Maminka.czDěti a mateřství

Malé děti jako modelky: je správné budovat jim kariéru už od dětství?

Ivanna Benešová 16.  7.  2011
Každá maminka považuje své dítě za to nejkrásnější. A každá si přeje, aby její milovaná holčička, byla v životě úspěšná. A tak si mnohdy rodiče i řeknou „proč té slávě a úspěchu trochu nepomoci“. A děťátko mnohdy ještě dříve, než umí mluvit, číst a psát, už mává na případné zákazníky z titulních stránek katalogů, dětských časopisů či internetových stránek. A kariéra v modelingu může začít! Je ale takováto cesta správná?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je pochopitelné, že každá maminka (a tatínek) považuje své dítě za to nejkrásnější na světě. A každý rodič vidí ve svém dítěti mimořádný talent pro spousty věcí. Stačí poslouchat chvíli rozhovory šťastných maminek, jak se předhánějí, čí ratolest je větší génius.

Někdo dokonale maluje, prý až nevídané nadání. Jiné dítě zase dokáže skvěle tančit a je jisté, že z něho jednou bude taneční superstar. A jiná holčička je třeba zase natolik sladká, že na ní každý kolemjdoucí může oči nechat. A jednou z ní jistě bude topmodelka, protože tatínek je přece vysoký a vy štíhlá.

Takovýchto a podobných povídání jste jistě také slyšela nesčetně moc. A možná se v nich i sama vidíte. Pokud se o tom takto mezi rodiči povídá, není na tom samozřejmě nic špatného. Každý svému potomkovi právem fandí a přeje do budoucna jen ty nejlepší úspěchy. To, že v reálu se jen málokterá prognóza vyplní, je věc jiná.

Nemusí být superhvězdou, ale musí být šťastný

Problém však může nastat v momentě, kdy se rodič k této své představě nezdravě upne a začne na vysněné kariéře svého dítěte trvat. „Rodiče si velmi často chtějí vlastní nesplněné sny splnit na dětech. Pokud tatínek hrál hokej, ale nedostal se do vysněné NHL, věřte, je možné, že bude právě v synovi vidět příležitost, jak si tento sen ještě nepřímo splnit. A chlapec pak bude možná nucen podstupovat tvrdé tréninky a snažit se dosáhnout něčeho, po čem třeba sám vůbec netouží.

Takovýto přístup je pochopitelně špatný. A každý rodič by měl být soudný, a podobné sklony v sobě odhalit dříve, než bude pozdě. Dětí, kterým rodiče zničili nebo částečně sebrali dětství proto, aby z nich udělali hvězdy, je bohužel moc. A jen malému procentu z nich se toto úsilí skutečně vyplatilo,“ říká hned na úvod psycholog Vojtěch Benda.

Na druhou stranu se opět hůře odhaluje hranice, kdy je prosazování vlastního dítěte přijatelné, a kdy již ne. „Pokud například pracujete jako redaktorka v časopise, kde vás kolega požádá, zda by vaše malá dcerka nemohla zapózovat na pár fotek k chystanému články, a vy kývnete, nemusíte ještě nutně být příkladem špatné matky. Pokud se takovéto věci dějí nárazově a nijak výrazně nezasahují do výchovy a vývoje dítěte, je všechno v pořádku,“ míní Benda. A dodává, že hranici únosnosti poznáte v momentě, kdy to dítě samotné přestane bavit.

Jestli se na focení sama dívka těší, má mezi ostatními modelkami třeba své kamarády, anebo fotograf je strejda, pak se není čeho obávat. Dítě je v dané situaci očividně šťastné. Pak jistě bude dítko rádo, když s ním občas zajdete na casting a vyzkoušíte si i další možnosti spolupráce s médii. „Je možné, že třeba skutečné velké castingy nebo několik neúspěchů dítě odradí a znechutí. I to se může stát, a rozhodně to není důvod proč věšet hlavu.

Třeba místo modelky, bude z vaší dcera o pár let později výborná zpěvačka nebo třeba spisovatelka. Anebo něco úplně jiného, co ji zkrátka bude činit šťastnější, než být takříkajíc ramínkem na oblečení,“ uklidňuje všechny maminky psycholog Benda. A dodává, že dobré je dát i na rady nestranných poradců, odborníků z daného oboru.

Poptejte se v castingové agentuře, zda si myslí, že vaše dítě (které vy právem považujete za to nejkrásnější na světě) má reálný úspěch v dětském modelingu. Nestranná poradkyně vám dost možná otevře oči, a vy se dozvíte, za na dětský modeling má vaše dítko příliš malé oči nebo velkou hlavu či cokoli jiného. Anebo naopak! Může se stát, že ačkoli vy sama pochybujete, jestli na to dcerka či synek mají, ale klienti v agentuře nad jejich úsměvy doslova jásají a slibná kariéra v dětském modelingu je zaručena. A byla by pak škoda ji nevyužít.

Dejte i na to, co říkají odborníci

Obecně platí, že je vždy lepší poptat se na více místech, ve více agenturách, třeba i fotografů, kostymérek, vizážistů. A ze všech nezávislých názorů sama usoudíte, zda je reálná šance to takříkajíc někam dotáhnout,“ říká Vojtěch Benda. A podotýká, že ale ani v případě, pokud se dítě stane úspěšným dětským modelem, není zaručeno, že bude hvězdou přehlídkových mol také v dospělosti. „Nesázejte všechno na jednu kartu. Neodsouvejte školu a ostatní zájmy dítěte jen kvůli tomu, že se mu teď daří nebo může dařit v oblasti módního průmyslu. Nikdy totiž nevíte, jak jej změní puberta, A to jak po stránce fyzické, tak i mentální. Dotyčný či dotyčná může přibrat na váze, nedorůst do požadované minimální výšky, kterou modeling vyžaduje, případně může mít problémy s akné, díky nimž ji fotografové nebudou chtít. A samozřejmě si může najít i zcela jiné zájmy,“ vysvětluje realitu Benda.

Obecně lze tedy všechny rady shrnout do pěti bodů:

1) Prvořadý je zájem dítěte a to, co ho opravdu baví
2) Poptejte se nestranných odborníků, jaká je reálná šance úspěchu
3) Dopřejte dítěti více koníčků ve více směrech
4) Myslete na budoucnost, která může být úplně jiná. A berte to jako fakt.
5) Zapomeňte na to, co jste chtěli v jeho věku vy

Témata: Děti, Dětství, Topmodelka, Modelky, Pár fotek, NHL, Kari, Reálná šance, Benda, Mód, Génius, Model, Zájem dítěte, Jak, Karí, Budova