Maminka.czRecepty

Menu pro těhulky. Kořenová zelenina vás nakopne a dodá vitamíny

Erika Pilátová 4.  1.  2018
Padá na vás zimní splín? Rozjasněte jídelníček kořenovou zeleninou, která je plná barev, chutí a tělu prospěšných látek!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Polévka z batátů

Klepněte pro větší obrázek

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 velké batáty
  • 1 mrkev
  • 100 ml smetany
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci másla
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl, barevný pepř
  • 200 g kořenové zeleniny
  • lístky tymiánu

Postup:

Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Orestujte ji na másle. Přidejte oloupané, na kostičky nakrájené batáty, na kousky nakrájenou mrkev a ještě chvíli restujte. Zalejte vývarem a přiveďte je k varu.

Do polévky přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a sůl. Vařte, dokud brambory a mrkev nezměknou. Mezitím nakrájejte na tenké plátky kořenovou zeleninu. Můžete použít celer, červenou řepu, barevné mrkve.

Poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte je do křupava. Když je zelenina v polévce měkká, rozmixujte ji pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Zjemněte ji smetanou a polévku rozdělte do misek. Ozdobte ji zeleninovými chipsy a dochuťte barevným pepřem a tymiánem.

Místo smetany můžete použít kokosové mléko!

Témata: Těhotenství, Recepty, Časopis Maminka, menu, Grilovaná zelenina, Hladký krém, Porce, Vít, Balkán, Mrkev, Prospěšná látka, Šéfkuchař, Polévka, Příloha, Balkánský sýr, Nasekaná bylinka, Samostatný pokrm, Vaš, Kořenov, Chipsy, Zelení, Sýr, Mixér, Trouba předehřátý, Kokosové mléko