Maminka.czZdraví

Znáte mlgání? Pomáhá prý nejen při infekcích v dutině ústní

Martina Machová 9.  2.  2019
Skalní zastánci mlgání (cucání oleje) na něj přísahají! Tvrdí, že je chrání nejen před infekcemi a záněty v dutině ústní a krku, ale i před celou řadou dalších chorob.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mlgání oleje, jednoduše řečeno cucání a převalování oleje v dutině ústní, patří k zajímavým metodám přírodní medicíny zejména na východ od nás. Jeho znovuobjevení má v druhé polovině minulého století „na svědomí“ ukrajinský lékař Fedor Karach, který pozoruhodné výsledky svých výzkumů prezentoval například na zasedání Ukra­jinského svazu onkologů a bakteriologů.

Doktor Karach, a mnohem dříve také ajurvédská medicína, tvrdili, že každodenní mlgání oleje, do něhož se během cucání stahují viry, bakterie i kvasinky nejen z dutiny ústní, má nezanedbatelný preventivní i léčebný význam pro lidské zdraví.​

Chvála přírodním antibiotikům! Známe 10 nejdostupnějších

Co k mlgání potřebuji?

Je úžasné, že k mlgání nepotřebujete vůbec nic speciálního! Postačí vám pouze 1 lžíce oleje, u dětí dokonce jen 1 lžička oleje denně. Co se týče samotného oleje, je údajně nejlepší tzv. panenský, nerafinovaný olej; doporučuje se sezamový, slunečnicový, kokosový, olivový apod. Nicméně, máte-li aktuálně hlouběji do kapsy, lze zkrátka mlgat tím jedlým olejem, který máte doma na smažení.

Kdy mlgání pomáhá?

Mlgání si údajně dokáže po nějakém čase poradit se záněty dásní a zubů, s počínajícími infekcemi v krku i v ústech a třeba i s bolestí hlavy. Mlgání oleje prý disponuje léčebnými i preventivními účinky při ekzémech a onemocněních kůže, dále u střevních a žaludečních chorob, u artrózy, a dokonce i při alergiích a u řady dalších onemocnění. Mlgat se doporučuje pravidelně, každý den, celý rok (třeba jako součást ranní hygieny). Procedury lze však využít i krátkodobě během akutních problémů.

Osvědčený bojovník proti celulitidě? Masáže přírodními oleji

Kdy mlgat?

Ukrajinský i starší ajurvédský postup se shodují na tom, že mlgat bychom měli ráno po probuzení coby nedílnou součást ranní hygieny. „Mlgám zhruba rok. Vstanu, loknu si oleje a jdu do sprchy. Než se osprchuji, usuším, obléknu, učešu a namaluji oči, je domlgáno…“ svěřila se nám Táňa, která v rámci prevence učí mlgat i svou čtyřletou dceru. Mlgat lze ale i v průběhu dne, a to i několikrát, ráno je však pro mlgání nejideálnější. Doba procedury by se měla pohybovat mezi 10 až 15 minutami. Děti pochopitelně vydrží mlgat o něco kratší dobu.

Jak mlgat?

Někteří doporučují před mlgáním jemně očistit jazyk od kořenu ke špičce, avšak pokud vám čištění jazyka nedělá dobře nebo na něj nejste zvyklí, můžete se pustit do olejové lázně dutiny ústní i bez něj. Pak už jen stačí nabrat lžíci oleje (jeho objem se po proslinění trochu zvětší!) a pustit se do práce.

Olej chvíli ponecháme nečinně v ústech, pak jej začneme jakoby žvýkat (představíme si klidně nějaké chutné sousto), po žvýkání následuje sání a „posívání“ oleje mezi zuby a do všech zákoutí pusy. Dalším krokem je pohyb jazyka – nahoru, dolů i do stran – zkrátka vydatná „jazykorozcvička“.

Nakonec olej zhruba po 10 až 15 minutách vyplivneme, lépe do ubrousku a následně vyhodíme do koše, je to ekologičtější. Budete překvapeni, že barva oleje bude skoro bílá. Mlgání zakončíme řádným výplachem pusy teplou vodou a až poté vyčistíme chrup.

S každým nachlazením nemusíte hned k lékaři! Nejdřív zkuste tohle!

Zvládnou mlgat i děti?

Zvládnou! Některé klidně už ve 4 letech, jiné později – musí je to však bavit. Děti obvykle nalákáte na „nechutné“ zvuky, různé mlgací grimasy a opičky, při nichž se různě nafukují tváře a koulí očima. Je dobré dětem vysvětlit, co se při mlgání děje, klidně vše společně nakreslit a především zdůraznit, že „breberkami“ prolezlý olej by opravdu neměly polykat. Pokud k polknutí dojde, situaci nedramatizujte, nic fatálního se neděje! Dle našich zkušeností nehrozí ani „rychlé“ střevní potíže.

Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Péče o dítě a jeho výchova, Jazyk, Zánět, Olej, Krk, Lžíce, Dutina, NEJ, Choroba, Lázně, Táňa, Zánět dásní, Žvýkání, Infekce, Zdraví na Heureka.cz