Maminka.czKojenec

Miminka a termoregulace

redakce 27.  7.  2010
Miminka a termoregulace
Léto spolu s příjemným počasím přináší i vyšší porodnost než v ostatních měsících. Z výzkumu vyplývá, že se rodí více chlapců než děvčat, a to nejvíce maminkám od 29 do 30 let. Teplé dny s sebou však přináší i riziko přehřátí, neboť miminka ještě nemají vyvinutou správnou termoregulaci a špatně se vyrovnávají s vysokými nebo naopak i s nízkými teplotami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příznaky přehřátí Připadá Vám, že je dnes Váš „andílek“ k nepoznání? Hodnější, klidnější? Některé děti jsou naopak neklidní, unavení, nechtějí jíst nebo dokonce zvrací. Možná, že právě bojuje s nějakým virem v tělíčku, neboť jeho teplota je větší jak 38 °C. V tuto chvíli ještě není důvod k panice, novorozeňatům chybí schopnost termoregulace. Rozbalte ho a nechte tzv. odvětrat. Pokud teplota neklesá, zkuste studený zábal, žádné léky! Novorozenci si budují imunitu, proto bychom neměli hned sahat po lécích, které pak brání přirozené obranyschopnosti organismu. Trvá-li ovšem teplota déle jak dva dny, navštivte pediatra.

Jak miminko ochránit? Dodržujte pitný režim. Tekutiny totiž tvoří 80 % tělesné hmotnosti novorozence, u dospělého člověka pak 50 – 60 %. Protože je dětské tělo tvořeno podstatně větším podílem vody, je i potřeba vody větší než u dospělých. Plně kojené dítě do půl roku přijme potřebné množství tekutin prostřednictvím mateřského mléka. Výjimkou jsou velká vedra nebo třeba průjem, zvracení, horečka, kdy je nutné podávat mimo kojení i dostatek kojenecké vody nebo dětského čaje. S přechodem na tuhou stravu by dítě mělo přijmout 200 ml tekutin denně. Kojené dítě je tedy ve výhodě, protože mateřské mléko jednak dodává potřebné tekutiny, a zároveň podporuje rozvoj zdravé střevní mikroflóry, čímž pomáhá dítě chránit. Zvyšuje se odolnost proti vzniku střevní infekce a stimuluje imunitní systém. Avšak i u kojeného dítěte se mohou objevit obtíže.

Nejčastější další zdravotní problémy: Miminko může plakat i z úplně jiného důvodu, než že by mělo hlad či žízeň. Pláče-li vaše ratolest opakovaně déle než tři hodiny denně a více než tři dny, zpravidla navečer, nemusí to zjevně vypadat, že si vynucuje svou vytouženou hračku. Může jít o dětskou koliku. Tou mohou trpět jak miminka, tak děti předškolního věku. Zde jsou příznaky trošku jiné - bříško nafouklé jak balón, pokroucené celé tělíčko, zatínání pěstiček, přitahování nožiček k bříšku, zrudnutí v obličeji doprovázené „vystřelováním“ prdíků, neustávající křik a pláč.

V tomto případě nejprve zkuste cvičení s nožičkami, masírování bříška uvolňujícími olejíčky, nahřívání bříška, či podání Probiotických kapek BioGaia. Probiotika musíme neustále doplňovat. V trávicím traktu se dlouho neudrží, což je jejich nevýhoda.

Užívání probiotik je velice prospěšné i v těhotenství. Avšak tomuto faktu se stále nepřikládá dostatečná pozornost. Přitom je příznivý účinek těchto látek hned dvojí: probiotika pomáhají matce při běžných obtížích v těhotenství (např. střevní komplikace, narušení vaginální mikroflóry, záněty močových cest atd.), a zároveň se význačně podílejí na budování dobrého imunitního systému dítěte. K prvnímu osídlení trávicího traktu dochází po porodu dítěte, v době průchodu jeho hlavičky porodními cestami matky.

Potničky - svědivé pupínky se objevují hlavně na obličeji, v zátylku a na nožičkách – pomůže vzdušné bavlněné oblečení
Úpal – červená suchá kůže, vysoká teplota, pocení, zrychlený tep – pomohou studené zábaly či ponoření do chladné vody
Úžeh – následuje dehydratace – únava dítěte, zvracení, pocení, bledá pleť – pomůže pokrývka hlavy a dostatečný přísun tekutin

Dále se může u miminka objevit novorozenecká žloutenka, zvykání na kojení doprovázení vznikem puchýřků na horním rtu (jak se usilovně snaží sát), pupeční kýla (obvykle vymizí do 2 let), hemangiom (rudé mateřské znamínko, defekt cév), milia (malé bílé tečky kolem nosu – zmizí samy), zánět očních spojivek, šilhavost (způsobená nedokonalým ovládáním očních svalů), drobné infekce.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Dostatečná pozornost, Nepoznání, Oční sval, Bledá pleť, BioGaia, Pupeční kýla, Zrychlený tep, Mimi, Bavlněné oblečení, Celé tělíčko, Pokrývka hlavy, Hemangiom, Dětské tělo, Střevní infekce, Zdraví na Heureka.cz