Maminka.czPorod

Miminku se nechce na svět. Co vás čeká v porodnici, pokud přenášíte?

Michaela Láchová 11.  2.  2019
Máte už po termínu porodu a stále se nic neděje. Otázky padají ze všech stran: „Pořád nic? To jsi ještě dva v jednom?“ Hlavně klid a žádné zbytečné nervy! Tohle vás při přenášení miminka čeká v porodnici! Takhle budou pravděpodobně postupovat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nutno říct, že přenášení opravdu není nic příjemného jak po fyzické, tak po psychické stránce. Připadáte si jako slonice, jako by ten poslední devátý měsíc už trval tři měsíce, všechno vás bolí, trápí vás poslíčky, otékají kotníky. Tašku jste už desetkrát přebalila, aby se na ni neprášilo. A pořád nic, miminku se na svět prostě nechce. Jsou nějaké důvody k obavám a můžete vůbec pro to, abyste prcka trošku popostrčili, něco udělat?

Co znamená rodit dlouho? Tipy, jak si můžete porod urychlit

V těhotenské průkazce sice máte napsaný termín porodu, kolem kterého se točí všechny přípravy, kdy se ten malý uzlíček ale v skutečnosti narodí, jen málokdy lékaři přesně odhadnou (pokud tedy není v plánu císař). Přesnější termín než podle menstruace, zvláště pokud jste ji měla nepravidelně, by měl určit ultrazvuk ve 12. týdnu. Ani tak ale žena většinou neporodí v předem určený den, to se stává jen ve čtyřech až pěti procentech případů. 

Kdy už mluvíme o přenášení? 

„Normální těhotenství trvá 40 týdnů, o přenášení tedy můžeme hovořit až po tomto termínu. Regulérně jsou lékaři ochotni čekat do 42. týdne, přičemž miminko pečlivě kontrolují a monitorují, ale těch, kteří vydrží takhle dlouho, je opravdu málo. Většinou se kolem 41. týdne začnou uchylovat k jemným metodám, které by měly povzbudit dělohu k nějaké činnosti,“ vysvětluje porodní asistentka Renata Mašková z pražské porodnice U Apolináře.

Co je Hamiltonův hmat? A je důvod se ho bát?

První z nich bývá takzvaný Hamiltonův hmat. „Pokud ho lze vzhledem k nálezu provést, většinou je to první krok. Jde vlastně o šetrné rozvolnění dolní části vaku blan. Může to spustit kontrakce, ale hlavně se nález povolí, tělo dostane impulz do mozku, že se něco děje, a pak se to často spustí samo. Jistou možností jsou i tyčinky, které se zavedou k děložnímu čípku a které rozevírají porodní kanál a zároveň vyvolávají produkci hormonů ovlivňujících stahy dělohy. Další volbou jsou vaginální tablety, které napomáhají zrání děložního hrdla,“ popisuje.

Hamiltonův hmat může uspíšit porod. Anebo také ne

Pokud žádná z těchto metod nezabere, nastoupí nastávající maminka většinou mezi 40. a 42. týdnem k vyvolávání porodu. Kdy přesně v tomto rozmezí, to zůstává na úsudku lékaře. „Když je maminka po termínu, tak se většinou pošle na oxytocinový zátěžový test, aby se zjistilo, jestli děťátko bude zvládat zátěž, která je na něj vyvinutá kontrakcemi,“ vysvětluje Renata Mašková s tím, že pokud by se prokázala nějaká tíseň plodu, třeba zamotaná pupeční šňůra, jede se okamžitě na císařský řez.

Můžu po císaři rodit přirozeně? Ano! Co by však měl zohlednit lékař?

Pokud je ovšem nález příznivý, ale stále se miminko nemá k akci, lékaři se často uchylují k puštění plodové vody. Není se přitom čeho bát, celé to trvá jen pár okamžiků a je to bezbolestné. „Když lékař mamince pustí vodu, děloha by měla do 24 hodin začít vyvíjet činnost. Možná je i kombinace s prostaglandiny, což jsou léky, které vyvolávají stahy,“ říká. Když ani jedna z těchto metod nezabere, většinou lékaři těhotenství ukončí císařem. 

Píchnutí plodové vody nemusí být vždy prospěšné. Proč?

Proč nemůžeme čekat?

Ptáte se, proč prostě lékaři nechtějí počkat a raději volí tyto postupy? Důvod je jasný. „Placenta, která je pro miminko životně důležitá, dosáhne určitého svého stáří a odumře. Je tam i riziko, že se naráz odloučí. Může pak miminko v této fázi paradoxně i ohrožovat. V důsledku toho se také může začít kazit plodová voda – přestane se zkrátka obměňovat a miminko v ní začne strádat. „Některé maminky otálejí a odmítají na vyvolání přijít, ne vždy to ale pak dopadne dobře,“ upozorňuje porodní asistentka. Jistěže není ani ideální, když se porod uspěchá. Pokud přijde miminko na svět dřív, může se potýkat s problémy předčasně narozených dětí. Porodní stahy umocněné léky navíc můžou způsobit jiný průběh porodu. Je proto vždy na lékaři, aby zhodnotil, kdy je ten správný čas zasáhnout. 

Proč se mu nechce ven? 

Příčin, proč miminko nespěchá na svět, může být několik. Nikdy nelze dopředu odhadnout, které těhotenství budete přenášet. Častěji přenášejí prvorodičky, ale není to pravidlem. „Příčina může být i v tom, že tělo maminky produkuje málo hormonů. Když se pak nasazují prostaglandiny, sází se na to, že matka sama začne produkovat ten svůj hormon, napojí se na to. Děloha ale může být inertní a na tyto postupy zkrátka nereaguje,“ říká. Příčinou může být i psychika maminky. „Některé výzkumy říkají, že přenášení může být způsobené podvědomým strachem z porodu. Proto je třeba se na porod pečlivě připravovat,“ podotýká. 

Devět tajemství snadnějšího porodu! Věřte, že tohle skutečně pomůže

Jak to psychicky zvládnout? 

Jak se říká, štěstí přeje připraveným, a proto si už s rostoucím bříškem vyberte předporodní kurz, zkuste těhotenskou jógu, nacvičujte dýchání, autotrénink co do relaxace. Všechno to vám může celý porod hodně usnadnit. Zkusit můžete i některou z babských rad k vyvolání porodu: chůzi do schodů, sklenku červeného vína, čaj z maliníku, horkou koupel nebo sex. „Poradila bych také maminkám, aby s dítětem pořád komunikovaly, povídaly si s ním, byť třeba jen v duchu. Miminko je na svou mámu napojené, cítí, kdy je rozrušená, a vnímá to naprosto stejně,“ uzavírá Renata Mašková s důležitou radou na závěr: "Především ke konci těhotenství, a tím víc, pokud přenášíte, je důležité sledovat pohyby miminka. Pokud je necítíte nebo jsou naopak příliš prudké, raději vyrazte do porodnice." 

Když nemůžete být s miminkem hned po porodu! Jak to zvládnout?
Témata: Porod, Miminko, Od těhotenství k porodu, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, hamiltonův hmat, U Apolináře, Děloha, Vaš, Přenášení, Lékař, Maminka, Maliník, Renata Mašková, Hami, Hamilton, Termín porodu, Renata, Pór, Renáta