Maminka.czVlak

Máte doma fandu do vláčků? Vydejte se o víkendu na oslavy do Plzně!

redakce 20.  9.  2022
Máte doma malého fandu do mašinek? Pokud vaše dítě miluje jízdu vlakem, pak nesmíte chybět v sobotu 24. září v areálu plzeňského depa, kde se uskuteční Národní den železnice. Udělejte si výlet do historie vláčků, kde se to bude mašinkami a kolejemi jen hemžit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zářijové oslavy svátku železničářů vyvrcholí v sobotu 24. září Národním dnem železnice, který se bude tentokrát konat v Plzni. Už třináctý ročník putovního svátku bude tradičně rozdělen do tří světů – historie, změny a zábavy. Svět změny zastupuje moderní technika, svět historie je především návratem do století páry a svět zábavy nabídne mnoho aktivit a atrakcí pro vaše potomky. Budou mít třeba unikátní možnost vyzkoušet si ruční drezínu. Děti do šesti let mají vstup zdarma a provázet je bude maskot Elfík.

Svět historie a změny

Oslavy začnou v devět hodin ráno, kdy se otevřou brány areálu. Po slavnostním zahájení se můžete vydat na komentované prohlídky. Největším lákadlem bývá historická část. Letos se předvede osm parních lokomotiv jako například Heligon, Všudybylka, Šlechtična nebo Kafemlejnek. Po necelém roce se znovu potkají i motorové legendy Slovenská strela, Stříbrný šíp a Věžák, které se poprvé a zatím naposledy setkaly loni v říjnu v Lužné u Rakovníka. Chybět ale nebudou ani moderní vlaky, které svou historii teprve začínají psát, jako například čtyřsystémová lokomotiva Siemens Vectron, souprava InterJet nebo škodovácká lokomotiva 109E. Oslavu svátku železničářů zakončí večerní světelná show s historickými lokomotivami.

Slaví se po celé republice

Dny železnice se slaví v průběhu celého září také na mnoha dalších místech celé republiky. Startuje se 3. 9. v České Třebové, pokračuje 4. 9. v Trutnově, 10. 9. v Praze, 17. 9. v Olomouci a Jindřichově Hradci, o víkendu 17. až 18. 9. v Karlových Varech a poslední oslava se uskuteční 28. 9. v Ostravě. Svátek má být vzpomínkou na 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Vstupné

Dospělí: 250 Kč

Děti (6—15 let): 50 Kč

Rodina (2 dospělí a 2 děti): 500 Kč

Noční show: 300 Kč

Podrobný program je na stránkách akce.

Témata: Rodina, Kam s dětmi, Naše tipy, zábava, Tipy na výlet, svátek, Historie, oslava, Karlovy Vary, Vlak, Železnice, Plzeň, Výdej, Mašinka, Ostrava, Výlet, Česká Třebová, Olomouc, Praha, Lužná, Jindřichův Hradec, Zástup, Rakovník, Milovník