Maminka.czSourozenci

Mlátí se a hádají? Osvědčené rady, jak omezit neustálé soupeření mezi sourozenci

Martina Machová 22.  1.  2021
Rivalita mezi sourozenci je naprosto přirozená. Problematická však bývá její míra a projevy. Jak rivalitu „kultivovat“ a usměrňovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Určitá rivalita bude mezi sourozenci panovat takřka vždy, dokonce i v dospělosti, je zkrátka naprosto přirozenou součástí každého sourozeneckého vztahu. Jistá snesitelná a kultivovaná míra rivality pozitivně formuje dětský charakter; učí dítě přijímat a vyrovnávat se s nepříjemnými situace, vyjednávat, bránit se, stát si za svým i přijímat, že v životě prostě nelze mít úplně všechno. Avšak přílišná rivalita bývá pro sourozenecké vztahy destruktivní a ničivá, a to nejen pro vztahy mezi sourozenci, ale mnohdy i pro vztahy v celé rodině! Jak tedy se sourozeneckou rivalitou zacházet, jak ji kultivovat a eliminovat?

Pořád se rvou jako koně. Už si se syny nevíme rady, svěřila se zoufalá máma

10 tipů, jak potlačit rivalitu mezi sourozenci

  • Prevence bývá nadevše; nespoléhejte na to, že si „příroda“ poradí a děti se časem prostě nějak domluví, nezačněte jednat až po prvním velkém konfliktu! K vzájemnému respektu a slušnosti veďte děti od nejútlejšího věku. (A nezapomeňte na osobní příklad!)
  • Konflikty mezi dětmi jsou normální, a pokud nepřekročí vámi stanovené a s dětmi dohodnuté hranice, bývá užitečné nechat děti konflikt vyřešit. Samozřejmě s přihlédnutím k věku.
  • Nezapomeňte stanovit pravidla vzájemného chování; co je akceptovatelné a co už ne. Na těchto pravidlech pochopitelně trvejte!
  • Nebraňte dětem vyjádřit negativní emoce vůči sourozencům, avšak učte je, aby toho byly schopny bez agresivity, sprostých slov a hrubosti – což se jim v životě bude velmi hodit. Říct svůj názor, stát si za ním, vymezit se, popsat své pocity, a to vše v mezích slušnosti, je skvělý vklad do života!
  • Nestavte se na stranu žádného z dětí (pokud jste nebyli celému konfliktu přímo přítomni). Jste-li nuceni zasáhnout, může k uklidnění situace napomoci, když daný spor mezi dětmi nahlas popíšete a dětem vysvětlíte, že vám je celé události líto, že je smutné, když na sebe křičí a neumí se dohodnout. Užitečné může být, když poté děti oddělíte, aby získaly odstup a uklidnily se.
  • Nenálepkujte; udělíte-li jednomu ze sourozenců nálepku agresor (i když to bude z velké části pravda), upevníte v dětech toto jednání i postoj i v dalších konfliktech.
  • Mluvte spolu o vzájemných vztazích, a to nejen v perných obdobích. Vysvětlujte, proč je dobré si věci půjčovat, dělit se, omluvit se apod.
  • Nepodporujte žalování, nevyžadujte od dětí, aby každou křivdu hlásily „soudci“.
  • Podporujte v dětech týmového ducha a mimo individuálních povinností jim vymyslete i takové, které bodu muset plnit společně. Občas to sice přinese i trpké ovoce, ale jak jinak se učit spolupráci než tím, že ji budeme trénovat?
  • A konečně; najděte si na každé dítě jeho privátní čas pouze s vámi.  Každé vaše dítě musí nejen vědět, ale i skutečně prožívat, že ho milujete. A pozor, k lásce patří i respekt k rozdílnosti – každé dítě potřebuje trochu jiný přístup.

Šestiletá holčička vypráví, jak je těžké být matkou

Proč je skvělé mít sourozence? Můžou z vás být nejlepší přátelé
TO NEJÍM! 40 originálních výmluv dětí, které odmítly naservírované jídlo
Témata: Děti, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Rodina a vy, Sourozenci, příroda, Praktický tip, Vzájemný vztah, Respekt, Celá událost, Celá rodina, Vzájemný respekt, Tip, Míra, Agresivita, Jak, Negativní emoce, Přirozená součást, Had, Velká část, Konflikt, Sourozenecká rivalita, Slušnost, Mez