Maminka.czPředškolák

Milujeme grilování: Jak ho udělat zdravější

redakce 10.  8.  2012
Milujeme grilování: Jak ho udělat zdravější
Zapomeňte na špekáček v plamenech, ze kterého kape tuk přímo do ohně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Grilované maso nikdy nevystavujte přímému plameni. Máte-li gril na dřevěné uhlí, pokládejte maso na rošt ve chvíli, kdy nad uhlíky udržíte ruku 3–4 vteřiny. Zdravější je také grilování v alobalu nebo na jednorázových hliníkových miskách či grilovacích pánvích a hlavně na čistém roštu, na kterém se nepřipékají zbytky od minule. Maso lze také už před grilováním částečně tepelně upravit v mikrovlnné troubě. Zbavíte se tak části šťávy, která by mohla odkapávat do ohně a na grilu maso již jen rychle doděláte.

Maso dobře propečte, jen tak předejdete nákaze bakteriemi. Po dobu deseti minut by mělo mít nejen na povrchu, ale také uprostřed a u kosti teplotu nejméně 70 0C (a nejvíce 100 0C). Teplota se snadno určuje pomocí zapichovacích teploměrů. K masu podávejte zeleninu, celozrnné pečivo nebo jinou přílohu. Zeleninu a ovoce upravujte při nižším výkonu grilu, aby se malé kousky nespálily. Hotové potraviny pokládejte na čisté nádobí a k jejich porcování použijte jiné náčiní, než jste používali na syrové maso.

Nenechávejte odkapávat tuk z masa na žhavé uhlíky nebo plotnu. Tuk vzplane, uvolní se z něj karcinogenní látky, ty pak s teplým vzduchem vystoupají zpět na maso, které se zároveň pokryje sazemi. Pokud chcete nebezpečí odkapávajícího tuku eliminovat, vyberte si vodní či lávový gril nebo grilujte co nejlibovější kousky masa. Pokud tuk na uhlících vzplane, uhaste plameny vodou z rozprašovače.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis Moje psychologie, Grilované maso, Grilování, Gril, Dřevěné uhlí, Jak