Maminka.czPráce na mateřské

Matkou na volné noze: 10 tipů, jak být OSVČ a zároveň dobrá máma

Lenka Brožová 12.  1.  2023
Potřebujete nebo chcete si přivydělat, ale zkrácených úvazků je v oboru pomálu a vy byste navíc potřebovala kvůli prckovi flexibilní pracovní dobu? Jednou z možností je stát se osobou samostatně výdělečně činnou – OSVČ. Dnes je tedy v módě říkat freelancer, taky nezávislý profesionál či „volnonožec“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro maminky malých dětí má OSVČ řadu výhod. Například nikomu nemusíte vysvětlovat, že je vaše dítě nemocné a že tak do práce dnes („ano, pane vedoucí, už zase“) nedorazíte. Na druhou stranu i v takovém případě musíte zvládnout upracovat, co jste slíbila, protože na kolegu to prostě nepřesunete. Jste přece osoba SAMOSTATNĚ  výdělečně činná, takže jste ve svých závazcích i zodpovědnosti víceméně sama. 

Pojďme se podrobněji podívat, jaké jsou výhody i stinné stránky takového statusu, a to speciálně na mateřské. Nabízím zkušenost svoji a hlavně bohatou zkušenost mentorky autentického byznysu Poliny Ševčíkové, která pro Maminka.cz odkryla část svého podnikatelského know-how, totiž jak přistupovat k podnikání, abyste měla čas i na rodinu a nevyhořela.

VIDEO: Jak žádat o příspěvky v těhotenství?

Tak já se zaměstnám sama! Co mě čeká?

Nejprve nástin časové reality: Když děláte „z domova“, pracujete v úsecích, kdy jsou děti ve školkách nebo spí. A to intenzivně, žádné vykecávání a kafíčka jako zasvobodna, ale přísná disciplína! Protože moc dobře víte, že když pracovní povinnosti nesplníte právě v těchto úsecích „mateřského volna“, dostanete se k nim až za čtyřiadvacet hodin nebo hůř… v noci.

Práce v noci a o víkendech má dokonce odborný výraz – práce v nesociální době. Znamená to, že pracujete na úkor vlastního času, například odpočinku. Bohužel je tím vaše práce jakoby zneviditelňována. Okolí totiž nevnímá, že v době, kdy je obvyklé pracovat, pečujete o děti. Že se ale věnujete placené práci v jiné době, už jim tak úplně nedochází.

Sama sobě šéfem

Teoreticky je fajn, že si jako volnonožec (genderově správněji by bylo asi volnonožka) můžete nabrat jen tolik práce, kolik chcete. To ovšem hodně teoreticky, protože většinou máme tendenci navalit toho na sebe víc, než se dá v klidu zvládnout. Anebo si množství nastavíme na ideální konstelaci, tedy na předpoklad, že soukolí bezvadně funguje. Dítě hezky pravidelně spinká, ve zdraví prospíváme my, mrně i babička či chůva. Jak se rovnováha poruší, dostáváme se do skluzu a s jazykem na vestě nestíháte.

Ve skutečnosti možná ale ani možnost volby nemáme: Kolikrát si prostě nemůžete dovolit zakázku odmítnout, aby se klient příště neobrátil na někoho jiného. A že byste přislíbený objem práce nedodala? Neexistuje! S cejchem nespolehlivé pracující matky se špatně podniká.

Nejvyšší čas uplatnit slevu na dítě, školkovné či slevu na manželku. Jak na to, poradí Mazaná matka

Zvažte má dáti – dal, a to nejenom to finanční

Spousta žen začíná podnikat během mateřské či rodičovské dovolené. V jejím rámci totiž máte pokryto sociální a zdravotní pojištění. Jinak byste platila zálohy kolem pěti tisíc, a to v počátcích drobného podnikání ukousne nezanedbatelné procento příjmů.

Matky malých dětí na OSVČ si vedle aspoň nějakých příjmů, flexibility a jisté svobody rozhodování pochvalují, že mají co psát do životopisu. Obhajovat totiž při pracovních pohovorech několikaletou díru v letopočtech je potupa. Jako bychom se ulejvaly, nebo co?!

Ve prospěch OSVČ hraje i jakýs takýs pocit nezávislosti, že v případě nenadálé nepříznivé situace, jako jsou nemoc nebo ztráta partnera, rozvod a podobně, bychom dokázaly sebe a děti uživit.


10 tipů, jak být OSVČ, mít čas na rodinu a přitom nevyhořet

Klepněte pro větší obrázek
 

Miluju pracovat, ale musí mi to dávat smysl.

 

Mentorka autentického byznysu a matka dvou dětí POLINA ŠEVČÍKOVÁ byla v životě zaměstnaná všehovšudy půl roku. Zjistila totiž, že ji nemotivuje postup na kariérním žebříčku nebo vyšší plat, že její motivace musí přicházet zevnitř.

Na mateřské si zkusila provoz e-shopu, založila mateřské centrum, montessori školku a marketingovou agenturu Žijeme online. Všechny pozitivní i negativní zkušenosti zúročila jako mentorka autentického byznysu a zakladatelka platformy Svět podnikatelek. „My ženy řešíme při podnikání jiné věci než muži. Jsem sama sobě cílovkou, sama sobě ideální klientkou. V podnikání jsem si prošla spoustou věcí včetně vyhoření. Vím, jak se podniká při dětech a co všechno se při tom dá či nedá vytvořit.“

Poprosili jsme proto Polinu o desatero základních rad, jak bychom my matky měly přistupovat k podnikání, abychom do něj investovaly energii a peníze udržitelně, dlouhodobě, měly přitom čas na rodinu a uprostřed toho všeho nevyhořely.

1. PŘIJMĚTE SVOJE NASTAVENÍ

Někomu vyhovuje „obětovat“ život dětem, miluje to a je to v pořádku. Ale stejně v pořádku je, že to má někdo jinak. Třeba když milujete svoji práci, jste kreativní, potřebujete se realizovat, nedokážete být jenom s dětmi a podobně. Já jsem vždycky své manželství vnímala jako partnerství a necítila jsem se dobře v představě, že bych házela na svého muže veškerou zodpovědnost za vydělávání. Ale stejně tak on nesměl házet zodpovědnost za děti jenom na mě. Tím pádem ani na jednoho z nás nebyl v té které oblasti tak velký tlak.

2. NAJDĚTE PODPORU

Ideální by samozřejmě byla ta od partnera. A když už přímo není nápomocný, tak aspoň aby vám stál po boku, neodrazoval vás – obzvlášť, když vašemu odvětví třeba nerozumí. Zejména ve chvíli, kdy se rozhodujeme, zda podnikat či ne, má nad námi partner velkou moc. Stačí, když řekne „ty na to nemáš“ a spousta žen to vzdá. Proto jsem vytvořila platformu Svět podnikatelek. Často potřebujeme jen sdílet radost či smutek a v takové chvíli pomůže komunita žen, které procházejí něčím hodně podobným.

3. ZHODNOŤTE, ZDA OSVČ JE VAŠE CESTA

OSVČ se nehodí pro toho, kdo nechce nic vymýšlet, nechce se mu moc dělat, nebo chce mít svoji klidnou jistotu zaměstnání. Víc nepotřebuje, ví, že mu to stačí a je s tím úplně v pohodě. Všechno ostatní se dá vždycky vymyslet. I matky samoživitelky přece podnikají, dokonce bez hlídání, po večerech. A tím si vydělají peníze na chůvy, aby mohly podnikat víc. Obecně bych proto řekla, že podnikání se hodí pro všechny ty, kteří jsou ochotni přijmout vědomí, že zodpovědnost za jejich život je v jejich rukách. A pro ty z nás, pro které je to trošku strašidelné, ale stejně do toho potřebujeme jít, je to taky ta správná cesta.

4. VYUŽÍVEJTE SVŮJ ČAS CÍLENĚ

Když člověk nemá děti, může dělat něco prostě proto, že ho to baví. V mateřství to tak jednoduše nejde, tam není času nazbyt. Ano, i tak se snažíme dělat, co nás baví, ale musíme všechno projíždět filtrem toho, kolik nás to stojí času a jaký je potom výsledek. Nemůžeme věnovat něčemu dva měsíce času a mít z toho pět tisíc. Musíme jít rovnou do vydělávání, mít správně nastavené ceny a podobně. Protože jinak bychom to prostě nemohly dělat.

5. ZAPOJTE TECHNOLOGIE

Využijte toho, co dnešní doba přináší. Celou kancelář můžete mít v mobilu. Když dětí spí, kojíte, jdete na procházku s dítětem v šátku nebo kočárku, dá se toho tolik promyslet, naučit, poznamenat si… Díky mobilu můžete komunikovat s klienty, dokonce dělat konzultace, shánět zakázky, učit se nebo nahrávat videa či záznam zvuku

6. STANOVTE SI PRIORITY

Smiřte se s tím, že je nesmysl být dokonalá a stíhat vše. Zkoumejte, co je a není důležité. Mateřství vám pomůže jasněji si uvědomit své hranice, to, proč něco děláte. Díky tomu už dnes vím, že nebudu pracovat pět dní v týdnu ani o víkendech, protože mojí prioritou je čas s dětmi. A pokud by mi podnikání ten čas nedávalo, tak pro mě ztrácí smysl. V takovém případě se okamžitě vracím k přehodnocení toho, proč podnikám a proč chci vydělávat. A vždycky dojdu k tomu, že přece jsem to začala dělat, abych mohla být se svými dětmi. Moje rodina je kompas toho, co je pro mě v pořádku a co ne.

7. ZVYKNĚTE SI NA NUTNOST ÚPRAV

Nepočítejte s tím, že si nějak nastavíte svůj work-life balanc, a tak to bude napořád. Děti rostou, vy se vyvíjíte, manžel se vyvíjí, byznys se vyvíjí. Naslouchejte svému vnitřnímu radaru – jakmile cítíte delší dobu nepohodlí, nebo něco přestává nefungovat, situaci zanalyzujte. Někdy je to jenom o tom, že dítě dorostlo do určitého věku a přestalo spát. Nebo ladíte rozvrh jednoho potomka ve školce a druhého ve škole. Někdy za to může náročnější období v práci. V takových chvílích potřebujete větší podporu zvenčí. Například se rozhodnete, že tento pracovně náročný měsíc budete minimálně vařit. Poprosíte babičky, objednáte obědy. A nebudete z toho mít špatné svědomí! Protože svět se nezboří a rodina hlady neumře.

8. NEMÍCHEJTE PRÁCI A RODINU

Osvědčuje se stanovit si časové bloky. Všechno, co se týká práce, tlačte do těch pracovních, a když jste s dětmi, nepracujte. Třeba si udělejte nutnou poznámku, ale vyřešte ji, až kdy se děti dívají na pohádku, nebo opravdu až druhý den v čase určeném pro práci. Tohle rozdělení zabrání napětí, že pro jedno nestíháte druhé. V obou případech budete víc přítomné, klidnější.

9. VYKAŠLETE SE NA MULTITASKING

Já vím, že ho my maminky skvěle ovládáme. Jenže nás vyčerpává a ve výsledku děláme všechno polovičatě. Já například mám kancelář kousek od bydliště, jenže miluju práci doma. Na home office ale opravdu sedím, pracuju a nevstanu, ať se děje cokoli. Absolutně se v tomto čase nestarám o domácnost. Multitasking spíš využiju u té domácnosti, když pak zároveň vařím polévku, věším prádlo a poklízím.

10. PŘIZPŮSOBTE SVÉ PODNIKÁNÍ SVÉMU ŽIVOTU

A ne život podnikání, protože v tu chvíli by vaše snaha ztrácela smysl. Stavte svůj byznys kolem svých důvodů, kolem svých talentů. Dělejte hlavně to, v čem jsme silná, abyste ty své silné stránky ještě posilovala, a ne se nutila do něčeho, v čem dobrá nejste. Podnikání by mělo být součástí vašeho života, dělat ho krásnější, nabíjet vás energií, ne vysávat. Samozřejmě že jsou tu nějaká pravidla zvenčí, ale i tak byste se v podnikání měla cítit dobře od začátku do konce.

Více na Světpodnikatelek.cz

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Rodina, Po porodu, Praktické rady, Matka, Kariéra, Peníze, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, Práce na mateřské, Pracující matky, Máma maká, Návrat, Montessori, Zář, Polina, Mentorka, Byznys, Dorost, OSVČ, Dobrá máma, Pracovní doba, Děti, Volná noha

Video