Maminka.czTěhotenství

Mlezivo vás může překvapit už v druhém trimestru

Bětka Niebauerová 20.  1.  2012
Mlezivo vás může překvapit už v druhém trimestru
Do porodu stále zbývá několik měsíců, ale vaše prsa se už připravují na kojení. Již okolo 15. týdne těhotenství se vám v nich může začít tvořit tzv. mlezivo. Občas může trochu vytékat a tak se nenechte zaskočit nějakou to skvrnkou na podprsence…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zázračná tekutina

Již několik týdnů před porodem a od prvních hodin po porodu začnou prsní žlázy produkovat zvláštní sekret: mlezivo – neboli kolostrum. Mlezivo je vlastně takové první mléko, které vyživuje vaše děťátko v prvních dnech života, dříve než se začne tvořit to pravé mateřské. Bývá zpočátku čiré, později nažloutlé barvy a husté jako vaječný bílek. Mleziva se tvoří sice jen málo, ve srovnání s pozdější tvorbou zralého mléka, ale kvantitu překonává jeho vysoká kvalita. Oproti zralému mléku má vyšší obsah bílkovin a solí a nižší obsah cukrů. Má i další výhody: je lehce stravitelné, kaloricky vydatné a obsahuje hodně vitamínů a obranných látek. Kolostrum je tedy jakási první vakcinace pro miminko a pomáhá mu přežít dny, kdy se ocitá v novém prostředí plném neznámých virů a bakterií.

UDRŽTE SI PŘEHLED: Těhotenskou cukrovkou trpí až pětina žen, nepodceňte ji

Neodsávat!

Tvorba mleziva a následné sponntání vytékání vás může „zaskočit“ již od druhého trimestru prakticky kdykoli. Těsně před porodem může být intenzivnější. Nemusíte se tím ale nijak znepokojovat, je to naprosto normální. Pokud chcete ochránit prádlo či oblečení před skvrnami způsobené kapičkami, používejte jednorázové kulaté vložky do podprsenek. Ty se vám zajisté budou hodit i po porodu. Seženete v každé větší drogerii či lékárně. Mlezivo určitě nikdy nevytlačujte a neodstříkávejte. Protože tu platí stejný princip jako u kojení: čím větší odběr- tím větší tvorba. Navíc intenzivní odstříkáváni mléka v těhotenství nebo cílená stimulace prsou může, díky oxytocinu, vyvolat předčasný porod.

Od mleziva ke zralému mléku

Častým kojením svého miminka zvýšíte nejen tvorbu mléka, ale urychluje tím i proces přeměny mleziva na výživné přechodné mléko, obsahující stále velké množství proteinů a imunoglobulinů. Tyto změny začínají asi po 24 hodinách po porodu a jsou kompletní přibližně po 5 dnech. Ve druhém týdnu se složení mléka mění a začátkem třetího týdne se již zpravidla tvoří mléko zralé, které už nemá původní smetanovitý vzhled a je lehce namodrale bílé.

ČTĚTE TAKÉ: Lucka Vondráčková: měsíc po porodu na své váze a nové fotky!

Zajímavosti

• Mlezivo je velmi důležité pro předčasně narozená miminka či děti, které mají problém s poporodní adaptací – a to právě kvůli snadné stravitelnosti a obsahu protilátek. Byla prováděna různá pozorování a potvrdilo se, že matky předčasně narozených dětí produkují kolostrum mnohem déle než matky dětí narozených v termínu.

• Čím více mleziva miminko vypije, tím rychleji se vyloučí smolka a tělíčko miminka snáze odbourá bilirubin, jehož zvýšený obsah v těle vyvolává novorozeneckou žloutenku. Takže se jí dříve zbavíte, nebo alespoň bude mít lehký průběh.

• Díky výjimečnému složení kolostra se začalo s uplatněním i ve farmaceutickém průmyslu. Nejčastěji pomáhá jako stimulace lidského imunitního systému a mírnění projevů alergií. Pro tyto účely se ale používá kolostrum kravské. Je ve svých parametrech velmi blízké tomu lidskému, má navíc ještě asi 30-40x více imunitních faktorů než kolostrum lidské matky.

Témata: Mateřídouška, Těhotenství, Vaš, Stejný princip, První mléko, Druh, Muž, Zázračná tekutina, Lehký průběh, Trimestr, Vysoká kvalita