Maminka.czPříspěvky na děti

Jste matka samoživitelka? Přečtěte si, na jaké příspěvky v roce 2019 dosáhnete

Markéta Novák Matějková 24.  1.  2019
Pokud jste na výchovu dítěte sama, můžete si zažádat o různé sociální dávky. Shrnuli jsme pro vás ty nejdůležitější. Přečtěte si, jak se v roce 2019 vypočítává přídavek na dítě, kdo má nárok na ošetřovné nebo v jakých případech žádat o doplatek na bydlení nebo odpuštění školkovného.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V první řadě je třeba říct, že samoživitelé nemají žádné specifické výhody, ale při splnění stanovených podmínek mohou získat nárok na příspěvky a dávky, které se týkají sociální podpory nebo pomoci v hmotné nouzi.  Vyplacení peněžité podpory má ze zákona povinnost také otec dítěte.

Na dávky typu „rodičovská“ a „mateřská“ mají nárok všichni rodiče bez ohledu na to, zda vychovávají dítě sami, nebo ne. Jak o peněžitou podporu v mateřství a o rodičovský příspěvek žádat, se dočtete zde.

Mateřská dovolená 2019: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2019: Kalkulačka mateřské

Porodné 2019

Porodné je jednorázová dávka, která se vyplácí žadatelům s nízkými příjmy, aby jim mohla pokrýt náklad související s narození jejich prvního dítěte. Zatímco v minulosti porodné získávaly všechny rodičky automaticky bez ohledu na příjem, dnes je určeno jen těm, jejichž příjmy jsou nižší.

Nárok na porodné má rodina, které se narodilo první nebo druhé  dítě a jejíž příjem v kalendářním čtvrtletí předcházejícím narození dítěte byl nižší než 2,7násobek životního minima rodiny. Výše porodného činí 13 000 Kč na první narozené dítě, při narození druhého  dítěte je to 10 000 Kč.

Rodičovská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Přídavek na dítě 2019

Přídavek na dítě je základní dlouhodobou dávkou poskytovanou rodinám s dětmi. Nárok mají rodiny s příjmem do 2,7násobku životního minima. Přídavek na dítě je poskytován ve třech výších podle věku dítěte a ve dvou výměrách podle druhu příjmu. Ve zvýšené výměře dávka náleží, pokud některá ze společně posuzovaných osob má příjem z výdělečné činnosti nebo z určitých dávek.

  • Do 6 let věku dítěte – základní výměra 500 Kč, zvýšená 800 Kč
  • 6–15 let – základní výměra 610 Kč, zvýšená 910 Kč
  • 15–26 let – základní výměra 700 Kč, zvýšená 1000 Kč

Ošetřovné na dítě 2019

Rodiče samoživitelé mají nárok na ošetřovné na dítě do 10 let věku, a to v případě, že dítě onemocní a nemůže být doma samotné. Platí to i v případě, že jsou vyhlášeny například chřipkové prázdniny nebo je škola (školka) zavřená z nějakého jiného důvodu.

Výše ošetřovného od prvního kalendářního dne je 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu za den. Osamělý zaměstnanec, který má v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku, má nárok a podpůrčí dobu trvající nejdéle 16 kalendářních dnů (běžně je 9 dnů).

Nemám na plínky! Kde pomohou matkám samoživitelkám?

Příspěvek na bydlení 2019

Další dávkou, kterou můžete čerpat, pokud máte nižší příjmy, je příspěvek na bydlení. Na ten mají nárok jak vlastník, tak nájemce bytu, který je v bytě přihlášen k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny (jednotlivce) nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné náklady stanovené zákonem.

Žádost o příspěvek na bydlení 2021: Kdo má nárok, jak požádat? - E15.cz

Doplatek na bydlení 2019

V případě, že vám nestačí příspěvek na bydlení z důvodu nízkých příjmů, můžete zažádat o doplatek na bydlení. Jeho výše je stanovena tak, aby vám po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení zůstala částka na živobytí.

 Žádost o příspěvek na bydlení - formulář, podmínky, hypotéka - E15.cz

Mimořádná okamžitá pomoc 2019

Mimořádná okamžitá pomoc je poskytována osobám, které se ocitnou v situacích, které je nutno bezodkladně řešit.  Dosáhnout na ni můžete v krizových situacích, které se týkají například toho, když jde o zdraví, přijdete o doklady, potřebujete nejnutnější vybavení domácnosti nebo je nutné uhradit náklady spojené se vzděláním dítěte.

Na jaké dávky má nárok studentka nebo osamělá matka?

Školkovné 2019

Pokud pobíráte dávky hmotné nouze, jste osvobozeni od měsíční platby za mateřskou školu a platíte pouze obědy. Ostatní mohou využít slevu na dani z příjmu fyzických osob, a to za umístění potomka v předškolním zařízení.

Touto slevou můžete snížit daňovou povinnost na minimum a stát vám může maximálně vrátit to, co jste zaplatili. Školkovné můžete uplatnit pouze jednou za rok, a to při ročním zúčtování daní. Daňovou slevu můžete u zaměstnavatele uplatnit do 15. února 2019. V případě, že si budete dělat sami daňové přiznání, tak máte čas do 1. dubna 2019.

Na školku nemám. Za hlídání platím tchyni

Obědy do škol 2019

V případě, že je vaše finanční situace opravdu špatná, můžete se zapojit do programu Obědy do škol, který poskytuje dětem z rodin v hmotné nouzi úhradu obědů v jídelnách.

Dotační program Podpora školního stravování žáků základních škol na rok 2019 navazuje na předešlé programy vyhlášené v letech 2016 až 2018. Smyslem pokračování je, aby se školního stravování mohly účastnit všechny děti. Stále více totiž přibývá rodin, které se ocitají v tíživé životní situaci a školní obědy si nemůžou dovolit platit.

Zájemci z řad žáků, rodičů a škol se můžou hlásit do programu pro rok 2019 prostřednictvím neziskových organizací, přičemž školy můžou čerpat finanční prostředky v průběhu celého školního roku mimo prázdnin. Všechny další informace najdou zájemci na na webových stránkách MŠMT: ZDE

Dotační programy na obědy v rámci školního stravování vypisuje také MPSV, podporují z něj ale pouze rodiny, které pobírají sociální dávky. MŠMT podporuje hlavně rodiny samoživitelů nebo rodiny, které se ocitly dlouhodobě v nepříznivé finanční situaci a velice těsně nesplňují podmínky pro pobírání dávek v hmotné nouzi.

Daňové slevy na děti: Který z rodičů je má uplatnit? Podívejte se na příklady

Daňové zvýhodnění na dítě 2019

Výhody na děti mohou nyní kromě zaměstnanců čerpat také OSVČ, které uplatňují daňové paušály. A jak je částka vysoká? Ročně můžete dost ušetřit. Roční dávka na první dítě je 15 204 Kč, 19 404 Kč na druhé dítě, 24 204 Kč za třetí a každé další dítě. Zaměstnaní můžou potom slevu uplatňovat měsíčně v této výši: 1 267 Kč na první dítě, 1 617 Kč na druhé dítě a 2 017 Kč na třetí a každé další dítě.

Další novinky v roce 2019: proplácení pracovní neschopnosti i vyšší minimální mzda

Vyšší minimální mzda

Od 1. ledna 2019 se zvyšuje minimální mzda, a to z 12 200 Kč na 13 350 Kč za měsíc. Minimální hodinová mzda vzroste ze 73,20 Kč na 79,80 Kč. K této změně přibývá také nárůst zaručené mzdy v jednotlivých platových skupinách, což se dotkne například zdravotních sester, pokladních a dalších profesí.

Je potřeba dodat, že za minimální mzdu pracují zhruba čtyři procenta zaměstnanců, nicméně tato změna se týká všech. Navýšení minimální mzdy má pozitivní dopad nejen na 150 tisíc českých zaměstnanců, kteří ji pobírají, ale i na ostatní pracující, neboť celkově zvyšuje tlak na růst mezd. Změnu vnímáme jako velmi kladnou, protože sníží nebezpečí existenčních problémů neúplných rodin,“ říká Mgr. Iveta Novotná, ředitelka Asociace neúplných rodin a zároveň ředitelka programu VašeVýživné.cz, který pomáhá rodinám s problematikou dlužného výživného.

Nemocné dítě. Poradíme vám, na co máte v práci nárok a jak vypočítat ošetřovné

Proplácení prvních tří dnů pracovní neschopnosti

Tato změna nabyde platnosti až 1. 7. 2019, přesto ji stojí za to zmínit. Poslanecká sněmovna Parlamentu schválila poskytování náhrady mzdy nebo platu za první tři pracovní dny dočasné pracovní neschopnosti. Tato náhrada se týká všech zaměstnanců.

Iveta Novotná dodává: „Zvýšené náklady na výplatu náhrady mzdy budou zaměstnavatelům kompenzovány snížením odvodu pojistného na nemocenské pojištění. Připravuje se i opatření, aby zaměstnavatelé získali informaci o uznání dočasné pracovní neschopnosti svých zaměstnanců co nejdříve elektronickou cestou.“

Minimální mzda 2020: o kolik vzrostla a jaká je zaručená mzda?

Náš tip, kde ještě ušetřit

Většina zdravotních pojišťoven nabízí svým pojištěncům různé preventivní programy. Můžete si tak nechat proplatit část kurzu plavání, školu v přírodě, ale čerstvé maminky klidně i kojicí podprsenku nebo monitor dechu. Na konkrétní výši příspěvku se podívejte na stránkách své pojišťovny. Klidně se může jednat o částku 1000 Kč na rok pro jednoho člena rodiny, tak si ji nenechte propadnout.

VIDEO: Jak se domoci dlužného výživného?

Mám nárok na ošetřovné na nemocné dítě?
Jaké kroky je třeba podniknout, když vám dluží alimenty?
Kalkulačky - E15.cz
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Ošetřovné, Matka, Základní škola, Mateřská škola, Sam, Rodičovský příspěvek, Bydlení, Hypotéka, Přídavek na dítě, Porodné, Příspěvky na děti, Skat, Fyzická osoba, Životní minimum, Plátno, MPSV, Zdravotní pojišťovna, Zdravotní sestra, Praha, Roční zúčtování, Krizová situace, Nízký příjem, Zvýhodnění, Iveta Novotná