Maminka.czUmělé oplodnění

Miminko z darovaného vajíčka: Matkou je žena, která dítě porodí a vychová

Simona Procházková 27.  7.  2017
Těhotenství z darovaných vajíček – pro spoustu žen dnes jediná šance, jak založit rodinu a porodit vlastní miminko. Přesto je tento proces stále opředen řadou předsudků, mýtů a obav. Jak to vlastně probíhá a proč se nebát?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První miminko z darovaných vajíček se u nás narodilo v roce 1999. Dnes už není tato cesta k vytouženému miminku ničím výjimečným. Žen, které nemohou počít dítě kvůli nedostatku vlastních vhodných vajíček, stále přibývá.

Strach a nejistota

Obavy mohou mít dárkyně i příjemkyně vajíček. Léčebná metoda s sebou pro všechny nese poměrně velkou emoční a citovou zátěž, ale tu kompenzuje reálná šance mít vlastní děti.

Podivujete se nad slovem vlastní? Kromě jasného genetického příspěvku otce (50 %) přináší takové těhotenství nastávající mamince možnost ovlivňovat výživu a spokojenost svého děťátka již před narozením a také samotný prožitek těhotenství, porod a kojení jsou pro maminku i dítě jednoznačně pozitivním bonusem.

Jak dárcovství vajíček probíhá?

Darování vajíček je zcela legální, dobrovolné a je založeno na principu anonymity mezi dárkyní a příjemkyní darovaných vajíček a mezi dárkyní a dítětem narozeným z darovaných vajíček. Budoucím rodičům lékaři poskytují základní informace o povahových rysech, zálibách a vzdělání dárkyně s cílem zajistit, aby se jim dítě fyziognomicky co nejvíce podobalo.

Výběr samotné dárkyně probíhá pod přísnými lékařskými kontrolami, budoucí matka tak nemusí mít žádné pochybnosti ohledně průběhu dárcovství a nemusí se tohoto programu bát, když ostatní možnosti otěhotnět selhaly.

Program se řídí přísnými pravidly. Dárkyní může být jen žena ve věku od 18 do 35 let s dobrým zdravotním stavem, pravidelným menstruačním cyklem a normální hodnotou BMI, v jejíž rodině se nevyskytují žádná dědičná a psychiatrická onemocnění a která není drogově závislá. Podstoupí kompletní krevní a genetické vyšetření a hormonální stimulace.

Darování vajíček je náročný proces. I proto je finančně kompenzován

Celý proces přípravy trvá jeden až dva měsíce. „Samotný odběr vajíček vyžaduje krátkodobou anestezii, avšak pár hodin po zákroku je dárkyně z kliniky propuštěna. Komplikace se vyskytují zřídka. Zásluhu na tom má především série důkladných vyšetření, která musí žena před odběrem podstoupit a která ji případně z programu vyřadí,“ potvrzuje MUDr. Radka Jarošová.

Tyto testy jsou tak zároveň určitým benefitem, kdy žena díky dárcovství vajíček může zjistit svůj zdravotní stav a predispozice k případným onemocněním do budoucna. Žena může darovat vajíčka opakovaně, obvykle třikrát až čtyřikrát, doporučuje se tříměsíční interval mezi jednotlivými odběry. ZA TUTO ŠANCI JSEM VDĚČNÁ!

Video: Nevědomé příčiny neplodnosti

Nebojte se, matkou je pro dítě žena, která jej porodí a vychová. Co říká právo o dárcovství vajíček?

JUDr. Matěj Stejskal právní zástupce kliniky Gennet www.gennet.cz


Jak je ošetřena legislativa v ČR v souvislosti s dárcovstvím vajíček?

Darování vajíček je upraveno v zákoně č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, a podmínky pro něj upravuje také zákon č. 296/2008 Sb., o lidských tkáních a buňkách, a jeho prováděcí vyhlášky. IVF centrum musí podle této úpravy zejména zajistit vzájemnou anonymitu dárkyně a příjemkyně.

Právní předpisy také předepisují povinná vyšetření dárkyň a nařizují uchování výsledků o jejich vyšetření po dobu třiceti let. Naše úprava reflektuje právní úpravu v EU, ale díky zachování anonymity dárkyň je příznivější než v jiných státech.

Co to vše znamená pro ženu, která darovaná vajíčka dostane?

Žena, která darovaná vajíčka obdrží, se nemusí obávat, že by jí tím vznikly nějaké povinnosti. Dokonce ani nemusí dítěti oznámit, že při oplodnění bylo použito vajíčko dárkyně.

Pokud je třeba, například kvůli nějaké vážné nemoci dítěte, získat další informace o zdravotním stavu dárkyně, má klinika uchovanou DNA dárkyně, kterou je možno následně použít pro potřebná vyšetření. Přímý kontakt dárkyně a příjemkyně je ovšem zakázaný, vše probíhá prostřednictvím reprodukční kliniky.

Video: Jak vypadá odběr spermatu před vyšetřením kvality

Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností
Toužím po dítěti, ale nemám partnera. Zvažuji umělé oplodnění
Umělé oplodnění krok za krokem aneb co vás čeká na cestě za miminkem
Témata: Těhotenství, Miminko, Výchova, Neplodnost a IVF, Časopis Betynka, žena, Umělé oplodnění, Základní informace, Dárcovství, MUDr., Tkáň, Povahový rys, Případné onemocnění, Budoucí matka, Dárkyně, Důkladné vyšetření, Vajíčko, Narozené dítě, Legislativa, Budoucí rodič, JUDr, První miminko, Vážná nemoc, Odběr, Radka Jarošová