Maminka.czChování a vztahy

Milý Ježíšku, prosím, přines mi... Také mají vaše děti nereálná přání?

Lucie Kořistová 13.  12.  2014
Dopisy Ježíškovi mají své kouzlo, které je pěkné udržet co nejdéle. Alespoň, dokud děti na Ježíška věřit budou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Určitě si sami ještě vzpomenete na ten zvláštní pocit, když jste ráno zjistili, že zmizel dopis pro Ježíška, který jste večer před tím za okno umístili. Bylo to tajemné a vy jste se na Vánoce těšili ještě o kousek víc. Ta nejistota, jestli Ježíšek splní přání, se skoro nedala vydržet.

A protože rodiče rádi předávají hezké zvyky svým dětem, možná už dopisy Ježíškovi píší i vaše děti. Jenomže dnešní děti mají mnohem neskromnější přání. Vrtulník na dálkové ovládání, nové lego, domeček pro panenky, kuchyňku, kolo, lyže...

Například moje tříletá dcera ovlivněna jistou animovanou pohádkou si přála farmu s příslušenstvím, které kromě zvířat obsahuje minimálně 5 zemědělských strojů. Na českém trhu se tato konkrétní hračka vůbec neprodává a sehnat ji lze pouze na ebay, cena i s poštovným do České republiky dosahuje téměř tří tisíc korun.

Protože se snažíme vyhýbat klasické rodičovské manipulaci, kdy bychom dceru přesvědčili, že si vlastně přeje něco zcela jiného, nastal čas jí vysvětlit, že Ježíšek nemůže darovat všechno na světě. Povídali jsme si o tom, že je jenom jeden Ježíšek, ale taky spousta dětí, kterým musí dát nějaký dárek. A i když má pomocníka Santu Clause (jak jinak vysvětlit přítomnost této postavy, která útočí ze všech amerických pohádek), nedokáže dětem přinést vše, co by si přály.

Ježíšek byl přeci chudý

Stejný přístup doporučují i odborníci, zejména v přístupu ke starším dětem. Děti by měli znát celý Ježíškův příběh, protože častokrát ani nemají tušení, proč se vlastně na Vánoce dárky dávají. I když vaše rodina není věřící, vaše děti by měli znát, že Ježíšek se narodil ve chlévě, že jeho rodiče byli chudí a lidé mu přinesli dary. Svůj výklad můžete zpestřit procházkou k nějakému betlému, kde slova naberou tvar.

Pokud dítě vyprávění o Ježíškovi zaujme, můžete pokračovat. Vždyť je tolik pěkných věcí, které sedají o těchto významných svátcích povídat – jak je lidé slavili dříve, kde se vzala tradice vánočního stromečku, nebo jaké další tradiční zvyky lidé měli. Možná se budete divit, ale takto příjemně strávený společný čas vás na svátky naladí daleko lépe než vánoční shon v přeplněných obchodech.

Milým vánočním zvykem je také myslet na potřebné a darovat nějaký dárek lidem, kteří by jinak příliš hezké svátky neměli. Dítě naučíte, že alespoň o Vánocích by měli myslet na druhé. Například naše školka organizuje sbírku věcí pro kojenecký ústav a my jsme byly společně vybírat, jaké věci by se mohly miminkům hodit. Byla jsem až překvapená, kolik empatie dokáže projevit tříleté dítě. To, že dítě pochopí již v raném věku, že Vánoce nejsou jen o dárcích, vám pomůže předcházet scénám v budoucnu, až dítě nedostane ten svůj vysněný dárek.

Když máte doma puberťáka

Se staršími dětmi už je třeba jednat trošku jinak, je na nějaké pohádky o Ježíškovi už neutáhnete. Zde se vyplácí zvolit rovný přístup. Ujistěte je, že je máte stále rádi, ale že dárek, který si vybrali je nad vaše finanční možnosti. Nabídněte mu ale řešení, například to, že si na vysněný dárek může začít šetřit a až bude mít půlku, vy mu dáte tu druhou. Důležité je jeho přání neshazovat a nemluvit o jeho vysněných věcech jako o nepotřebných blbostech. Děti totiž přijmou, že na něco nemáte peníze, hůř ale snáší, když pro ně nemáte pochopení.

Když chce zvířátko

Děti často touží najít pod stromečkem pejska, kočičku či jiné zvířátko. V tomto případě hodně záleží na vašem vztahu k domácím zvířatům, protože to nakonec budete vy, kdo se o ně bude nakonec starat. I když vaše ratolest bude tvrdit něco úplně jiného, riziko, že všechna péče o zvíře skončí na vašich bedrech, je značné.

Zvířecí útulky jsou po každých Vánocích plné odložených zvířat a byla by škoda jejich řady ještě rozmnožovat. Než si tak domů pořídíte psa, zkuste nějaké méně náročné zvíře, třeba křečka, králíka či želvu, abyste se přesvědčila, že potomek své sliby myslí vážně. Pokud však dodrží, co slíbil, měli byste svůj slib dodržet i vy.

Témata: Děti, Praktické rady, Chování a vztahy, praní, Take, Vaš, TAK, Finanční možnost, Vánoční zvyk, Tříletá dcera, Ježíš, Kojenecký ústav, Společný čas, Přání, Máj, Betlém, Dálkové ovládání, Tradiční zvyk, Vánoční shon

Video