Maminka.czZdraví žen

Menstruační kalíšek: Geniální nápad, nebo jen módní výstřelek?

Simona Procházková 18.  8.  2021
Upřímně, máte alespoň základní představu, jak takový menstruační kalíšek vypadá nebo jak vlastně funguje? K jeho vyzkoušení se odhodlává čím dál více žen. Navzdory různým mýtům jde o vynález, který má rozhodně svá plus. Seznamte se.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tato vychytávka z oblasti dámské intimní hygieny stále ještě budí velké diskuse. Jedna skupina žen si ho nemůže vynachválit, jiné se mu zase zdaleka vyhýbají. Ať už z důvodu obav, že správně nezvládnou manipulaci s ním, nebo jednoduše proto, že se jim protiví představa jeho používání, čištění a výměny. Jde přitom o praktickou, levnou a ekologicky šetrnou variantu jednorázových menstruačních vložek a tamponů.

Menstruační kalíšek můžete používat opakovaně a při správném zacházení vydrží několik let (uvádí se 5 až 10). Tudíž i při vyšší pořizovací ceně (300 až 600 Kč) se finančně vyplatí víc než nákupy vložek či tampónů každý měsíc.

VIDEO: Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?

Praktický a chytrý pomocník

O co konkrétně jde? Menstruační kalíšek je anatomicky tvarovaný, nejčastěji silikonový (případně latexový nebo z termoplastu) "zvoneček" s pružným okrajem. Ten se před zavedením přeloží (jak přesně, se můžete podívat na jednom z mnoha instruktážních videí na internetu) a takto zmenšený se za pomoci rukou zavede do pochvy.

Nemusíte ho přitom zasouvat zdaleka tak hluboko jako tampon. Povolením se pak okraj narovná do svého původního tvaru a díky vzniklému podtlaku těsně přilne na stěny vagíny. Následně můžete jednoduše zkontrolovat, zda je kalíšek zavedený správně. Jak? Zlehka a jemně zatáhnete za jeho spodek, a pokud sedí na místě a "nepřekáží", úkol je splněn.

Nevyhovují vám vložky nebo tampóny? Vyzkoušejte menstruační kalhotky.

V takto umístěném kalíšku se pak v průběhu dne shromažďuje krev, kterou je potřeba pravidelně vylévat (zpravidla tak dvakrát až třikrát za den, podle intenzity menstruace). Kalíšek vylijete, vypláchnete teplou vodou a můžete znovu použít. Pokud ho nebudete nikde pokládat, nemusíte ho před novým zavedením podrobovat žádnému speciálnímu čištění. A když si ho vyměňujete na toaletách v restauraci či v práci, jednoduše si s sebou vezměte láhev s čistou vodou.

Kalíšek klidně i do bazénu

Pokud je kalíšek správně zaveden, je velmi pohodlný a vůbec ho necítíte. Nemusíte se obávat nepříjemných "nehod" ani ve dnech nejsilnějšího krvácení. A bez obav s ním můžete sportovat, uklízet, vyrazit na výlet a věnovat se dalším zálibám. S kalíškem si i v době menstruace můžete jít zaplavat do bazénu (plní funkci bariéry, není proto třeba bát se případných infekcí a zánětů) nebo si dopřát teplou vanu.

Při správném zavedení totiž působením podtlaku přilne k poševní sliznici a brání tak protékání. Vagína je tak spolehlivě chráněna před nepříznivými okolními vlivy, například bakteriemi z vody v bazénu. Navíc, řada žen popisuje, že jim kalíšek pomohl při bolestivých menstruačních křečích a zmírnil potíže s bolestmi podbřišku během menstruace.

IVA (34): Menstruační kalíšek není pro citlivky

Žádný strach, nepřeteče!

Kalíšek se vyrábí ve dvou velikostech a je schopen pojmout až 30 ml tekutiny, což se rovná zhruba třetině celkového množství krve, kterou během jedné menstruace ztratíte. Nemusíte se tedy bát, že by vám třeba během noci přetekl. 

Výrobci uvádí, že ho můžete měnit stejně často jako tampon, ale klidně i v delších intervalech. Jistě, chce to určitý trénink, bezproblémové  a komfortní zavedení kalíšku může chvíli trvat a určitě podstoupíte pár pokusů, než se z vás stane profík. A podobně jako u tamponů ani o existenci kalíšku byste poté neměla vědět. Před prvním použitím se doporučuje vyzkoušet zavádění "nanečisto" ještě před menstruací a kalíšek je potřeba deset minut vyvářet ve vroucí vodě.

Co o vás naznačuje průběh vaší menstruace? Je silná, nepravidelná nebo bolestivá?

Menstruační kalíšek: co říkají lékaři?

Mezi gynekology jsou zastánci i odpůrci menstruačních kalíšků. Jedni je doporučují, druzí upozorňují, že tento pomocník jde tak trochu "proti přírodě". Během menstruace totiž dochází k tomu, že neoplodněné vajíčko se odlučuje a společně s výstelkou odchází ven z dělohy. Pomůcky zaváděné dovnitř pochvy udržují menstruační krev uvnitř déle, než je vhodné, což může podporovat vznik mykóz.

Navíc kvůli ucpání brání přirozenému "dýchání" pochvy. Na druhou stranu, oproti tamponům, které jsou vyrobeny ze savých materiálů, nevysušuje kalíšek poševní sliznici. A tím pádem tolik nenarušuje přirozené vaginální prostředí a při používání neuvolňuje žádná syntetická vlákna, která jsou běžnou součástí tamponů a vložek a zachycují se na poševní stěně.

Není nad osobní zkušenost!

"Z existence menstruačních kalíšků jsem nadšená. Poté, co jsem se ho naučila pořádně zavádět (a stačily mi asi jen dva pokusy), jsem teprve ocenila genialitu tohohle nápadu. Je to hygienické, praktické, ekonomické i ekologické. A oproti vložkám či tamponu se mi ještě nestalo, že bych 'protekla'," říká Hanka (33) a dodává: "Lituju jen, že jsem to neobjevila dřív."

Odlišnou zkušenost má Ludmila (36): "Není to nic pro mě. Po prvním pokusu jsem přešla zpátky k tamponům. Nevím, možná že jsem zvolila špatnou velikost, ale nemohla jsem se zbavit dojmu, že 'tam' dole něco mám." Je to jednoduše vždy velmi individuální, jedné ženě kalíšek maximálně vyhovuje, jiná mu na chuť nepřijde, nesedne jí a zůstane "u klasiky".

Témata: Zdraví, Zdraví žen, Menstruace, menstruační kalíšek, Bolesti břicha, Snuggs, PMS, menstruační kalhotky, toaleta, Geniální nápad, Profík, Gen, Lahev, Podtlak, Bazén, Vložka, JEN, Vynález, Výstřelek, Módní výstřelek, Celkové množství, Závěs, Čištění, Původní tvar, Nápad, Menstruační kalhotky na Heureka.cz