdnů mateřské dovolené. Mateřskou dostanete od 6. až 8. týdne před očekávaným porodem.

BUDE SE VÁM HODIT: Porodné, mateřská a rodičovská: Stručně, jasně, přehledně

Když však nejsou splněny zákonné podmínky, tak dávku nedostanete. Mateřská je vyplácena buď zaměstnavatelem, nebo OSSZ. Podmínky nároku na mateřskou jsou definovány v zákonu o nemocenském pojištění. Při plánování rodiny je tedy dobré na podmínky pro přiznání pamatovat.

Zaměstnankyně musí splnit dvě podmínky

V den nástupu na mateřskou musíte mít účast na nemocenském pojištění. Zjednodušeně řečeno musíte být v zaměstnaneckém poměru, který zakládá účast na nemocenském pojištění, tuto podmínku nesplňuje například dohoda o provedení práce. Druhou možností je nástup na mateřskou (8 až 6 týdnů před očekávaným porodem) v ochranné lhůtě.

Další podmínkou je zisk alespoň 270 kalendářních dní pojištění. Podmínky pro maminky podnikatelky jsou obdobné. Maminka podnikatelka musí splnit stejnou podmínku ohledně délky pojištění v posledních dvou letech. Dále musí být účastna jako OSVČ po dobu 180 kalendářních dní v období jednoho roku před porodem. OSVČ musí být přihlášena k dobrovolnému nemocenskému pojištění a řádně jej každý měsíc platit. Musí být zaplacen i měsíc bezprostředně předcházející kalendářnímu měsíci, v němž vznikl nárok na pobírání mateřské.

Jak je to s ochrannou lhůtou?

Když je zaměstnankyně prokazatelně těhotná v době trvání zaměstnání, tak činí ochranná lhůta 180 kalendářních dní. Když žena není těhotná v době ukončení zaměstnání, tak činí ochranná lhůta pouze 7 dní. Když je žena těhotná v době ukončení zaměstnání tak bude mít nárok na mateřskou, jestliže ochranná lhůta bude ještě počátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu.

Pokud tedy požádáte svého gynekologa o potvrzení, které doručíte svému bývalému zaměstnavateli. V případě, že by očekávaný termín porodu byl později než v ochranné lhůtě, tak je nutné počkat na skutečný termín porodu, který může být dříve než očekávaný termín porodu.

Vyplatí se platba dobrovolného pojištění?

Od roku 2011 dochází ke změně dobrovolného nemocenského pojištění. Na jeho výši je závislá mateřská. V roce 2010 činilo dobrovolné nemocenské pojištění 1,4 % z vyměřovacího základu. V roce 2011 je to 2,3 %. Současně musí být dobrovolné nemocenské pojištění placeno ze stejného vyměřovacího základu jako důchodové pojištění.

Čtěte také: Jak poznat dobrého finančního poradce?

Zjednodušeně řečeno v roce 2011 již nemůže nastat situace, že žena podnikatelka bude dostávat velmi vysokou měsíční mateřskou až 29 070 Kč, protože si platila dobrovolné nemocenské pojištění 1 010 Kč jako v roce 2010. Platit vysoké dobrovolné nemocenské pojištění se nyní nevyplatí, protože bude muset být placeno jako důchodové pojištění (29,2 %) ze stejného vyměřovacího základu.

Aby maminka podnikatelka pobírala maximální mateřskou ve výši 30 330 Kč, tak by musela platit měsíční nemocenské pojištění nejméně ve výši 1 730 Kč a důchodové pojištění ve výši 21 964 Kč. V roce 2011 tedy musí počítat maminky podnikatelky s nižší mateřskou a s horšími podmínkami. Přesto je lepší nadále si dobrovolné nemocenské pojištění platit, protože v opačném případě by žena neměla ani nárok na nemocenské dávky ani mateřskou.

Co když jsem na úřadu práce?

Do doby pojištění se nezapočítává například doba v evidenci na úřadu práce, doba pobírání nemocenské nebo neúspěšné studium. Doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění se započítává, jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia.

Ženy v evidenci úřadu práce nebo studentky v průběhu studia tedy nemají nárok na mateřskou ani nemocenskou. Žena v evidenci úřadu práce bude ihned po narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek. Nemůže si však vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku, ze zákona by musela čerpat čtyřletou variantu. Na úřad práce donese těhotná žena potvrzení, aby nemusela plnit zákonné povinnosti vyplývající z evidence na úřadu práce.

Mateřskou by však mohl čerpat také otec dítěte, pokud splní podmínky, který by si následně mohl zvolit i délku pobírání mateřské. Tato varianta však nepřipadá příliš do úvahy, protože by v tomto případě klesl rodinný příjem domácnosti, neboť žena by si těžko hledala místo. Pokud má tedy mladá dvojice finanční problémy, je lepší plánovat rodinu v případě, že má žena příjem ze zaměstnání.

Kdy žena nesplňuje zákonné podmínky?

Zákonné podmínky pro přiznání mateřské v praxi nesplňuje řada žen, například ženapracující na dohodu o provedení práce, OSVČ neplatící si dobrovolné nemocenské pojištění, žena v evidenci úřadu práce, studentka v průběhu studia, pracující žena, která nesplňuje podmínku 270 dní pojištění v posledních dvou letech nebo žena, která čerpala první mateřskou v ochranné lhůtě a během pobírání rodičovského příspěvku otěhotněla.

Čtěte také: Jak poznat dobrého finančního poradce?

Další zajímavé články i praktické příklady včetně potřebných tabulek naleznete na webu Finexpert.cz

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřská, Peníze a kariéra, Ochranná lhůta, Máť, Budoucí povolání, Úspěšné ukončení, Podpůrčí doba, Rodinný příjem, Očekávaný termín, Finanční poradce, Peněžitá podpora, Mater