Maminka.czZdraví

Migrény jsou jako deprese, i když tvrdíme, že je máme, málokdo je zná

redakce 8.  1.  2017
Migrény jsou jako deprese, i když tvrdíme, že je máme, málokdo je zná
„Já dneska nejdu, bolí mě hlava, asi mám migrénu.“ Pojďme si říct, že pokud pronesete tuto větu a sedíte v práci, jste mezi lidmi, pod zářivkami, díváte se do monitoru a u toho do telefonu někomu tvrdíte, že máte migrénu, tak ji opravdu nemáte. Je důležité uvědomit si, že ne každá bolest hlavy je migréna, stejně jako ne každá špatná nálada je deprese. Zároveň migréna není pouze bolest hlavy, je to jeden z příznaků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Historie

O migréně se traduje mnoho nepravostí. Jedna z nich například je, že se jedná o nemoc, jež je výdobytkem moderní, uspěchané doby. Lidé trpící migrénou se často od své rodiny či známých dozvídají, že to mají „ze stresu“. Poprvé byla však migréna popsaná tři až čtyři tisíce let př. n. l. na sumerské destičce.

Migrénou se zabývali také ve starověkém Egyptě. Dlouho se věřilo, že ji způsobují zlí duchové, kteří jsou uvězněni v lebce a nemohou se dostat ven.

Migrény po vysazení hormonální antikoncepce
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Migrény po vysazení hormonální antikoncepce

Proto se migréna léčila navrtáním lebeční kosti, aby měli kudy duchové opustit pacienta. Následně se migrénou zabývali dva známí řečtí lékaři: Hippokratés (460–377 př. n. l.) a Galém (129–201 n. l.). Galém také přišel s pojmem hemikranie (bolest poloviny hlavy, jež je pro migérnu typická).

Fakta

Migréna je onemocnění chronické, tedy celoživotní. Prevence migrény v tuto chvíli v podstatě neexistuje. Přesný mechanismus bolesti hlavy, která migrénu provází, není znám.

MIGRÉNA – její projevy a možnosti léčby

Bylo odhadnuto, že tato nemoc je nejdražší neurologickou chorobou v Evropské unii — každý rok stojí více než 27 miliard eur. Migréna není v Asii a Africe tak široce rozšířena jako v západních zemích. Obecně migrénou v určitém okamžiku života trpí více než 10 % populace.

Přečtěte si celý článek o migrénách na Reflex.cz.

Témata: Zdraví, Jen pro maminku, Deprese, Bolest hlavy, Migrény, Malo, Egypt, Migréna, Hippokrates, Lebeční kost, Jak, Přesný mechanismus, Hipp, Hippokrat, Zdraví na Heureka.cz