[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Mateřské mléko může být jediným zdrojem výživy kojence v prvních šesti měsících života, díky tomu, že obsahuje všechny důležité živiny – bílkoviny, sacharidy i tuky, vitamíny (pouze vitamín D a K se doplňuje dle doporučení lékaře) a minerály. Mateřské mléko poskytuje dítěti také tekutiny a je dobře stravitelné.
Skládá se zhruba z 0,9 gramů bílkovin na 100 ml mléka – to je méně než mají živočišná mléka. „Právě proto není vhodné mateřské mléko nahrazovat mlékem kravským ovčím nebo kozím – nadměrný příjem bílkovin zatěžuje ledviny dítěte,“ varovala nutriční terapeutka Jitka Laštovičková. Množství bílkoviny – kaseinu - v mateřském mléce je nižší než v ostatních druzích mléka (mateřské mléko obsahuje větší podíl syrovátky), má také jinou molekulární strukturu. Unikátní je mateřské mléko i tím, že obsahuje velké množství volných aminokyselin.
Mateřské mléko obsahuje zhruba 3,5 g tuku na 100 ml mléka – tuky jsou tak zdrojem 50 % z celkové energie mléka! Mezi tuky v mateřském mléce obsažené patří nasycené mastné kyseliny a také polynenasycené mastné kyseliny – např. DHA (kyselina dokosahexaenová) a ARA (kyselina arachidonová). Polynenasycené mastné kyseliny hrají klíčovou roli v rozvoji mozku a nervové soustavy děťátka. Mateřské mléko mimo jiné obsahuje i enzym lipázu, která pomáhá k dobrému strávení tuků v tenkém střevu.
Dalším důležitým zdrojem energie v mateřském mléce jsou sacharidy. Nejvíce je zastoupen mléčný cukr - laktóza (disacharid složený z jedné jednotky glukózy a jedné jednotky galaktózy) – nalezneme jí zde zhruba 7 g na 100 ml mléka. Najdete v něm také více laktózy, než mají jiná mléka.
Dalšími zástupci sacharidů v mateřském mléce jsou pak monosacharid galaktóza a oligosacharidy – sacharidy o velikosti několika jednotek monosacharidů (ty jsou jedním z prvků obrany před infekcí).
Mateřské mléko je také důležitým zdrojem minerálů a vitamínů – obsah minerálů je ve srovnání s jinými mléky nižší, nicméně zcela odpovídá potřebám kojence. Přestože se některé minerály vyskytují v mléce v nižších koncentracích (například zinek nebo také železo), díky své vysoké vstřebatelnosti a využitelnosti by dítě nemělo trpět jejich nedostatkem.
Velký význam mateřského mléka tkví v obsahu bioaktivních faktorů - které pomáhají děťátko chránit před infekcemi. Mezi tyto faktory patří například protilátky (zejména imunoglobulin A), bílé krvinky, které zabíjejí mikroorganismy, již zmiňované oligosacharidy, dále také proteiny, které také dokáží zničit bakterie, viry i plísně. Ochrana před infekcí je u každého děťátka jedinečná – závisí mimo jiné na střevní mikroflóře kojící maminky – tvoří se protilátky proti bakteriím přítomným ve střevě. Kromě ochranných faktorů obsahuje mateřské mléko také růstový faktor, který stimuluje dozrávání výstelky tenkého střeva – což vede k lepšímu trávení a vstřebávání živin i lepší ochraně před infekcí.
Maminky by se také neměly nechat inspirovat kojícími celebritami, které se často snaží vrátit na svou původní váhu před porodem co nejdříve. „Když kojíte, neměla byste se snažit rychle hubnout (redukovat množství tukové tkáně v těle) – negativní látky z prostředí se kumulují v tuku (např. polychlorované bifenyly, těžké kovy, pesticidy), by se tak ve zvýšeném množství uvolňovaly a přecházely by do mateřského mléka,“ vysvětlila nutriční terapeutka.
Do mateřského mléka přechází také negativní látky vzniklé při kouření, alkohol a kofein – všechny tyto látky mohou negativně ovlivňovat děťátko. Užívání léků při kojení je vždy vhodné konzultovat s lékařem.
Odborná spolupráce: Nutriční terapeutka Jitka Laštovičková