Mléko - co o něm ještě nevíte?

Od roku 1957 slaví světová mlékařská veřejnost každé čtvrté úterý v měsíci květnu také svůj „Mezinárodní den mléka“. Mléko je bezesporu nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po svém narození a ve výživě ho pak v různých formách provází po celý život.

Mléko, jak ho možná neznáte

S největší pravděpodobností ho máte v ledničce,věděli jste ale, že není zdroj jako zdroj?

Vápníkje kromě mléčných výrobků samozřejmě obsažen také v ostatních potravinách. Rozdíl je ale v tom, že v mléce (udává se 120 mg vápníku ve 100 g mléka) je ve formě laktátu, který se ve střevě vstřebává mnohonásobně lépe než vápník v podobě anorganických sloučenin přítomných například v zelenině a luštěninách.

Vstřebatelnost se v případě mléka udává až 90 %. Vstřebávání vápníku ve střevě ještě zlepšuje přítomnost bakterií mléčného kvašení a tak jsou ideálním zdrojem vápníku zakysané mléčné výrobky. Bílkoviny v mléčných výrobcích jsou zároveň lépe stravitelné než ty z uzenin a masa, výjimkou jsou pouze tučné nebo hodně tvrdé sýry.

Rovněž poměr bílkovin a tuků, který je nejen u dětí velmi důležitý z hlediska prevence obezity a kardiovaskulárních nemocí, je v mléce jeden z nejvyváženějších. Například pokud dítě není obézní, je vhodné mu dávat polotučné mléčné výrobky. U dětí i dospělých s velkou pohybovou aktivitou lze zvolit také plnotučné mléčné výrobky.

TIP: Polotučné trvanlivé mléko Lactel je nyní v prodeji v nové ochranné HDPE lahvi, kde je dokonale chráněno před světlem a díky vícevrstvé láhvi a dvojitému víčku si zachová všechny živiny a plnou chuť.

Víte, že … mléko je třeba pít v každém věku, vždy však v jiné míře?

Pokud nepijete mléko, nespoléhejte na tvrzení, že ani jiní savci jej v dospělosti nekonzumují. „S prodlužujícím se věkem se zvyšuje riziko osteoporózy, a pokud se kostra vápníkem řádně nenasytí do věku 25 let, nedá se to již bez speciální léčby dohonit,“ říká výživová poradkyně RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc.

V dalších letech pak mléko a mléčné výrobky pomáhají vápník v kostech udržet na stejné úrovni. K přirozenému odvápnění kostí dochází u žen po menopauze a u mužů od 60 let, dostatek mléčných výrobků může tento proces zpomalit. S postupujícím věkem se mohou vyskytnout problémy s trávením bílkovin z masa a pro seniory se tak mléčné výrobky mnohdy stávají dokonce základním zdrojem živočišných bílkovin.

Potřeba konzumovat mléčné výrobky je tak aktuální po celý život, samozřejmě pokud nepatříte mezi některé rizikové skupiny populace, tedy například děti do půl roku či alergiky na mléčnou bílkovinu. S věkem se však mění množství mléčných výrobků, které je doporučováno denně konzumovat.

Dětem od 3 do 10 let (u nichž je doporučená denní dávka vápníku 400 - 800 mg) se denně doporučují dvě mléčné porce, totéž platí i pro mladistvé ve věku 10 – 18 let, těhotné ženy a ženypo menopauze (doporučená denní dávka vápníku činí 1 200 mg). Dospělí (doporučená denní dávka vápníku 800 mg) by si měli dopřát alespoň jednu mléčnou porci denně.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Díky Luně máte smysl pro hru i zábavu, což přináší radost vám i dětem, stejně tak i kamarádkám, pokud s nimi jste. Nejlépe je vám na…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci