Maminka.czPeníze

Mluvte se svým partnerem o penězích

Reklama 10.  4.  2019
Jistě se všichni shodneme na tom, že komunikace je v partnerském soužití to nejdůležitější. Otevřít konkrétně téma utrácení však může být značně nepříjemné pro mnohé z nás. I proto se konfrontaci našich protějšků ohledně jejich výloh často vyhýbáme tak dlouho, dokud to nepropukne ve větší hádku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle průzkumu ING 25 % párů v Česku přiznává hádky zapříčiněné právě nerozvážným zacházením s financemi. U 7 % partnerů jsou takové rozepře dokonce na denním pořádku. Pozor, dámy, jsou to spíše muži, kteří si jsou toto schopni připustit. Pětina z nás také nakupuje tajně. Někdo z toho důvodu vlastní kreditní karty, o kterých partner vůbec neví, anebo hradí své výdaje ze společného. Finanční problémy a neshody ohledně společného spoření přitom mohou zapříčinit úplný rozpad vztahu.

Náš průzkum odhalil, že téměř třetina dotázaných neumí obětovat menší nákupy kvůli spoření. Jedná se zejména o obyvatelstvo nad 45 let. Nejlépe jsou na tom naopak mladí. Právě při těchto dílčích nákupech jde však často o nepotřebné věci, za které jsou peníze vyhazovány čistě z rozmaru nebo pro dobrý pocit,“ doplňuje Radek Sedlář, ředitel retailové sekce ING.

Překonejte strach a nebojte se mluvit

A důvod k tajnostem? Mnoho z nás věří, že hodnota nákupu je tak zanedbatelná, že nemá cenu o ní mluvit. I proto je pak utrácení čím dál více časté a hodnota obnosů stoupá. Důležitý je ale zároveň i přístup druhého z páru, který je podobným chováním znepokojený. Nikdo nechce osočit partnera z přílišného utrácení či nerozvážného zacházení s financemi, ozvat by se ale v případě pochybností měl.

Když opravdu nevíte, jak takovéto téma nadhodit, vždy na to můžete jít oklikou. Zmiňte se, že byste vy sami rádi začali nakládat s vašimi výdaji zodpovědněji. Uvidíte, jak se k tomu partner postaví. Nebojte se také pokusit shodnout na limitu ceny, od které se již budete chtít nad nákupy poradit společně,“ radí psycholožka Martina Viewegová.

Spoření, obzvláště v partnerském životě, je nepochybně důležité. Každý z nás jistě jednou za čas sní o příjemné dovolené v páru anebo si rád alespoň jednou za měsíc dopřeje romantickou večeři mimo vlastní domov. Nejen pro realizaci těchto plánů musíte o spoření se svým partnerem mluvit a třeba se i vzájemně motivovat. „Pokud chcete mít šťastný vztah, musíte se přes strach z takovéto konverzace přenést. Když dopustíte, aby se finanční problémy dostaly takzvaně pod povrch, často to povede k nepěkným hádkám, které mohou také vést až k rozchodu či rozvodu,“ doplňuje Martina Viewegová.

Průzkum odhalil i to, že jsou to spíše ženy, kdo je ohledně své finanční rezervy nespokojený a přál by si v současném roce naspořit více. To potvrdilo až 27 % dotazovaných. Zároveň i častěji uváděly, že jim takovéto snahy nevydržely déle než pár měsíců. Přitom pravidelnost je u tvorby finančního polštáře klíčová.

Finanční nevěra?

Ano, být nevěrný nemusí nutně znamenat aféru. Finanční nevěrou může být i zřízení si tajného účtu pro výdaje, které chce dotyčný skrýt. I takové zjištění může posléze narušit důvěru mezi partnery.

Podle výsledků z průzkumu ING ve více než polovině párů existuje účet, do kterého má přístup jen jeden z dvojice. „Tímto způsobem si na své tajné nakupování spoří 13 % respondentů. 15 % k tomu ale využívá i společné finance, čímž mohou bohužel opět podrývat důvěru u svého partnera. Tajných nákupů se dopouští až třetina z nás. Zajímavostí je, že až o deset procentuálních bodů častěji se jedná o ženy,“ uvádí šéf retailu ING, Radek Sedlář.

A na co že vlastně šetří?

Převážně jde o tvoření finanční rezervy, spoření na důchod či na letní dovolenou v zajímavé destinaci. Muži spoří častěji na koníčky, zatímco ženy na cestování a výbavu domácnosti. Co ale ženy tají, jsou hlavně výdaje za oblečení a kosmetiku. Muži uváděli položky jako videohry, motoristické výbavení a také pomůcky k rybaření.

Pokud jste se v páru rozhodli pro spoření na „horší časy“, nemohli jste si vybrat lepší čas. Právě v současnosti se opět zvyšují úrokové sazby na spořicích účtech a vkládat na ně znovu dává smysl. V rámci kampaně „Chytřejší spoření“ s ING Kontem můžete nyní při vkladech až do 300 000 Kč půl roku využívat atraktivní nabídky zhodnocení 2 % p. a. Zřízení, vedení i případné zrušení účtu je navíc zcela zdarma. Pokud se tedy doposud rozhodl jen jeden z vás, partner se již nemá na co vymlouvat. Spořicí účet ING Konto lze sjednat on-line během chvíle na www.ing.cz, a tak nemusíte se spořením na nic čekat.

Témata: Peníze