Maminka.czŠkolák

Melancholik, nebo flegmatik? Různí školáci vyžadují různý přístup

Regina Rothová 3.  9.  2018
Váš potomek se chystá do první třídy? A vy máte trochu obavy. Pokud znáte, jaký je typ, máte vyhráno. Je to melancholik, cholerik, sangvinik, nebo flegmatik?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je vaše dítě spíš otevřené, povídavé, zvídavé, chce si hrát s ostatními dětmi, sdělovat zážitky, pocity, dojmy? Nebo je převážně uzavřená osobnost: Sice si taky hraje s vrstevníky, není žádný introvert, ale je spíš uzavřenější a na svá sdělení skoupější?

Čtyři základní typy

Otevřenější a výsledkoví jedinci, tedy ti se snahou co nejvíc dokázat, bývají cholerici a sangvinici. Cholerik je především výkonový, zaměřený na úspěch, chce vše rychle zvládnout, nejlépe sám, aby mu nikdo nepřekážel a nekazil jeho úsilí a činnost. Sangvinik je také otevřený k okolí, ale spíš zážitkově.

Chce si dítě činnost užít stejně jako úspěch, projevit své znalosti a předvést je světu? K uzavřenějším typům patří melancholik, který zároveň lpí na výkonu.

Uzavřený, který si zároveň výrazně potrpí na vztahy, city, prožitky, to je malý flegmatik: Usmívá se, nic nehrotí, není konfliktní. Rodiče s takovými dětmi nemají zpravidla vůbec žádné potíže, až…

Dítě jde do první třídy! Jak malého předškoláka co nejlépe připravit?

Až do chvíle, než přijde na školní docházku. Tyto děti totiž nic nechtějí řešit a hrotit ani ve vztahu k učení, ke školní docházce. Nejsou vůbec výkonoví, nejde jim o známky, o úspěch mezi vrstevníky. Chtějí být v pohodě, mít partu, zábavu, ve škole se spíš bavit než učit. Pro rodiče je to samozřejmě téma: Potřebují i výsledky. Vidět, že dítě má znalosti, a tam začnou potíže.

Témata: Děti, Předškolák, Rodina, Školák, Základní škola, Fantazie, Vnitřní řád, Přátelská atmosféra, Kamna, Příklad, Škola, Špatná známka, Dokonalost, Potomek, Flegmatik, Volný čas, Lenoch, Potlesk, Cholerik, Introvert, Školní řád, Nádrž, Nešťastný, Vlastnost, Rodiče