Maminka.czMenstruace

Menstruace? Nestyďte se za ni, užívejte si ji, mluvte o ní

Tereza Víchová 8.  3.  2021
Nic není tak přirozenou součástí ženství jako právě měsíční cyklus. Menstruace už dávno není tabu, ale tématem, o kterém můžeme otevřeně mluvit. Ba co víc, měly bychom na ni být pyšné a oslavovat ji každý měsíc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


„To“, nebo dokonce „krámy“. Tyhle hanlivé termíny, běžně používané generacemi žen, dávají jasný obrázek toho, jak se donedávna menstruace vnímala. Dnes přibývá žen, které ji umí využít ve svůj prospěch, poznat své tělo, jeho cykličnost a dokonalost. Že se dá menstruace užít? O tom vás klidně přesvědčí třeba Lucie Harnošová, která se jí jako ženskému tématu obšírně věnuje. 

TA PRVNÍ, PAMATUJETE? 

Vzpomínáte si na ni? Překvapila vás, nebo jste byla informačně vybavená od maminky? Pamatujete si hodiny tělocviku, ze kterých jste se omlouvala, a na strach, že se vám na teplácích objeví červená skvrna? Ačkoli menstruace je běžná věc, máme v sobě ještě stále hodně zakódovaný stud.

Menstruace po porodu. Co od ní čekat a jak se může změnit? Tohle vás asi překvapí!

Nedávno jsem stála ve frontě u pokladny. Přede mnou mladý muž, který „jako by neviděl“, že paní před ním upadl z pokladního pásu balíček s vložkami. Vsadila bych se, že cokoli jiného by ze země sebral. Podle výzkumu australské firmy Asaleo Care by sedmdesát procent australských dívek raději propadlo, než aby jejich vrstevníci zjistili, že menstruují. A pětadvacet procent by se raději nechalo šikanovat. To jsou alarmující fakta. 

Bonusové video: Omezuje vás bolestivá menstruace v práci?

CYKLIČNOST V NÁS 

Naštěstí jsou tu i jiné pohledy na menstruaci. Dokážou ji přijímat se vším, co k ní patří. Nebo z ní dokonce udělat dar. Lucie Harnošová, která o menstruaci pořádá i kurzy, zdůrazňuje celý „náš měsíc“ jako příklad dokonalé cykličnosti: „Celá cykličnost a střídání darů a talentů, které nám jednotlivé týdny během menstruačního cyklu přinášejí, jsou dokonalé. Během menstruace pak máme prostor na zastavení, zpomalení, odpočinek, čas pro sebe a propouštění.“ 

PROČ SI UŽÍT SVÉ DNY 

„Už jste si vyzkoušela, jak rozdílný je celý cyklus, když si na své menstruační dny dáte opravdu čas pro sebe a klid? Když zůstanete doma nebo jste v přírodě, nespěcháte na sebe, nechcete žádné výkony, výsledky a akci, ale jen spočinete v přítomnosti?“ ptá se Lucie Harnošová a mluví o všem, co můžeme díky menstruaci vidět a využít – přináší nám silnou intuici, pokud tomu dáme prostor.

Bolestivá menstruace není normální. Začněte potíže řešit!

Můžeme si více uvědomit, že díky menstruaci a celému cyklu máme schopnost plodit děti. To je přece dokonalý dar, který je čím dál méně samozřejmý. 
„A plodnost je potřeba hýčkat a vážit si jí,“ dodává Lucie Harnošová. 

ABY ŽENA BYLA ŽENOU 

Menstruace také úzce souvisí s naším ženstvím. Vzájemně se ovlivňují a zrcadlí. Máte při ní bolesti a nepříjemné pocity? 
„Pak je třeba podívat se na své ženství jako takové,“ radí Lucie Harnošová. „Třeba potřebuje hýčkat a pohladit. Přijmeme-li menstruaci plně do svého života se vším, co nám přináší, posílíme své ženství.“ Přijmout ji takovou, jaká je, a jako svou nedílnou součást může mít velký dopad na ženství jako celek. A to určitě stojí za to. 


Menstruace ve veřejném vnímání 

Ještě donedávna se o ní moc nemluvilo a v reklamách jsme vídali modrou tekutinu (včetně použití výrazu „tekutina“). Tajemná, schovávaná, nenápadná. Dnešní reklamy na menstruační pomůcky hrdě ukazují třeba sportovkyně během největšího zápřahu nebo holky, co si vyrazí večer do baru a užijí si pořádnou jízdu i s menstruací.

Víte, jak se mění vaše tělesná teplota v souvislosti s plodností?

Přelom nastal určitě částečně i díky eko přístupu k životu, který je nám čím dál bližší. Takzvané udržitelné menstruování započalo asi s kalíškem – z nesmělých dob, kdy byl považovaný za biopomůcku pro ženy v dlouhých batikovaných sukních, je dnes běžná věc. Kalíšek je normální, a dokonce je i trendy. A následují ho menstruační kalhotky, novinka na trhu menstruačních pomůcek. Není se přece za co stydět a v tomhle smyslu vyznívá i reklama. 

 

LUCIE HARNOŠOVÁ

 autorka projektu Alchymie ženy, pořádá pobyty pro mámy a dcery, retreaty v zahraničí a on-line kongresy i kurzy, které pomáhají otevírat oči a milovat život. Napsala knihu Deník mámy a dcery a je vděčná maminka dvou dospívajících dcer a spokojená manželka a partnerka, alchymiezeny.cz 

LUCIE HARNOŠOVÁ BOŘÍ MÝTY O MENSTRUACI. V JEJÍM POJETÍ A KURZECH TO NENÍ NUTNÉ ZLO, KTERÉ SE MÁ SKRÝVAT. O MENSTRUACI MLUVÍ JAKO O DARU. A JEHO VYUŽITÍ POMŮŽE POZNAT SEBE SAMU. 

Kdy a proč vás napadlo zabývat se menstruací jako takovou a začít k tomuto tématu pořádat kurzy?

Nejdříve jsem začala přednáškami na téma látkové vložky, menstruační kalíšky a další netradiční hygienické pomůcky pro ženy, které ještě před deseti lety nebyly vůbec tak rozšířené, jako jsou nyní. Sledovala jsem, jak je téma menstruace pro mnohé ženy stále tabu a jak velmi přitom odráží náš vztah k ženství. 

Jak obecně ženy k menstruaci přistupují a jak a čím se to může změnit k lepšímu?

Jaký máme vztah k menstruaci, hodně ovlivňuje hned naše první menstruace. Oslavily jsme ji? Co na to řekli naši rodiče? Byly jsme přivítané mezi ženy, nebo jsme dostaly vložky, informaci, že to musíme za každou cenu tajit, a ještě vše bylo provázeno hlubokým povzdechnutím: „A teď už budeš, chudinko, taky trpět.“ V kurzech Alchymie ženy vysvětluji, jaký velký dar nám menstruace přináší v podobě ženské cykličnosti, proměnlivosti. 

To je velký rozdíl v přístupu. Většina z nás bere pořád menstruaci jako nutné zlo.

Je to nádherný sebekoučovací nástroj, který máme neustále k dispozici. Také se ženám promění vztah k menstruaci, když si oblíbí ženskou bylinnou napářku, díky které ženám přestávají menstruační bolesti. Je důležité vědět, že menstruace nemá bolet, že pro nás nemusí být žádným utrpením, a pokud to tak ženy mají, že se vždy může najít způsob, jak menstruaci proměnit. 

Jak se u vás mohu o menstruaci vzdělat a změnit k ní přístup?

V on-line podobě se věnuji menstruaci v kurzu Alchymie ženy. A pravidelně také pořádám oslavy první menstruace na pobytech pro mámy a dospívající dcery. Na pobytech se věnujeme i hravě vysvětlené a prožité ženské cykličnosti. Společně s dalšími tématy, jako jsou sebeláska nebo emoce, najdou mámy a dcery tuto inspiraci také v knize, kterou jsem pro ně napsala. A mým velmi oblíbeným víkendem jsou také rituály menarche return – pro ženy, které první menstruaci neoslavily hezky a chtějí si tento zážitek dopřát v dospělosti. 

Mají tyhle kurzy a rituály i praktický dopad?

Pravidelně se stává, že ženy, které projdou tímto víkendem, už nikdy nemají bolestivou menstruaci, vymizí jim migrény, které provázely jejich předmenstruační dny. I další potíže s menstruací spojené ustanou úplně anebo se výrazně zmenší. 

Menstruace je věc, která byla dlouho tabu. Teď se i díky vám řeší veřejně.

Ve společnosti se čím dál více otevírají témata, která dříve byla tabu. Sdílíme je spolu, můžeme si přečíst řadu knih, které dříve na trhu vůbec nebyly. Opět se děje to, že se alternativa stává normou. Tak, jako tomu bylo s menstruačním kalíškem, který před deseti let byl ještě hodně ojediněle používaný a nyní je již všem známý. A ať už ho ženy používají nebo ne, vědí o tom, že existuje. Stejně tak se to postupně děje s ženskou cykličností, menarche rituálem i ženskou bylinnou napářkou. Nejvíce jsem vděčná právě za tu dospívající generaci, která má hned od začátku menstruace úplně jiné informace i možnosti v používání hygienických pomůcek.

Témata: Časopis Maminka, Reklama, Zdraví žen, Menstruace, menstruační kalhotky, Nést, Ženství, Celek, Propadlo, Dar, Cyklus, Lucie Harnošová, Mena, Dcera, Boří, Alchymie, Tabu, Schovávaná, Menstruační kalhotky na Heureka.cz