Maminka.czRodina

Miluji tě, i když ses mi nenarodil!

Ivana Ašenbrenerová 23.  5.  2011
Miluji tě, i když ses mi nenarodil!
Uvažujete o tom, že byste si adoptovali dítě z kojeneckého ústavu nebo dětského domova a vrátili ho tak zpět do rodinného prostředí? Nabídnout domov dětem, které ho zatím nepoznaly, je krásný cíl, ovšem připravte se na to, že cesta k němu nemusí být právě jednoduchá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Česká republika stále drží evropské prvenství v počtu dětí, které vyrůstají mimo rodinu. Přesto v poslední době došlo tak trochu „k zázraku“ a stále více z nich se dostává do náhradních rodin. Ročně je u nás osvojováno kolem pěti set dětí. Zcela jistě k tomu také přispěl i projekt Adopce.com.

Společné „dítko“ Nadace Terezy Maxové dětem a firmy Nestlé je realizováno Spolu dětem o. p. s. a poskytuje základní informace všem zájemcům o pěstounskou péči či adopci. Už deset let pomáhá odloženým dětem z kojeneckých ústavů a dětských domovů.

Krok k adopci

Toužebné čekání na vlastní dítě někdy nekončí úspěchem a řada párů ani po dlouholeté léčbě miminko nepočne. Některé z nich se proto rozhodnou, že nabídnou svou lásku dítěti, které je v kojeneckém ústavu, dětském domově nebo jiném zařízení.

Rozhodnutí nebývá vždy jednoduché, stejně jako celý proces osvojení. Určitá „úřednická mašinerie“ může řadu párů odradit.

„Neřekla bych ovšem, že zásadní problém systému je v protahování procesu prověřování žadatelů o osvojení, ale spíše na straně nedostatečně pružného umisťování dětí v co nejútlejším věku.

Žadatelé někdy vnímají jako problém spíše než délku samotného procesu jeho kvalitu, přístup odpovědných pracovníků a přípravu před přijetím dítěte. U nás dosud neexistují standardy, které by zaručovaly, že stejně kvalitní přípravu dostane žadatel v Aši i ve Zlíně.

Systém je organizován na bázi krajů, které jsou v tomto směru zcela samostatné. Rozdíly v přípravě žadatelů jsou značné, a to nejen co do rozsahu, ale i obsahu a forem. Někdy jsou dokonce stále připravováni osvojitelé dohromady se žadateli o pěstounskou péči, což je zcela nevhodné. Obě tyto skupiny mají poměrně jiné potřeby. Zejména v menších obcích je agenda náhradní rodinné péče pouze jednou z povinností dotyčného sociálního pracovníka. Je tedy velmi obtížné zajistit, aby tito lidé byli dostatečně dobře vybaveni pro práci s žadateli a měli pro ni potřebný prostor.

Někdy jsou proto bohužel vnímáni příslušní pracovníci spíše jako kontroloři než jako průvodci žadatele,“ říká PhDr. Hana Pazlarová, Ph. D., odbornice na náhradní rodinnou péči.

Pokračování >>>

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Nadace Terezy Maxové, Nestlé, Osvojitel, Nena

Video