Maminka.czSlavné maminky

Modelka Tereza Maxová exkluzivně: Synovi radím, ať si ustele postel. A dceru honím od svého šatníku!

Dita Mrázková 15.  11.  2021
Patří mezi naše nejúspěšnější topmodelky, které dobyly svět, a zanedlouho vychází její první knížka s názvem Tereza, ve které odtajní svůj život formou zápisků ze soukromého deníku. Jaká je Tereza máma a jakou výchovnou radu jí nepřímo dala světoznámá popová diva Katy Perry?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vaše kniha, která zanedlouho spatří světlo světa, bude plná fotografií, v podstatě půjde o takovou obrazovou sondu do vašeho života. Kde se tento nápad vlastně vzal?

S nabídkou mě oslovilo nakladatelství Albatros, nechtěla jsem ale vydat typickou autobiografii. Lepší variantou byla obrazová kniha. Taková, která by ukázala mé mládí, ale i určitý pohled na život. Takže ke všem fotografiím, které se v knize objeví, je můj psaný komentář, příběh i vzpomínka. Třeba na to, když jsem poprvé viděla MTV nebo banány bez front. To byly zážitky! To moje děti už neví, co to je. Knížka tak v podstatě bude dárek nejen pro mě, ale především pro moje děti.

Poslední měsíce, kdy musely být děti v izolaci, pro ně byly dost těžké. A nejen pro ně. Internet se stal zábavou číslo jedna, ať rodiče chtěli nebo ne…

Tobias, který studuje, byl zvyklý trávit čas se svými vrstevníky, a najednou byl kvůli covidu sám, tedy jen s námi pod jednou střechou. Já byla samozřejmě ráda, ale pro jeho generaci to bylo hodně složité. Chyběla socializace, najednou jsem u něj cítila smutek. Vždyť kolik mladých lidí teď trpí depresemi? Nemohli být ve škole, nestudovali, ztratili motivaci. Tobias mi nedávno, celý šťastný, říkal: Já se tak těším do knihovny! To jsem si říkala, aha, tak konečně kluk prozřel...

VIDEO: Tereza Maxová a cestování

Věnuje se ještě modelingu? Na Instagramu jste sdílela jeho profesionální fotografie.

To bylo jen dočasně, měl spoustu nabídek a taky štěstí. Ale teď je zpět na univerzitě, kde studuje archeologii.

Dávala jste mu z pozice zkušenější nějaké rady?

Já dávám spíš ty běžné rady, jako běž se vysprchovat, nauč se udělat si snídani a ustel si postel. Prostě praktické věci, asi jako každá máma. Doma neřešíme světlo při focení, nebo co dávat na Instagram...

Mají vaše děti dobu, kterou tráví na internetu, časově nějak vymezenou?

Jistě, jenže oni už dneska moc dobře vědí, jak si to odblokovat. Takže žiju sice v domnění, že to mají limitované, realita je ale zřejmě jinde (směje se). Když ale dětem najdete něco, co je skutečně baví, tedy mimo ten virtuální svět, tak pak není zas tolik složité je od těch počítačů dostat. Náš Aiden třeba miluje kickbox a basket, takže u něj se vše točí jen kolem sportu. Je mu deset a je nejraději venku nebo s maminkou. Tobias byl dřív závislák na Playstationu, teď už ale od toho upouští, neb musí studovat.

Jak chránit děti před nástrahami online světa? 

Jako rodina hodně cestujete. To asi vyžaduje hodně logistiky. Jak to děti zvládají?

Jsou zvyklé, že se přesouvají. Když byla on-line výuka, tak se dalo učit odkudkoliv. Ale vnímám, že čím jsou starší, tím víc chtějí zůstat na jednom místě. To cestování budeme muset přizpůsobit jim.

Vaší dceři je dvanáct, je ve věku, kdy většina dívek bedlivě sleduje na sítích všechny ty dokonalé youtuberky, influencerky… Patří mezi ně i Mína?

Mína to zas až tolik neprožívá.  Její vášní je tanec, je součástí jedné taneční skupiny a ty holky mají úplně jinou partu, než že by sledovaly něčí profily. Mína v té partě chce nějak fungovat. Musí se přizpůsobit, nemá žádná privilegia a to jí prospívá. Na sítích sleduje převážně jen všechny dobré tanečníky a skupiny. Je pravda ale, že někdy ji musím honit od líčení a mého šatníku.

A co vy, máte povědomí o dnešní generaci mladých?

Já si občas přijdu jak z jiného světa. Letos k nám na Kaplankayu (resort v Turecku, který Tereza buduje se svým mužem, pozn. red.) přiletěla zpěvačka Katy Perry a já mohla vidět, jak všechny mladé holky, co tam byly, zíraly. Katy velmi dobře zná mediální svět, všechny ty mladé úspěšné lidi, youtubery, herce a podobně. Chvilku jsem tam s nimi seděla a znala tedy jen jedno jediné jméno, a to byl Justin Bieber (směje se). Tam jsem si uvědomila, že jsem úplně jiná generace, a pochopila jsem, že bych se možná mohla víc zajímat, co mladší generace vlastně dělá a co ji baví, protože jen tak jim můžu porozumět.

chcete podpořit nadaci Terezy Maxové?

Dárcovská SMS ve tvaru DMS TEREZADETEM 30DMS TEREZADETEM 60 
či DMS TEREZADETEM 90 na číslo 87 777. Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč. Nadace obdrží 29, 59 nebo 89 Kč, které může použít na podporu svého poslání.

Pravidelná podpora formou věnování libovolné částky na účet nadace. (2323232323/2700)

Brigády a pracovní zkušenosti pro mladé lidi z dětských domovů.

Zakoupení výrobků TERIBEAR (www.teribearshop.cz nebo www.darkyteribear.cz)

Staňte se fanouškem na FACEBOOKu a Twitteru

Uvažujete o adopci či pěstounské péči a nevíte jak na to?  Odpovědi naleznete na www.adopce.com

Témata: Děti, Slavné maminky, Životy slavných, Instagram, Syn, Celebrity, Cestování, Dcera, Retro, Maminka cestuje, Sociální sítě, šatník, Topmodelka, Katy Perry, Kniha, Burak Oymen, modelka, Tereza Maxová, Max, Nadace, tanečník, Albatros Media, Justin Bieber, Mód, MTV