Maminka.czPředškolák

„Mimísek a těhulka“ aneb Maminkovská mluva z pohledu muže

Josef Kraus 14.  2.  2012
Taky jste během těhotenství a po narození malého robátka začaly mluvit maminkovským „zdrobnělinovým“ jazykem? Připadáte si kvůli tomu hloupě? Jak vás asi vidí váš muž?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nával hormonů během těhotenství, porodu a šestinedělí dělá své, stejně jako pocit z nově nabytého mateřství, malého prcka zplozeného z vaší lásky a blízké intimity mezi matkou a potomkem. Z těchto a dalších důvodů se ženy často rozněžní až na nejvyšší možnou míru. To se pak projevuje celou řadů různých excesů, mezi nimiž nechybí ani ty verbální.
Těhotné ženy a čerstvé maminky si pak i díky komunikaci po internetu, diskusi na fórech a čtení nejrůznějších informací od odborníků a ostatních maminek o mateřství vytvořily jakýsi vlastní jazyk sestávající z na první pohled nesmyslných výrazů a přeslazených slovíček.

Čím něžněji, tím líp

Budoucí a čerstvé maminky si myslí, že čím něžnější, sladší a drobnější mluvu budou používat, tím více lásky dokážou svému dítěti dodat, to bude šťastnější a všichni se budou mít krásně. Jenže čím něžněji žena takto mluví, tím více štve své okolí, zejména tu mužskou část.

I muži umí být něžní, v určitých chvílích to mají rádi, ale čeho je moc, toho je příliš. Navíc v rámci něžnosti není třeba mluvit jako naprostý pitomec. Trochu to připomíná zdrobnělý slang moderní pubertální mládeže ženského pohlaví, která také zahlcuje internetové chaty a diskuse haldou nesmyslných výrazů.

Ostatně na maminkovských webech a fórech se to také jen hemží smajlíky všeho druhu. Že by se dámy těhotenstvím vracely do svých pubertálních let, nebo se jedná o podobnost čistě náhodnou?

Zdrobněliny

Důležitým atributem těhotenské a posttěhotenské mluvy je využívání zdrobnělin. Zjemnit se jimi dá prakticky každé slovo. Běžné zdrobněliny typu maminka, tatínek, Petruška, sluníčko, peřinka, nočníček či hovínko nikoho příliš nerozhází. Patří to k takovému úzu, jakým matky a jejich matky mluví na malé děti.

Dokonce i muži jsou schopni na malého drobečka mluvit podobným způsobem. To je dáno především tím, že tento styl okoukali od svého ženského okolí, ale také tím, že takové malé stvoření si přeci jen zaslouží drobné výrazy. Pokud toto člověk nemusí poslouchat celý den v kuse a žena tak mluví pouze na dítě, je to stále v normě.

ČTĚTE TAKÉ: Nejčastější chyby při mytí vlasů

Nesmysly a šifry

Nepříliš vhodné jsou už zdrobněliny, které se vytváří i z věcí, které by v klidu mohly zůstat ve své původní nepřislazené formě. Takové vitamínky, těhulka, tuleníčko nebo průjmík už mohou u nezúčastněného posluchače způsobit přinejmenším pozdvižené obočí, při výraznější reakci jej donutí opustit místnost.

Mnohem horší je to ale v momentech, kdy jsou běžné zdrobněliny doplněny o zcela nové paskvily, u nichž je často velice problematické identifikovat jejich význam. Za jedny z nejhorších slov, jaké může muž v současnosti z úst „postižené“ maminky slyšet, lze označit mimísek či mimoušek (miminko), láskovat, mocinky (hodně), ovulka a manža (manžel).

Nedostatek respektu mužů vůči ženám se s vyslovením podobných slov rázem mění přímo v despekt. Myšlenky na přirovnání manželky či partnerky k domácímu zvířeti kurovitého typu se v tu chvíli samy derou na povrch. Pro svou vlastní duševní integritu a váženost i pro psychické zdraví svých mužských protějšků a se proto dámy vyvarujte podobných slov alespoň před nimi.

Co si myslíte o zdrobnělinách typu "mimísek, těhulka..." vy? Hlasujte na webu Nerozhodni.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Domácí zvíře, Ženské pohlaví, Mluva, Paskvil, Pohled, Mytí vlasů, Mimi, Petruška, Zdrobnělina, Muž