Mějte své zdraví pod palcem

Reklama 5.  8.  2015
Posledních pár let uběhlo ve znamení obrovského technického pokroku. Virtuální realita nabrala rychlé obrátky a my si tak zvykli, že máme vše neustále na dosah ruky. Online nyní můžeme nakupovat jídlo, objednávat taxi a dokonce sledovat náš zdravotní stav.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na trhu se objevuje více a více aplikací a vychytávek, které mají náš život udělat snazším. U některých z nich se dá spekulovat o jejich nezbytnosti či účelu, pokud nám ale můžou zachránit život, skepticismus jde stranou. Zdraví je přece jen na prvním místě.

Jedním z takových projektů je Karta života, kterou si jako pojištěnec Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra můžete zřídit zdarma. Jedná se o webovou aplikaci s informacemi o vašem zdraví, která je vám a vašemu ošetřujícímu lékaři přístupná online. Vy tak můžete sledovat nejen vaše výdaje za lékařské prohlídky, užívané léky a aktuální zdravotní stav, ale všechny informace, které jsou při prohlídkách a vyšetření relevantní.

Pokud jste například alergici, jistě byste byli neradi, kdyby vám ošetřující lékař omylem předepsal antibiotika, které brát nemůžete. A věřte, že i to se může stát. Kartu života navíc můžete mít i jako mobilní aplikaci, kde naleznete informace o očkování či vyhledáte nejbližšího lékaře. Samozřejmostí je také nouzové SOS tlačítko, kterým si můžete přivolat rychlou pomoc. Pokud například trpíte malou srážlivostí krve, je tato informace obsažená v mobilním telefonu při rychlé pomoci či akutní operaci v nemocnici stěžejní. „Můj bratr před pár lety podstoupil banální operaci, jelikož nebyli doktoři plně informováni o jeho zdravotním stavu, operace měla fatální následky.“ uvádí důchodkyně z Hýskova Anežka Tomíčková.

Zároveň se nemusíte bát složitého papírování, celý proces nezabere dlouho. Kartu života je možné zřídit na jakékoli pobočce ZP MV ČR, pokud již máte přístupová hesla, je možné ji vyplnit online na webových stránkách pojišťovny. Jak už bylo řečeno, přístup k vaší Kartě života máte pouze vy, váš ošetřující lékař a pracovníci záchranné služby, a to pouze s vaším souhlasem. Veškeré údaje jsou navíc uloženy na zabezpečeném serveru, tudíž se neobávejte úniku informací. Úplnou novinkou je, že pokud zapomenete svou kartičku pojištěnce doma, máte nyní k dispozici tuto průkazku pro lékaře přímo ve vašem telefonu.

Karta života se vám může hodit i při cestách do zahraničí, jelikož lze automaticky vygenerovat anglickou verzi v případě, že by se vám něco stalo a zahraniční lékaři byli bezradní.

Pokud byste stále váhali, zda se nejedná o další zbytečnost, informujte se o podrobnostech třeba u vašeho ošetřujícího lékaře, který vám jistě rád poradí.