Maminka.czVýživa a stravování

Menu na Zelený čtvrtek: Zkuste to tentokrát s medvědím česnekem

Iva Endrychová 16.  4.  2014
Menu na Zelený čtvrtek: Zkuste to tentokrát s medvědím česnekem
Zítra bude Zelený čtvrtek. Na tento den se pečou jidáše, které se pojídají s medem, aby byl člověk po celý rok zdravý a svěží. Zkuste to podpořit ještě využitím chutné jarní aromatické byliny – medvědího česneku. Tady jsou recepty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na medvědím česneku je nejlepší, že roste na jaře naprosto volně ve vlhkých lesích a v přítmí stromů. Neroste osamoceně, ale když na něj narazíte, najdete ho tam lány. Najdete ho i uprostřed městských parků (můj tajný tip je pražská Šárka nebo Kinského zahrady, ale ne, že mi ho tam vysbíráte! :o)). Dejte si však pozor, abyste jeho listy nezaměnila s konvalinkami, to by vás vaši strávníci nepochválili.

Tato bylina je považována za přírodní antibiotikum a také antioxidant. Má vysoký obsah vitamínu C. Napomáhá snižování krevního tlaku, upravuje žaludeční činnost a celkově pomáhá s trávením. Obsahuje antibakteriální látky, pomáhá tedy také léčit mykózy a zbavuje tělo dalších škodlivých parazitů.

Jeho chuť je výborná svěží a využití v kuchyni je mnohonásobné. Můžete z něj udělat pesto, bylinkové máslo nebo s ním ochutit jednotvárnou tvarohovou pomazánku nebo dip. Medvědí česnek je vhodný především pro studenou kuchyni. Dlouhou tepelnou úpravou totiž ztrácí své blahodárné účinky.

Snídaně - omeleta s medvědím česnekem

1 porce, 5 minut

Potřebujeme: 2 vejce, sůl a pepř, hromádka medvědího česneku, kvalitní sýr (gouda, ementál), kousek másla

Vejce prošleháme lehce v misce, ochutíme solí a pepřem. Medvědí česnek nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme nebo nakrájíme na plátky. V pánvičce si rozpustíme máslo, na které vylijeme rozšlehaná vajíčka. Ihned na ně nasypeme medvědí česnek a sýr. Ztlumíme teplotu asi na polovinu a necháme ztuhnout vrchní část omelety. Ihned podáváme.

Polévka je grunt – z medvědího česneku

4 porce, 15 minut

Potřebujeme:masový nebo zeleninový vývar, hromadu medvědího česneku, smetanu, opečený toastový chleba

Do hotového vývaru přihodíme hromadu medvědího česneku. Už směs nevaříme, jen lehce prohřejeme, aby se chuť bylinky ve vývaru rozvinula. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme trochu smetany a na talíři dozdobíme křupavými krutony z toastového chleba.

Pro tatínka - steak s medvědím česnekem

4 porce, 30 minut

Potřebujeme:4 plátky kvalitního hovězího masa na steaky, listy medvědího česneku (podle chuti), sůl, pepř, asi 200 ml silného vývaru, kousek vychlazeného másla.

Maso z lednice vyndáme minimálně půl hodiny před tepelnou úpravou, aby se stihlo ohřát na pokojovou teplotu. Nesmí být vevnitř studené, protože by se rovnoměrně nepropeklo. Omyjeme, osušíme a z obou stran ochutíme solí a pepřem.

Na rozehřáté pánvi maso osmahneme. Prudce z každé strany asi půl minuty až minutu. Teplotu pak mírně stáhneme, aby se maso nepřipalovalo a z každé strany jej opečeme asi 5 minut (záleží na tom, jak moc chcete mít steak propečený).

Steak odložíme na nahřátý talíř, na kterém jsou nahusto rozprostřené listy medvědího česneku. Maso jimi i pokryjeme a maso přiklopíme. Takto maso necháme odpočívat 10 minut.

Teď si připravíme omáčku. Do výpeku z masa přilijeme vývar a směs necháme asi na polovinu zredukovat. Můžeme ještě jemně dosolit a dopepřit. Sundáme pánev z plotny a přidáme pár kousků vychlazeného másla. Velmi rychle promícháme vařečkou. Máslo se nám rozpustí a omáčku lehce zahustí. Na talíř položíme několik kousků medvědího česneku, přidáme steak a vše přelijeme omáčkou.

Pro maminku – bramborové noky s medvědím česnekem (recept gurmána Miroslava Macka)

4 porce, 50 minut

Potřebujeme:800 g, 200 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g másla, velké množství lístků medvědího česneku, sůl, pepř, 4 lžíce nastrouhaného parmezánu

Brambory uvařte a ještě horké je propasírujte. Do horkých brambor vmíchejte mouku, sůl, pepř a nakonec vejce. Nechte směs mírně odležet. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Zatím pomocí mokré lžíce vytvarujte noky, které vhazujete do vroucí vody. Vařte je, dokud nevyplavou na povrch.

Na pánvi si rozpusťte máslo a vhoďte do něj medvědí česnek a jemně jej poduste. Noky naservírujte na nahřáté talíře a přelijte máslem s medvědím česnekem. Vše posypte parmezánem.

Salát s medvědím česnekem

Potřebujeme:10 – 15 cherry rajčat, trocha polníčku, rukoly a medvědího česneku, vlašské ořechy, parmezán nebo čerstvý kozí sýr, olivový olej, sůl, pepř a bílý vinný ocet na zálivku.

Nejdříve si připravíme zálivku; V octu rozmícháme sůl, můžeme přidat i trochu pepře. Za stálého šlehání vlíváme olej a šleháme, dokud se vše nespojí. Podle chuti ještě dosolíme, přidáme cukr, pokud je zálivka příliš kyselá.

Nasekáme medvědí česnek. V míse promícháme s opraným polníčkem a rukolou. Přidáme nakrájená cherry rajčata a na to vše nadrobíme čerstvý kozí sýr či nastrouháme parmezán.

Na pánvi na sucho opražíme ořechy a přidáme je k salátu, přelijeme zálivkou a hned podáváme.

Pesto s medvědím česnekem

Potřebujeme:Svazek medvědího česneku, hrst vlašských ořechů, 2 – 4 lžíce olivového oleje, špetka soli, 30 g parmezánu

Medvědí česnek pořádně umyjeme. Listy rozmixujeme s vlašskými ořechy za postupného přidávání oleje. Poté přidáme nastrouhaný parmezán a dochutíme lehce solí.

Pesto z medvědího česneku můžeme schovat do lednice nebo ho rovnou použít. Výborné je s těstovinami nebo s pečivem.

Dobrou chuť

P. S. Recept na chutné jidáše najdete TADY

Témata: Výživa a stravování, menu, Med, Zeleň, Ponorný mixér, Kvalitní sýr, Hromádka, Medvědí česnek, Medvěd, Opečený toast, Tajný tip, Zeleninový vývar, Omeleta, Vinný ocet, Zelený čtvrtek, Česnečka, Přírodní antibiotikum, Zálivka, Čtvrt, Jidáš, Česneková polévka, Česnek