Maminka.czNovorozenec

Hit jménem koupací kyblík: Jak se používá a je bezpečný?

Simona Procházková 10.  12.  2021
Koupání miminka je rituálem, díky kterému posilujete a prohlubujete vzájemný vztah a citové pouto. Jak na něj správně? Zvolit tradiční vaničku, nebo raději populární koupací kyblík? V čem je rozdíl a je kyblíček zdravotně bez rizika? Poradí lékařka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koupání miminka je krásný okamžik, kojenci většinou vodu milují a koupel si užívají. Novopečení rodiče ale občas tápou a nejsou si jisti, zda dělají vše správně. Časté dilema zní, v čem potomka koupat? Stačí pořídit lehátko do velké vany, koupit malou plastovou vaničku, či spíše vybrat dnes tolik oblíbený kyblíček? Od obyčejného kbelíku se liší především tvarem dna, které je zaoblené. Koupací kyblík je skladný, lehký, malý, bez ostrých hran a stabilní teplota vody v něm se udrží delší dobu, nevychladne tak rychle. 

VIDEO: Spánek miminek: Mají děti spát s rodiči v posteli?

Koupací kyblík je bezpečný a pohodlný

Obzvláště první koupání novorozence bývá spojeno s menší či větší mírou nervozity a obav. Jak se na tuto „premiéru“ co nejlépe připravit, co všechno bude potřeba mít po ruce, jakou teplotu má mít voda a jaké množství bude akorát? Jak s kojencem správně manipulovat, aby mi, nedej bože, nevyklouzl? Podobně nejistých otázek si novopečení rodiče kladou dost a dost.

Pokud jde o všemožné potřeby a „vychytávky“, které by se mohly hodit, případně výběr kosmetiky, není potřeba si příliš lámat hlavu. Moc toho není potřeba, kojenec se nejlépe myje pouhou čistou vodou, nejrůznější olejíčky, pěny a šampony jsou zbytečné, pro začátek bohatě postačí obyčejné dětské mýdlo. Mnohem důležitější otázkou je, v čem plánujete potomka koupat.

Víte, jak správně koupat miminka?

Vanička versus koupací kyblík

Dá se říct, že je to čistě jen na vás, jak se rozhodnete. Každá varianta je správná, a kterou zvolíte pro vlastní miminko, záleží na tom, co je pro něj i pro vás nejkomfortnější a bude nejlépe vyhovovat. Názory neonatologů, pediatrů a porodních asistentek se často rozcházejí. Potvrdí vám ale nejspíše, že v případě úplně malinkých miminek můžete s klidem využít na koupání i dřez nebo umyvadlo. Někteří rodiče jsou zpočátku poněkud úzkostní a strachují se, zda děťátku nemohou během koupele ublížit, jak ho mají držet a podobně. V některých těchto ohledech může být právě koupací kyblík dobrou volbou.

„Některé maminky jsou zručné hned a poradí si s oběma způsoby koupání. Některé méně zkušené maminky nebo ty, které se obávají ponoření nebo vyklouznutí miminka, budou preferovat spíše kyblík, jelikož v něm (při správném používání) nemůže dojít k ponoření hlavičky děťátka,“ vysvětluje MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Kyblík je super pro nedonošence i při kolikách

Koupací kyblík byl vyvinutý jako alternativa k vaničce, ve které se část nejmenších dětí necítila dobře. „Je vymyšlen tak, aby napodoboval těsnější a bezpečné prostředí dělohy. Rozdíl je tedy ve způsobu ponořování dítěte do vody a následné koupací poloze. V kyblíku se podle našich zkušeností cítí lépe předčasně narozené děti a také kojenci trpící kolikami. Dokonce jsou již i porodnice, kde dětské sestřičky vyměnily vaničky za kyblíky, protože jsou s nimi spokojenější,“ říká MUDr. Silvia Bajová.

Každé dítě, stejně tak jako i každá maminka, jsou individuality, takže si vždy společně hledají způsob koupání tak, aby byl pro oba co nejpříjemnější. Jednoduše koupejte ratolest tak, aby se cítila dobře a spokojeně. Bez ohledu na to, jak a kde se dítě koupe, nejzásadnější je vždy bezpečnost. Pamatujte, že miminka, ale ani větší děti, by při koupeli nikdy neměly být samy. A to ani chviličku, mnohdy stačí pár vteřin a nehoda je na světě.

Utonout lze i v pár centimetrech vody: 10 zásad bezpečného koupání

Jak správně používat kyblík? 

Hodně jste o kyblíčkování slyšela, uvažujete, že ho vyzkoušíte, ale máte obavy, jak kyblík správně používat? Připadá vám to příliš náročné? Opak je pravdou. Manipulace s miminkem není vůbec těžká. Kojence uchopíte do pozice klubíčka, pomalu ho vložíte do kyblíku a jemně pokrčíte nožičky. Jakmile bude v klubíčku na dně kyblíku, podepřete jednou rukou hlavičku, druhou držíte přes hrudníček (dítě sedí v kyblíku ponořené po ramínka). Plaváčka pak vyndávejte tak, že ho uchopíte jednou rukou mezi nožičkama a druhou za krkem.

Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Miminko, Šestinedělí, Rodiče, Koupání, Mýdlo, hit, Rituál, Plaváček, Módní hit, Kyblík, Lékařka, Ohled, Nemocnice na Homolce, Bajo, Miro, Koupel, Voda, Vztah, Silvio Bajová