Maminka.czZdraví

Mohou děti konzumovat chia semínka? Ano, ale v malém množství

Martina Machová 5.  2.  2017
Chia semínka (semena šalvěje hispánské) jsou v současnosti velmi populární zdravou potravinou s exotickými jihoamerickými kořeny. Tento hit milovníků zdravé stravy si však v žádném případě nevydobyl své místo mezi TOP potravinami nezaslouženě – i když i v jejich případě jde pochopitelně o určitý „módní trend“ a samozřejmě také skvělý byznys.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nicméně dle mnoha renomovaných odborníků na výživu se chia právem řadí mezi tzv. superpotraviny, tedy potraviny s naprosto mimořádnými nutričními vlastnostmi pro lidské zdraví a optimální fungování organismu. Mají tato miniaturní semínka místo také v jídelníčku malých dětí?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Chia plná antioxidantů

Na webovém portále Informačního centra bezpečnosti potravin se můžeme o chia semínkách dočíst:

„Nejen, že mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha vitaminů a minerálií jako železo, zinek, fosfor, hořčík.

Obsahují sacharidy a také tuky. Jsou také výborným zdrojem energie. Vzhledem k tomu, že chia semena absorbují poměrně velké množství vody a současně mají dost rozpustné vlákniny, pomáhají pozvolna uvolňovat energii ze sacharidů do krevního oběhu. Semena pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny. Chia semena jsou lehce stravitelná.“

Je třeba něco dodávat? Takové hodnocení odborníků si vysloužila málokterá potravina!

Superpotraviny pro těhotné

Chia semínka mají blahodárné účinky

Díky uvedeným nutričním vlastnostem mají chia blahodárný vliv například na pokožku, vlasy i nehty, pomáhají při nemocech srdce a cév.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jejich konzumace se doporučuje také při bolestech kloubů, zánětlivých onemocněních včetně viróz, i jako prevence civilizačních chorob a problémů se zažíváním.

Chia disponují silnými antioxidačními účinky; tedy schopností chránit buňky před mnoha nemocemi i negativními vlivy znečištěného životního prostředí.

Chia mohou být skvělým zdrojem energie a živin pro sportovce i rekonvalescenty a perfektním zdrojem bílkovin, železa, vápníku i dalších látek například pro vegany a vegetariány.

Dětem s mírou prospějí, ALE…

Vzhledem k tomu, že se chia konzumují obvykle namočená (změknou) nebo pečlivě „schovaná“ v určitém pokrmu, nejsou pro děti nijak mechanicky dráždivá a nebezpečná (riziko aspirace).

Chia neobsahují lepek ani se neřadí mezi významné alergeny – což představuje z pohledu dětské výživy jistou výhodu. Pravděpodobně jediné problémy, které by mohla chia semínka vašim dětem přinést, se ukrývají ve značném množství vlákniny a energie.

Velké množství vlákniny například v tzv. chiapudinku může způsobovat trávící problémy a nečekaný příval neutuchající energie může poněkud zaskočit rodiče.

Při jisté míře obezřetnosti však zjevně neexistuje důvod, proč by se chia nemohla čas od času objevit i v jídelníčku starších batolat, avšak v malém množství a přednostně spíše ve specifických obdobích.

Například během rekonvalescence, v době, kdy chceme cíleně posilovat organismus, během sportovních výkonů atd.

Erotický horoskop na únor. Jaké vzrušení v posteli vás čeká tento měsíc?

O netušené energii, kterou jsou chia semínka schopná lidské tělo nabít, se píše například v bestseleru Zrozen k běhu (Born to run, Christopher McDougall), který chia semínka značně zpopularizoval.

Chia totiž v jednoduchém nápoji konzumovali před náročnými dálkovými běhy extrémně výkonní běžci z kmene Tarahumara v Mexiku – nápoj jim dodával energii a výdrž po celý den a pomáhal organismu hospodařit s vodou.

KUCHAŘSKÉ TIPY PRO MAMINKY:

  • Trochu chia gelu lze přidat do hotové pomazánky, kaše, polévky, domácí přesnídávky, ale třeba i jablek, které dáváte do štrúdlů apod.
  • Chia gel se skvěle hodí do smoothie a ovocných koktejlů, kam jej můžete pro jemnější konzistenci i zamixovat.
  • Malou hrstičku semínek (klidně mletých) je možné přidat i do masových směsí na sekanou či karbenátky nebo do domácího slaného i sladkého pečiva.
  • Chia semínky je možné nutričně obohatit i některé omáčky, například s rajčatovou omáčkou na těstoviny se chia snáší skvěle. Chia se dokonce dobře hodí i do rajčatového základu na pizzu.

Zařazujete chia semínka do svého jídelníčku nebo jídelníčku dětí?

GALERIE: Neutrácejte za těhotenskou módu a inspirujte se u slavných maminek
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Dětský jídelníček, ANO, Neutuchající energie, Výborný zdroj, Životní prostředí, Vegan, Značné množství, Renomovaný odborník, Přírodní zdroj, Blahodárný vliv, Negativní vliv, Malé množství, Krevní oběh, Štrůdl, Christopher, Skvělý zdroj, Lidské zdraví, Lepek, Alergeny, Lidské tělo, Množství, Zdraví na Heureka.cz