Maminka.czČasopis Maminka

Miláčku, mám tu pro tebe luxusní dárek!

Ivana Ašenbrenerová 8.  1.  2011
Miláčku, mám tu pro tebe luxusní dárek!
Je vám tak trochu trapně, že své manželce a matce vašich dětí nepomáháte s domácími pracemi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Což o to, třeba byste i chtěl, ale nemáte na to vůbec čas. Jak to tedy udělat, abyste neměl špatné svědomí? Velmi jednoduše - zkuste jí darovat hodinového manžela nebo raději paní na úklid.

Před rokem se nám narodila dcerka Klárka. Bylo to naše první dítě a oba jsme byli předtím pracovně velmi vytížení. Manžel je manažer jedné významné firmy, takže příchody domů se odehrávaly nejdříve po sedmé večer. I já jsem měla důležitou funkci a pod sebou asi deset lidí, za které jsem byla zodpovědná.

Potomka jsme samozřejmě chtěli, ale neuměla jsem si to všechno kolem jaksi představit v praxi. Sice jsem toho hodně načetla a nechala si poradit i od kamarádek, ale realita byla nakonec jiná. Po necelém roce jsem se vrátila do zaměstnání, bylo to sice jen na částečný úvazek a měla jsem výhodnou dohodu se svým nadřízeným, ale i to bylo znát.

Především v tom, jak jsem najednou neměla čas ani na Klárku, ani na starost o domácnost. A pak mě manžel překvapil, daroval mi paní na úklid. Nejdříve jsem se bránila, ale nakonec jsem jeho dárek ocenila, od té doby snad tisíckrát,“ vypráví Hana (35) z Prahy. Není jistě jediná a nemusíte být z Prahy, abyste o této možnosti uvažovali. Nebo pokud vás nepálí zrovna úklid, o tzv. hodinovém manželovi.

Ulehčete si (jí) život

„Už jsem se na to nemohl dívat. Ráno, v poledne, večer, pořád byla unavená… v noci vstávala k malému, i když nekojila, budil se snad pětkrát za noc. Přes den byla ráda, že zvládla uvařit a zajít s kočárkem na procházku. Ne že bych jí to vyčítal nebo nadával, že je doma neustále nepořádek, není vyžehleno a na televizi je prach snad už rok, najednou mi bylo manželky líto, a protože jsem se tak trošku styděl, že já jí pomáhat nemůžu, tak jsem prostě zavolal do jedné firmy a najal podle jejich výběru paní na úklid.

Chodí k nám dvakrát týdně, vysmejčí celý byt - od WC, koupelny, kuchyň přes obývák, a dokonce vypere a vyžehlí. Manželka se nejdřív cítila trapně, prý vypadá neschopně, ale pak si zvykla a nemůže si tuhle skvělou výpomoc vynachválit,“ říká Radek (32) z jižní Moravy. A je to tak - stydět se tedy vážně nemusíte.

Kdeže jsou doby, kdy byly paní na úklid považovány za „póvl“ a kdy byla tahle forma pomoci považována za luxus, který si může dovolit jen horních deset tisíc. Dnes si generální úklid jednou za měsíc může dopřát téměř každý.

Jste samoživitelka nebo jste se rozvedla a chybí vám doma chlapská ruka? Věděla jste, že existují firmy, které nabízejí místo paní na úklid hodinového manžela? Je to vlastně takový kutil pro vaši domácnost, který provede veškeré práce, jež se jí týkají (ale také kanceláře nebo nějaké provozovny), a na které vám nestačí čas, síla a zručnost.

Čtěte také: Já už zkrátka nemůžu

„Nedovedu si představit, že bych bez manžela měla ještě zvládat malovat, sestavit nábytek a provádět zednické práce. Vlastně ani zahradu bych nezvládla, kdyby mi kamarádka nedoporučila „náhradního manžela“. Udělá u mě téměř všechno, co je nutné a co sama nedokážu,“ říká Šárka (36) z východních Čech.

Mít dneska hospodyni, pomocnici, paní na úklid nebo hodinového manžela už není ani přežitek, ani luxus, za který se musíte červenat. Úklidové firmy považují své služby za normální profesi, která má na trhu své místo - dokonce existuje Česká asociace úklidu a čištění, která stanovuje cíle, pravidla a sdružuje jednotlivé společnosti.

Za kolik a jak vybírat

Máte dost peněz? Pak otázku financí řešit nemusíte. Ceny za domácí a jiné práce se liší podle toho, v jakém městě se provádějí, a také podle pravidelnosti. Čím častěji je budete využívat, tím bude konečná platba nižší (jakási množstevní sleva, chcete-li to, pánové ekonomové, převádět na finance).

V průměru se cena za jednu hodinu pohybuje mezi 100-150 Kč, záleží na sazebníku dané agentury. Jde-li o jednorázový úklid, obvykle zaplatíte ještě kolem 100 Kč za dopravné. Při středně velkém bytě vás pět hodin intenzivní práce bude stát přibližně 600 Kč. Běžným úklidem se přitom rozumí odstranění prachu, luxování, vytírání podlah, mytí nádobí, WC, plus koupelny - práce nad tento obvyklý rámec (například čištění nábytku) se samozřejmě platí jinak. Chcete manželce zařídit i žehlení? To také do kategorie běžného úklidu nepatří, stejně jako povlékání postelí, zalévání kytiček atd.

Náročnější možná bude výběr pomocnice - přece jen, pouštíte si do bytu naprosto cizího člověka. Můžete dát ovšem na doporučení a najmout někoho, koho znáte buď přímo, nebo zprostředkovaně přes kolegy a známé, takže mu můžete důvěřovat. Ani tehdy však není dobré, abyste nechávali na očích drahé předměty, šperky a podobně (to není věc nedůvěry, ale nikdy není na škodu být obezřetný). Možná patříte k mužům, kteří mají nos na lidi, takže svým šestým smyslem člověka odhadnete, ale i ten může někdy pořádně zklamat.

Paní, která se zdá být „divná“, bude nakonec skvělou pomocnicí, a ta, do které byste to neřekli, může místo úklidu posedávat v kuchyni a usrkávat vaši kávu. I proto je možná nejvhodnější nechat výběr na agentuře - zde máte záruku, že tito lidé mají čistý trestní rejstřík, platí sociální a zdravotní pojištění a firma za ně přebírá právní odpovědnost (může se stát cokoli, při utírání prachu může shodit omylem drahou vázu a vy se nebudete muset nijak dohadovat o úhradě škody). Volbě tedy věnujte skutečně velkou pozornost.

Ovšem chcete-li manželce darovat skutečně paní na úklid, která na svá bedra přebere většinu domácích povinností, pak vybírejte pozorně. Hlavní podmínkou by měla být pečlivost, pořádkumilovnost (těžko si najmete někoho, kdo nerad uklízí a jen to tak všechno nějak „ošudlá“), a možná i dostatek energičnosti. Chcete ušetřit? Pak můžete vyzkoušet paní na úklid z východních zemí, například Ukrajiny.

Možná nevypadají jako z luxusních časopisů, ale jsou to většinou ženy, které sem skutečně přišly za prací a podle toho se chovají - jejich pracovní morálka bývá stoprocentní, i proto, že si své práce váží. A ještě jedna věc - vymyslet pro manželku takovýto dárek je vážně chvályhodné, ale ve finále nechte na ní, aby vám řekla, zda jí je vybraná pomoc sympatická - bez onoho pověstného „padnutí si do oka“ to nejde.

Odborná spolupráce: Mgr. Barbora Krčmářová

Čtěte také: Já už zkrátka nemůžu

Témata: Časopis Maminka, Jen pro tatínka, Dárek, luxus, Špatné svědomí, Nepál, Mila, Padnutí, Milá, Pořádkumilovnost, Dar, Šestý smysl, Tipy na dárky na Heureka.cz