Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Moderní rodič je tolerantní a optimista. Jste to i vy? Tohle se naučte

Simona Procházková 29.  5.  2020
Pokud chceme vychovat generaci laskavých, schopných a zodpovědných mladých lidí, musíme včas přijít na to, v čem děláme, pokud jde o děti, chyby, a zjistit, co by šlo dělat lépe. Podle psychologů je základem pozitivní rodičovství. Jenže v čem spočívá a jak uspět?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rady našich maminek a babiček, týkající se výchovy, je dobré brát si k srdci, alespoň tedy některé. Existuje ale spousta názorů, přístupů a okolností, které se s dobou změnily, a tak mají dnešní maminky často úplně protichůdné představy, jak se chovat ke svým ratolestem, než jak to praktikovaly jejich vlastní rodiče či prarodiče. Jaké jsou základní stavební kameny úspěšného a také šťastného rodičovství?

Změny jsou novou výzvou

Psychologové dnes občas hovoří o kolapsu tradičního rodičovství. „Rodiče by se neměli cítit provinile kvůli tomu, co třeba udělali špatně, lepším řešením je ze svých chyb a přešlapů se poučit a jít dál. Rodičovské přístupy se v současné zrychlené době flexibilně vyvíjejí a mění v souvislosti s proměnou dnešního světa a jeho zákonitostí. Už dávno jsou pryč doby, kdy se od potomků očekávalo, že budou ráno ještě před školou pomáhat na poli a po vyučování pak v manuální práci pokračovat až do večeře. Stejně tak passé jsou názory (alespoň většinou) typu, že děti by měly být vidět, ale nikoli slyšet nebo že nemají právo na vlastní názor, jejich úkolem a povinností je poslouchat a provádět, co jim nařídí máma s tátou,“ říká dětská psycholožka a psychoterapeutka dr. Katie Hurley. Podle ní už moderní rodiče pochopili, že výprask není přípustným ani nijak účinným trestem, stejně tak zpravidla na děti nefunguje křik, citové vydírání a nekompromisní příkazy a zákazy.

Chcete vychovat šťastné děti? Berte je do přírody, nezahrnujte je dárky

Být rodičem není žádný relax

I když si starší generace často povzdechne, jak to ti mladí rodiče dnes vedou, že své děti nepřiměřeně šetří a nehorázně rozmazlují, je potřeba říct, že mnohé změny rodičovských stylů můžou být pro děti a jejich další život dobré a přínosné. Rodičovství není jednoduchá disciplína, to platilo vždycky.

„Každá generace má svůj vlastní soubor představ, stereotypů, obav a překážek, kterým musí čelit a nějak se s nimi vypořádat. A mnohdy se zcela logicky liší od těch, se kterými se potýkali jejich vlastní rodiče. Jako jeden z příkladů můžu uvést třeba alergii na potraviny, v dřívějších dobách považovanou za výmysl a přehnanou „úzkostlivost“ přecitlivělých rodičů, dnes poměrně zásadní zdravotní problém, který je na místě řešit. Každý rodič mé své nároky, limity, předsudky nebo přejaté stereotypy. Důležité je nic si nevyčítat a stavět na několika základech: pozitivním přístupu (nacházet na všem spíše to dobré), optimismu a toleranci. Každý den přináší nové příležitosti a výzvy,“ je přesvědčena dr. Hurley.

Co podle ní dělají moderní rodiče správně, když si chtějí být se svými dětmi blíže a touží je naučit zodpovědnosti, pokoře, spolehlivosti a také optimistickému pohledu na svět a život?

Za chyby děti netrestejte! Zajímejte se a učte je emoční inteligenci
  • Záleží jim na pocitech

Chápou, že každé dítě je jiné a je potřeba přistupovat ke každému jako k individualitě. Všichni prožíváme nejrůznější emoce a je dobré vědět, že je naprosto v pořádku cítit i ty negativní, jako jsou smutek, zlost, zklamání, křivda či úzkost. Jejich potlačování není zdravé pro tělo ani duši a jen zvyšuje hněv a nespokojenost. Chcete vychovat sebevědomé, šťastné a empatické dítě? Dovolte mu, aby přijalo a dokázalo zpracovat veškeré vnitřní pocity a emoce, a učte ho, jak si úspěšně poradit, co se s tím dá dělat.

  • Jsou ochotní se učit

Nebojí se nových věcí, vzdělávají se, přemýšlení o tom, co by bylo možné dělat lépe, nepohlížejí na svět ani výchovu dětí černobíle. Když si nevědí rady, neváhají se zeptat, hledají a shánějí informace, čtou psychologické knihy, nestydí se obrátit na odborníky, když něco skřípe. Pozor ale na záplavu informací na internetu, ani Google neodpoví na všechny otázky, při pročítání diskusních fór nebo nepodložených zpráv se vaše bezmoc může ještě prohloubit. Není nutné pitvat každý příspěvek na sociálních sítích. Sebevědomý rodič, kterému záleží na životě svých dětí, se nezdráhá a nestydí obrátit na odborníka a vyhledat pomoc, když uzná, že je to potřeba. Více názorů, informací a úhlů pohledu dává větší příležitost k přemýšlení o tom, co funguje a co ne.

Klidně si zakřičte a vynadejte jim! Co dál můžete udělat pro šťastné děti?
  • Tráví co nejvíc času společně

Ne, nejde o neustálou kontrolu a potřebu potomka od rána do večera hlídat a stát mu za zády. Moderní rodič se snaží vytvořit s dětmi co nejsilnější vztah, pracuje na citovém poutu plném důvěry. Hraje si s nimi, čte si s nimi, jezdí na výlety, chodí do kina, do parku, hraje s nimi kuželky, střílí z praku, peče sušenky, převléká se do prostěradla a předstírá ducha, vymýšlí bojové hry na zahradě… A usilovně pracuje na tom, aby ratolesti věděly, že se mohou kdykoli s čímkoli bez obav svěřit, nemusí se bát přijít s jakýmkoli problémem nebo malérem.

  • Nebojí se selhání

Ano, moderní rodiče nemají strach ze svých vlastních omylů a špatných rozhodnutí. Vědí, že zdaleka ne vždy mají pravdu, a když se zmýlí, nemají problém se omluvit a přiznat chybu. Nevěřili byste, jak obrovský výchovný účinek má takový vlastní příklad. Když dítě vidí, že i máma nebo táta se mohou splést nebo se jim něco nepovede a nemají potíž to přiznat, případně to obrátí v humor a dokážou se sami sobě zasmát, rozhodně nezametají svá selhání pod koberec, přispívá to k posílení vzájemného vztahu, sebedůvěry potomka a uvolnění atmosféry.

Chcete vychovat šťastné děti? Berte je do přírody, nezahrnujte je dárky
Desatero rodičů báječných dětí: Netrestat a užít si i obyčejné momenty
Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodiče, ProCit, Bezmoc, Psycholog, Přemýšlení, Potomek, Google, Mód, Citové vydírání, Rodičovství, Optimista, Přešlap, Internet, Generace, Ratolest