Maminka.czŠkolák

Michal Dvořák: "Rodičovství je krásná makačka!"

Adéla Vedralová 30.  8.  2011
Michal Dvořák: "Rodičovství je krásná makačka!"
Hudební skladatel a někdejší člen kapely Lucie poslední rok doslova žije jen svým malým synkem Michalem. I když on ani jeho partnerka, DJka Lucie Kvasnicová, svou kariéru nepověsili na hřebík, daří se jim být rodiči na plný úvazek. Vyzpovídali jsme Michala, jak to u nich doma vlastně chodí...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nakupujete malému hodně hraček?

Ani ne, protože jich hodně od dostáváme od všech našich příbuzných. Míša si nakonec stejně nejvíc vyhraje s vařečkou a hrncem, které najde v kuchyni a záclonou. Také ho moc baví televizní ovladač. Pořídili jsme mu atrapu pro děti, ale ta ho vůbec nezajímá! Už teď se nedá ošidit.

Když jste pořizovali výbavu pro miminko, našla se nějaká zbytečná investice?

Určitě ano, hlavně všechno to příslušenství ke kojeneckým lahvičkám: sterilizátory, ohřívače... Nakonec jsme zjistili, že je to úplně zbytečné a lépe se to dělá postaru. Zbytečně se tím celý proces krmení zdržuje a našpiní se kupa nádobí.V jednoduchosti je síla.

Jak moc se jako tatínek zapojujete do péče o malého?

Myslím, že se angažuji docela dost. Mohl jsem si dovolit luxus zůstat prvních šest měsíců doma a pomáhat. Zvládl jsem všechny potřebné úkony kromě kojení. Od té doby, co Lucka nekojí a já můžu i krmit, mám takzvané ranní směny. Vstávám k synovi a kolem desáté dopoledne ho předám mamince. Potom odjíždím pracovat do studia a vracím se k večeru na koupání.

Jaký má Míša vztah k muzice?

Zdá se, že velmi dobrý. Lucka měla v těhotenství speciální pás, na kterém byly zabudovány reproduktory, často mu něco pouštěla. Od narození na hudbu reaguje velmi pozitivně. Když třeba pláče a zapneme muziku, hned se zklidní a dává pozor na to, co slyší. A je úplně jedno, jestli jde o taneční styl nebo klasiku.

Jak jako muzikant hodnotíte současnou hudbu určenou pro děti?

Pár uskupení tady je, ale myslím si, že děti snesou po téhle stránce to samé, co jejich rodiče. Rozhodně není třeba se nijak žinýrovat. Jen bych si dával velký pozor na texty! Také se mi zdá vhodné dětem pouštět lidovky s jednoduchými melodiemi, které si děti můžou dobře zapamatovat a zpívat si je.

Míša je vaše první dítě, šokovalo vás něco na rodičovství?

Jsem z hodně velké rodiny, mám kolem sebe děti celý život. Takže žádný super šok se nekonal. Trochu mě překvapilo zjištění, že mít dítě je celkem slušná makačka, i když nádherná! Ale všechna únava padá ve chvíli, kdy se na nás malý usměje. To mi dobíjí baterky a i když jsem vyčerpaný, při pohledu na spokojeného syna jsem zas v pohodě.

Jak zvládáte s partnerkou své úspěšné kariéry?

Máme paní na hlídání, využíváme ji jen v případě, kdy musíme být někde oba. Snažíme se být co nejvíc se synem. Lucka hraje hlavně po nocích o víkendech a já poslední dobou pracuji jen ve dne ve studiu, takže se pěkně střídáme.

Vyrazíte si s Luckou někdy sami na večeři?

Zatím ne, přestěhovali jsme se do domu se zahradou a užíváme si klidu. Oba jsme za svůj život zažili tolik akcí, že nám teď vážně nechybí. Rozhodně nemáme pocit, že by nám něco utíkalo. Jsem rád, že si teď můžu naplno užívat roli tatínka.

Plánujete další děti?

Časem je určitě chceme mít. Jen si dáme ještě malou pauzu. Naše houslistka měla děti rychle po sobě a popisovala nám, jak se z toho kolotoče málem zbláznila. Počkáme tedy, až bude Míša samostatnější. Mám o deset let mladšího bráchu a mám s ním navzdory tomuto věkovému rozdílu super vztah.

Zažili jste už moment, kdy jste se o malého báli?

Já mám strach pořád! Míša je na sebe zatím docela opatrný, ale jsem si jistý, že doba kaskadérství jednou přijde. Teď jsem hlavně ve střehu, aby si někam nepřiskřípl prstíčky.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Rodičovství, Batole, Školák, Kojenec, míč, kaskadér, Makačka, Krásná, Televizní ovladač, Mícha, Kupa, Mak, Mák