Maminka.czChování a vztahy

Mít dobrou kamarádku je důležité. Máte takovou?

Jana Potužníková 18.  9.  2016
Po porodu více než kdy jindy jistě oceníte pár dobrých kamarádek. Od jedné můžete nasbírat zkušenosti ohledně péče o děti, s jinou si zase připomenout svůj dosavadní život…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zkušená matka

Od té předchozí se liší tím, že „ona už ví“. Minimálně jedno její dítě je starší než to vaše, takže když se u vás objeví první rýmička, zabrání vám v odjezdu na pohotovost a doporučí mořskou vodu do nosu a odsávačku do vysavače, protože ty ostatní prostě nestojí za nic. Zkušená matka má totiž to, co té čerstvé chybí: nadhled, smysl pro humor a spoustu dobrých rad.

Kamarádka je fajn. Kamarád gay je ještě lepší

Ty vám navíc nenutí, protože ví, že každé dítě je jiné, každá máma taky a že si každá chcete jít vlastní cestou. Zkušená matka se nestaví do role vševědoucího průvodce, ale spíš odborného konzultanta, který má pár tipů a pak nechá na vás, jak si s nimi poradíte. Prostě věří, že i vy jste dobrá máma. A taková důvěra pro vás někdy může být úplně nejvíc, protože mateřské sebevědomí je totiž asi to nejkřehčí na světě. 

Matka ze hřiště

Své přátelské zázemí si potřebují budovat i vaše děti. A už odmalička to bude tak, že pár kamarádek přivedou i vám. Každý kluk nebo holka, které si vaše dítě vyhlédne na hřišti, v herně nebo na lekcích cvičení, má svou mámu. A vy obě pak budete v roli kamarádek nebo známých, ať chcete nebo ne. Neberte to jako nutné zlo, spíš se z toho pokuste vytěžit maximum.

Sedly si vaše děti? Znamená to tedy, že od nich můžete mít na chvíli klid, jen tak si popovídat o počasí, a ještě si k tomu můžete připočíst jistotu, že společně se ty vaše děti zabaví i unaví tak, že se může blýskat na dlouhý polední spánek. Je jedno, že byste si dotyčnou jako kamarádku primárně nevybrala. Berte ji jako překvapení, a když to fakt nevyjde, jsou tu přece jiná hřiště, jiné děti s jinými maminkami, které vám „povinné“ pobyty mohou příjemně ukrátit.

Témata: Časopis Maminka, Chování a vztahy, Jen pro maminku, Paráda, Nevyžehlené prádlo, Dobrá máma, Dobro, DŮL, Mateřské sebevědomí, Nejbližší přítel, Nový objev, TAK, Kamarád, Máť, Zkušená matka