Maminka.czVýchova

Mobily a tablety: Nastavte pravidla! A buďte i vy pro děti vzorem

Michaela Láchová 24.  9.  2020
Omezit dětem čas strávený na mobilu nebo tabletu je většinou víc než potřeba, samo o sobě to ale často nestačí. Na co dalšího se zaměřit? A kdy je dobré přístroje odložit úplně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hodina a dost. Tak to je naše pravidlo času, po který mají mí kluci, kterým je šest a osm let, povoleno půjčit si tablet, aby si na něm mohli zahrát hry. Jenže. My rodiče to v době prudce se rozvíjejících digitálních technologií fakt nemáme úplně snadné, stále přicházejí nové výzvy a nová rozhodnutí, jak s nimi naložit, a generace našich maminek nám své zkušenosti těžko předá, protože jednoduše v tomhle směru žádné nemá. A jak jsem postupem času jako jedna z matek učící se za běhu zjistila, jen omezení času samo o sobě opravdu nestačí. Co tedy dalšího bychom měli mít u našich malých „digitálních domorodců“ v merku?

Zaměřte se na obsah

Určitě bychom se měli pečlivě zaměřit na obsah. Třeba na oblíbeném YouTube, kde si dítě pustí nevinnou animovanou pohádku, se velice snadno překliká do obsahu, nad kterým se rozhodně rozplývat nebudete. Je proto dobré mít vždy pod kontrolou, co právě vaše dítě sleduje. U zmíněného YouTube je tady varianta YouTube Kids, která obsah pro děti filtruje, i tak je ale dobré vědět, kde a jak se dítě na internetu pohybuje.

 

Když dítě vidí, že rodiče stále "visí" na mobilu, půjde pravděpodobně v jejich stopách.

 

Totéž platí i u her. Pokud se rozhodnete svému zlatíčku nějakou stáhnout, zjistěte si o ní co nejvíc, včetně toho, co dobrého mu může přinést. Řiďte se také věkem, pro který je daná aplikace určena. Často je lepší hru koupit než stahovat neplacenou verzi plnou reklam. Je to podobné jako s jídlem, chcete mu dát ty nejkvalitnější potraviny, aby hezky rostlo a vyvíjelo se? Dejte takovou potravu i mozku, a když má svou vytyčenou dobu, kterou tráví ve společnosti technologií, ať ji tráví smysluplně.

Batole a YouTube: Tohle všechno byste si měli ohlídat

Jsem tvým vzorem

Děti se učí nápodobou, a to hlavně od nás rodičů. Čím dřív tenhle výchovný princip všichni pochopíme a uvedeme plně do praxe, tím lépe. Těžko bude dítě jíst brokolici, když se táta láduje smažákem. Stejně tak mu jen těžko vysvětlíme, že trávit většinu svého volného času s technologiemi mu neprospěje, když máma každou chvíli sjíždí sociální sítě. Nemůžete se na puberťáka zlobit, že nezvedne oči od počítače, když jste mu sama nedávno něco vytýkala a dělala u toho něco jiného. Zkuste proto začít u sebe a vypozorovat, jak často berete mobil nebo tablet do ruky a proč. A pokud uznáte, že je toho občas zbytečně moc, zkuste s tím něco udělat. Stejně tak je dobré oddělit čas strávený prací a ten, který věnujete rodině. Musíte být i večer na příjmu? Nepočká ten e-mail do rána? A stane se něco, když na pár hodin mobil úplně vypnete?

Na internetu jsou závislé už i pětileté děti. Jak poznat hrozící průšvih?

Kdy mobily odložit? Třeba u jídla!

Hodně záleží i na denní době, kdy technologie používáme. A to nejenom u dětí, které rostou a vyvíjejí se, ale i u nás dospělých. Kromě doby po probuzení a té před usnutím nemají přístroje co dělat také u jídla. Jakmile sedíte u stolu, ideálně všichni společně, užívejte si každé sousto i to, že jste spolu. Je to skvělá příležitost popovídat si u snídaně o tom, co vás ten den čeká, nebo u večeře o tom, co jste naopak zažili. Dejte večer s dětmi prostor ke čtení knížek a povídání si, za pár let vám ho nic nenahradí. To jsou opravdu chvíle, kdy by mobily měly zůstat vypnuté.

Neurolog Stránský: Děti by vůbec neměly mít mobily! Jsou kvůli nim hloupější

Nepodléhejte sociálnímu tlaku

Stěžuje si váš školáček, že je poslední, kdo nemá ve třídě mobil? Že ostatní děti můžou trávit s tabletem i tři hodiny? I když je to těžké, zkuste těmto tlakům nepodléhat a řídit se svým rozumem. Nastavte si svoje vlastní rodinná pravidla, která vám všem vyhovují, a důsledně je dodržujte.

Nejen pro děti, ale pro vás všechny. Měli byste je znát všichni předem a také si stanovit případné sankce za jejich nedodržení. Klidně si je můžete společně sepsat nebo nakreslit. Aby bylo jasné, že tohle není prudění, ale pravidla jsou prostě nutná a děti obzvlášť je naprosto nezbytně potřebují, touží po nich.

A pokud mají stále pocit, že je to zbytečné, zkuste jim to vysvětlit ještě trošku jinak: „Umíte si představit, kdyby neexistovala pravidla silničního provozu? Kdyby si každý jezdil, jak se mu zachce, velice brzo dojde k bouračce.“ Pravidla jsou zkrátka potřeba. Bez nich to prostě nejde. Ani na silnici, ani při výchově.

Článek vyšel v časopisu Maminka a byl redakčně zkrácen. Aktuální číslo si můžete koupit na ikiosek.cz/maminka. Tady si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Syn chodí do první třídy. Je jediný, kdo nemá mobil. Co máme dělat?
Témata: Školák, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodiče, pravidla, Tablet, Děti, Pravidlo, Varianta, Nálož, Internet, Jídlo, Stránský, Technologie, PRÁV, Vzor, YouTube, Mobil, Sousto, Tablety na Heureka.cz