Mateřská u nás a ve světě aneb Nejsme na tom tak špatně

16. 3. 2013 19:14
Dobrý den,souhlasím s tímto článkem.Mám příbuzné ve Španělsku a závidí jak to tady máme nastavené,u nich je to zcela jiné.
Rodriguez 18. 3. 2013 20:22
A proč koukat na země které jsou na tom ještě hůř než my?? neměly bychom se raději inspirovat zeměmi které jsou v popředí??? Proč se ČEŠI tak moc často spokojí s almužnou co dostanou?
anonym 19. 3. 2013 17:24
Protože bychom si možná mohli uvědomit, že některé státy jsou na tom ještě hůř, a tak bychom měli přestat fňukat, stěžovat si a mít pořád nataženou ruku
Vala 16. 3. 2013 23:41
to je dobrý článek, upřímě myslím že být doma 3 roky s dítětem je opravdu hrozně dlouho, natož 4. Já myslím že tak ten půl rok až rok je ideální. Přeci jen co pořád s tím dítětem doma dělat, pak člověku z toho začne hrabat a ty peníze taky nic moc. Nevím proč se matky chtějí zahrabávat doma s dítětem, pak nemají žádný společenský život, nepečují o sebe a ještě nemají peníze.
??? 19. 3. 2013 08:16
nezlob te se, ale to je podmě pěkná blbost. Jsem na druhé rodičovské za sebou, ale zahrabaná určitě nejsem. S manželem aspoň 1 za 14 dní někam vyrážíme jen my dva - večeře, kino, divadlo, sportovat a nebo jen na procházku, která nás nic nestojí. Každý víkend společně s dětma něco podnikáme. S dětma chodím do několika kroužků, takže ani já nejsem nijak odstřihlá od světa. Čas starat se o sebe si vždycky udělám, cvičím doma, chodím na kosmetiku, ke kadeřnici. A s dětma se rozhodně nenudím, kolikrát si říkám, že by den mohl mít aspoň 30 hodin, abych vše stihla
17. 3. 2013 07:33
Dobrý den, děkuji za tento článek. Jsme jedna z těch matek, která za PPM a RP státu velmi vděčná a raději se nevyjadřuji k později zaslaným příspěvkům či malé výši příspěvku.. jinde by jsme totiž dostali velké kulové či by se nám mohlo stát, že to můžeme na tom být stejně jako třeba naše matky nebo v jiných zemích.Ty takový luxus 3 letého "příjmu" neměli. Na druhou stranu také si občas povstesknu, že by korun mohla být více vzhledem k cennám dnešního trhu :-/... Ovšem nemůžu souhlasit s názorem paní "Vala". Nemyslím si, že bych se s dítětem zahrabávala či dokonce bych o sebe nepečovala a neměla společenský život...To je přeci na každé z nás jak se k tomu postaví ! A také si myslím, že je spravné postarat se o výchovu a poskytnout správý vzor pro své dítě... no abychom se za ty děti pak nestyděli ...poněvadž do roka se vštěpují základy a poté zásady v chování... Hezký den Ivča
17. 3. 2013 10:07
Každý má právo na svůj názor, no názor od "Vala" teda taky nijak neberu: byla jsem doma tři roky, a rozhodně jsem teda nebyla zahrabaná....a navíc: kam bych jako měla dát půlroční, roční dítě, když nemáme nikoho k ruce na hlídání? a to bych si pak z mého platu měla platit soukr. školku, nebo paní na hlídání? tak na to můj plat fakt nestačí..........navíc si myslím ,že první roky života dítěte sou strašně důležité pro to, jaké pak děcko bude....nebo možná bude.... Jo jo, taky sem si občas posteskla, že bych chtěla peněz víc, když jsem byla doma, ale na druhou stranu mi špatně teda nebylo, a dokonce sme žili jako lidi, ne jako nějací zahrabanci, možná Vala je jenom neschopná si užít volno , péči o dítě, a to všechno kolem mateřství.
17. 3. 2013 10:09
bu´dme rády za to, že máme takovou možnost, být s dítětem doma....
dagmariana 17. 3. 2013 11:00
Mám dvojčata....po 3 IVF......,která ns dohromady stála přes 70 000.-kč :/ a to jsme "zdraví",takže dávky léků byly "levné"......na dvojčata pobírám 1 rodičovdký příspěvek 1 mateřskou.....oblékám,živím ale děti dvě,respektive tři,mám dospělého studujícího syna,takže jsem ani porodné nedostala. A k délce mateřské....ano,máme ji delší,ale ženy v okolních státech můžou v klidu zůstat doma né dva,tři nebo dokonce 4 roky,ale jsou ženy v domácnosti,protože je chlap uživí,jejich platy jsou naprosto o něčem jiném........náš stát podporuje jen určité sorty lidí,ale myslím,že donekonečna to taky nebude,.....to prostě není možné,rozmnoží se jako vši a nebude pracovat nikdo,páč my se sedřeme a nastoupí generace "nepracujících" občanů.......
17. 3. 2013 11:49
tak ty vši: to je fakt, je to něco neskutečného na tuto otázku já se ani nikdy nemůžu pořádně bavit, mám potom tak vysoký tlak z naštvání,že by to mohlo byt pro mě smrtelné :-X
Rodriguez 18. 3. 2013 20:20
Co já bych za to dala, aby měl manžel plat takový abych nemusela do práce a mohla se strarat třeba o děti domácnost a třeba i zahradu.. to by jsme musely ale žít jinde..
??? 17. 3. 2013 13:27
Ano, máme možnost být na rodičáku až 4 roky, ale co za to? Jesličky - o těch si můžeme nechat jenom zdát. Školka - ano, jsou tady školky, ale všeobecně, jedno místo vychází na 2 a více dětí. A máme možnost mít "až" 11.500,-Kč rodičáku? Tak se ale podívejme na ceny plenek, vlhčených ubrousků, oblečení a dalšího. Platy jsou tady "mizerné", potraviny jsou tady "drahé". Samozřejmě, musíme brát v potaz to, jak kdo umí hospodařit, ale to je zase na jiné téma.
Já mám rodičák na dva roky. Oosbně si myslím, že čtyři roky jsou hodně. I to dítě potřebuje kontakt s jinými lidmi, než matkou, ale tohle je možné jen za předpokladu, že se dostane do školky. Klidně půjdu po půl roce od porodu do práce, ale kam mám dát dítě???
18. 3. 2013 07:01
i při mateřské sem dopřála mému děcku kontakt s jinýma lidma, aby na mě nebylo tak moc vázané.... to snad není problém, ne?
18. 3. 2013 07:02
a tím kontaktem nemyslím zrovna školku ...
Nina 17. 3. 2013 14:22
Vy neumíte číst?! Jsou státy, kde matky nedostávají vůbec nic! Ale furt budete brblat ....a malý plat ze kterého chůvu nezaplatíte? Brání vám někdo najít si lépe placenou práci?
18. 3. 2013 06:59
a vy víte, kde se v dnešní době tak dobře hledá lépe placená práce? se budu dneska smát celé ráno nejspíš .....bydlím v regionu, kde je na jedno pracovní místo 16 nezaměstnaných....člověk je rád za práci, kterou dostane..a ne si ještě vymýšlet, která je líp placená
21. 3. 2013 08:29
Jsem na 4 leté MD, i s přídavkem na dítě 4300. Přítel pracuje, vydělá v čistým 11 000 někdy ani to ne. Lépe placenou prái nesežene, protože u nás prostě NENÍ. Bydlení zaplatíme 6500, pak plíny, telefon, kosmetika (např. vlhčené ubrousky, zubní pasty apod.), dcerce spoření s pojištěním za 700 aby aspoň něco jednou měla a na jídlo, botičky, oblečení a zbytek zůstává krutě málo. Od porodu scháním jakýkoliv přivýdělek, práci na doma, brigádu, cokoliv byla bych ochotná dělat snad cokoliv, ale nic se sehnat nedá. takže se nad vaším příspěvkem zamyslete, protože je to trapný!!! Nemáte ani ponětí jak to chodí ve skutečnosti a hloupě kecáte.
zou 21. 3. 2013 12:54
Vy jste z kterého kraje? Já nepatřím mezi lidi, co by si stěžovali. Ale někde opravdu není lehké najít JAKOUKOLIV práci. Manžel má poměrně dobře placenou práci, lepší by v oboru asi nenašel, ale i tak občas chodí do další práce, aby jsme měli na vše, co potřebujeme. P.S. Ano, někde nedostávají žádnou mateřskou, ale mají jiné příspěvky na dítě. A někde nedostávají nic, ale to jsou často země, kde muž vydělá tolik, že žena může zůstat v domácnosti. Je úplná blbost takhle srovnávat. To je jak kdybyste srovnávala, že v Africe nemají žádný důchod, tak ať naši důchodci nenadávají. Nebo že se v Africe dožijí v průměru jen 50 let, tak ať staří a nemocní nenadávají na naše zdravotnictví.
Vala 17. 3. 2013 20:49
no některé ženy jsou na mateřské jen pár týdnu a dítě očividně nestrádá, to jen tady musí matky tvrdnou doma s děckem tři roky, některé čtyři. Jistě je otázka kam dát dítě když jde žena do práce to je zas něco jiného.
Vala 17. 3. 2013 20:50
tím jsem měla na mysli samozřejmě ženy z jiných států, že jsou doma jen několik týdnu.
18. 3. 2013 08:22
Vala jděte vstríc za sobecký život... Někdy se ptám proč si některé ženy dělají děti, když je jim zatěžko s nimi být doma a starat se o ně? Popřípadě řádně vychovat? Když se jim zdá že se snimi zahrabávají? Je to smutné ale upřímě čekala jsem to.No a na adresu Niny to už ani nemá smysl se vyjadřovat... Děkuji za stejný názor Věrušce a ostatním... Ještě jednou jsem ráda za jaký koliv peníz co dostanu od státu a úžasnou možnost být se svým dítětem 3 roky na mateřské... Jinak ještě aby jste mě paní Vala ukamenovala za můj smysl života.... já mám doma 3 letého syna a nyní jsem ve 24tt ...na neschopence.... a tedy vůbec si nepřipadám být zahrabaná.... No mějtese krásně
Vala 18. 3. 2013 18:36
každá žena to prostě bere jinak. Mě by zkrátka nevyhovovalo být s dítětem doma 3 roky příde mi to strašně moc, a navíc nechci aby pak dítě bylo fixované jen na mě a nevydrželo beze mně ani minutu.
21. 3. 2013 08:32
Dcerka 15 něsíců na mě fixovaná je a já jsem ráda!!!
zou 21. 3. 2013 12:49
Podle mě opět blbost, kdo říká, že když budu doma 3 roky s dítětem, že na mě musí být fixované? Jak už jsem psala, měla jsem mateřskou na tři roky a teď mám druhý dítě. Syna mě do školky nevzali, takže půjde až ve 4 rokách (snad). Ale fixovaný na mě není, klidně vydrží přes víkend u babičky, chodí do různých kroužků, když je mezi dětima, tak si na mě skoro ani nevzpomene, jak je zabranej do hry.
Nia 18. 3. 2013 18:35
Tak jako já mám taky dceru 2 roky. Někdy mi taky příjde že jsem doma zahrabaná a že nemám tolik možností. :-X A upřímně už mi z té mateřský i hrabe.. Už se těším do práce a zpět do civilizace. Ale na druhou stranu jsem s tímhle počítala za ty tři roky že budu doma zahrabaná mi to dítě stojí. <3 S tím by každá matka měla počítat že hold pár let si nebude moct užívat.... To dětatko za to nemůže.... Je to milující tvoreček který vás potřebuje. A ty ženský kterým je přednější svoboda a užívání by si dítě měli pořídit až se na to budou cítit. Jinak co se týká mateřský já si nestěžuji nechala jsem si to zkrátit na 3 roky a 5700 my stačí když mám i slušně vydělávajícího manžela....
BoBo 18. 3. 2013 19:01
Dekuji Vale za prispevek,mame hodne sikovnou a cilou holcicku a nedokazu si predstavit s ni byt doma 3roky a nedej buh jeste rok navic!!Verim v porekadlo,ze kazde dite je jine a nase je pul roku ve skolce a naprosto stastna.Ke konci rodicovske !dovolene!mi prislo ze se se mnou dcerka nudi,i pres veskere vylety,hrani,a jina zabava. A za penizky od statu jsem vdecna protoze v CR na tom opravdu nejsme vubec spatne!!
Vala 19. 3. 2013 20:52
páááni, ani se mi nechce věřit, že tady někdo něco takové napsal. Také děkuji za kladnou reakci na svůj příspěvek. Samozřejmě že všechny matky svoje děti milují a chtějí s nimi trávit čas, ale nic se nemá přehánět. Zvlášť jak píšete pokud má někdo aktivní dítě jako je vaše dcerka určitě jí víc prospěje školka, kde se zabaví s ostatními dětmi a naučí se něco nového. A říkat, že matka co nechce být s dítětem doma 3 roky si ho ani neměla pořizovat to je s prominutím opravdu ubohost.
21. 3. 2013 08:42
Podle mě není, když chci dítě, tak si ho chci taky co nejvíc užít dokud je malé. Nyní mám 4 letou MD a pak plánujeme mít další mimi, ale to už bych šla na 3 roky a rozhodně si nepřipadám zahrabaně naopak, když je venku hezky můžu být venku celý den a né zalezlá někde v práci.
jaromír 18. 3. 2013 19:04
Zase jako vždy se tu srovnává nesrovnatelné. My sice máme rodičovskou, ale například v tom Německu mají zase úplně něco jného:
,,Kdo pracuje v Německu má nárok na přídavek na dítě bez ohledu na příjmy, ten je 150 Euro na měsíc a k tomu lze navíc čerpat daňové úlevy, o kterých se nám v Česku ani nezdá: dojíždění do práce, dvojitá domácnost a spousta jiných nezanedbatelných odpočtů.''
Nebudu to tu psát podrobně, ale věřte mi, že my co se zrovna rodinné politiky týče jsme v porovnání se západními zeměmi žebráci.
P.S. Googlujte a nebudete se stačit divit.
Rodriguez 18. 3. 2013 20:12
Zastřelit toho kdo napsal tenhle článek fakt!! To nemá obdoby !!! Proč zrovna já jsem odsouzena žít v ČR?
21. 3. 2013 08:36
Jj kdybych tady neměla rodinu, dávno bych byla z tohohle deb.... státu pryč!!! Protože co se tady děje, to nemá obdoby.
vivi 18. 3. 2013 20:14
Pracovat budu až do smrti zřejmě, ale dítě je dítětem co nás potřebuje a miluje celým svým srdcem jen chviličku. Tak to já se velmi ráda s dětmi "zahrabu" doma a o nudě není ani řeč..... A práci by jsem za tu možnost být s nimi nevyměnila.
zou 19. 3. 2013 08:12
v článku se srovnává nesrovnatelné. V jiných zemích mají zase úplně jiný systém, u nás prostě nemáte kam dát dítě. Kdo si vybere dvouletou mateřskou, stejně nemůže po skončení mateřské dát dítě do školky, skoro nikde ho nevezmou, vždyť školky jsou tak přeplněné, že kolikrát neberou ani tříleté a čtyřleté děti. Dálší věc je, že na západě pracuje hrozně moc maminek na částečný úvazek, který u nás skoro ani neexistuje
Lucisek 20. 3. 2013 00:08
Nedá mi to a musím reagovat,Po přečtení jak článku tak i komentářů se to prostě nedalo,abych nenapsala svůj názor.Nikdo se zde bohužel,ale nezmínil o tom,že v tomhle státě jsou také maminky,které bohužel možnost volby neměly a museli povinně na 4 roky jít na "mateřskou".Chtěla jsem jít na 3 roky,pač na 2 roky jsem neměla nárok z důvodu,že jsem neměla dostatečně vysoký příjem,ale nastal problém v tom,že abych mohla jít na 3 roky tak mi chyběli !pouhé" dva dny z odpracovaných dvou let.Takže ač nerada musela jsem jít na 4 letou verzi.Zkoušeli jsme,že by na mateřskou šel přítel,ale ten zas neprošel nějakou jejich tabulkou z důvodu,že byl 14 dní na nemocenské.Tak kde je pak ta možnost volby si změnit délku mateřské??? Když se mám vyjádřit třeba k těm všelijakým příspěvkům a doplatkům,tak už mi zároveň stoupá i tlak. Zkoušeli jsme zda by nám stát něco nepřispěl a co jsme zjistily?Nemáme nárok! Důvod? přesáhli jsme ty jejich už jednou zmiňované tabulky,kde jsme podle nich měli příjem (jen přítelova výplata která je půlka průměrného platu zde v ČR) příliš vysoký a když jsem se paní za tou přepážkou zeptala o kolik,že jsme neprošli tabulkou,tak s úsměvem na tváři řekla,že o krásnou jednu korunu.Jiná možnost než mít v "domácí kase" víc peněz nebyl,než jít do práce,jenže ono se na děčínsku docela blbě shání jak práce,kde jsou ochotni příjmout na částečný úvazek nebo aspoň nějaká brigáda.Nakonec se mi podařilo zaujmout zatím místo kamarádky,která šla na mateřskou a sháněla za sebe někoho a tak jsem začla dělat krátký,dlouhý týden vždy po 12 hodinách.Jenže co bude pak až kamarádka nastoupí zpátky do práce? Toť otázka.Když se někde zmíníte,že máte dítko,hned se zeptají a kolik mu je let?V tu chvilku už je jasné,že Vás nevezmou jen z důvodu,že máte doma dítko.Když jdu do práce tak malou musíme vozit k rodičům,který bydlí 20 km od nás,což znamená,že nemůžu jí vidět každý den co příjdu z práce domu,než bych dojela k našim a pak zas domu tak je docela hodně hodin a od našich bohužel spoj k práci bohužel není.Malá je narozena začátkem ledna,což je menší problém.Dávali jsme si žádosti do školek u nás v okolí i v okolí rodičů,jenže vždy nám řekli totéž.Máme bohužel plno a už je hodně zájemců před Vámi.Nebydlíte v nejbližším okolí.Nejvíc mě vytočila odpověď:Může u nás tedy nastoupit v lednu,ale školku si budete muset platit už od září.Nebýt rodičů,tak nevim ,nevim,ale do práce bych nastoupit nemohla,pač bych neměla hlídání a do soukromích školek jí opravdu dávat nebudu,nehledě na to,že jich zde moc neni takže je jasně že to jsou docela pálky.
21. 3. 2013 08:21
takhlke srovnávat!! za prvé, tam si muž vydělá mnohem víc takže žena si může dovolit zůstat doma i zadarmo protože muž to utáhne. Za druhé, 15 měsíců (od porodu) scháním brigádu, přivýdělek, práci na doma, cokoliv a bezvýsledně. Takže s tím, že si maminka na MD může přivydělat, to tak horké nebude!!!
1. 4. 2013 10:11
ať je to jak chce, já při tříleté rodičovské nijak nestrádala....s penězma sme vyšli, s jedním dítětem, ale věřím, že víc dětí víc peněz stojí...nicméně je každého věc, kolik dětí si pořídí a jak všechno zvládne...my chtěli jedno, ale prostě mi vadí, když někdo řekne, že se doma s dítětem zahrabává....já chápu to, že chce někdo jít dřív do práce a tak, ale vadí mi to slovo zahrabat se doma s děckem....já zahrabaná fakt nebyla. Užila jsem si to, a bylo to fajn, a jsem ráda za možnost tříleté mateřské....
36