Maminka.czZdraví

Moje dítě má strie. Je to vůbec možné? A co s nimi dělat?

Martina Machová 27.  1.  2015
Strie jsou vnímány jako kosmetická vada, která nejčastěji vzniká u dospělých žen v souvislosti s těhotenstvím a přibráním na váze. Jenže strie se bohužel nevyhýbají ani dětem! Proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Strie jsou spolu s celulitidou asi nejčastějšími kosmetickými kožními problémy lidské populace. Odhaduje se, že strie má v menší či větší míře až 90 % žen! Strie však mohou mít i děti, zvláště ohrožené jsou holčičky v pubertálním věku a děti obézní.

VIDEO: Maminka podcast: Jak učit děti vnímat své tělo zdravě?

Strie: podkožní jizvičky, na které je kosmetika krátká

„Strie neboli pajizévky vznikají popraskáním elastických vláken pod povrchem pokožky,“ vysvětluje kosmetička Ida Kopečková. A upřesňuje, že se jedná o specifický typ podkožních jizev, které se mohou vyskytnout takřka kdekoliv na těle. Nejčastějším místem bývá oblast břicha, boků, stehen a prsou. Bezprostředně po vzniku bývají strie více plastické a mají výrazně růžově-červené zabarvení a mohou dokonce svědit!

Postupem času se barva mění na velmi světle fialovou, až nakonec jizvičky vyblednou a plasticita může být, zvláště při správné péči, takřka nepostřehnutelná. V poslední fázi pak bývají patrné pouze jemné bílé linky. „Striím je těžké se vyhnout a je takřka nemožné se jich úplně zbavit – bohužel,“ dodává kosmetička.

Ohrožené děti: Nejen „tlouštíci a puberťáci“

  • Elastická vlákna pod povrchem pokožky samozřejmě nepopraskají jen tak, za poškozením vždy stojí extrémní nebo skokové napnutí pokožky, která takové namáhání jednoduše nevydrží.
  • Zatímco pro dospělé ženy je z tohoto pohledu nejkritičtější dobou těhotenství a také období, kdy rychle přiberou, u dětí může být na vině i rychlý růst!

Strie však může mít i hubená holčička či kluk, kteří velmi rychle vyrostou, a jejich pokožka na určitých místech překročí svou hranici elasticity. Obvyklejší jsou však strie u dětí obézních, a bohužel, také u slečen v pubertě, kdy dochází ke změně postavy; zvýrazňují se boky a hýždě, začínají růst prsa. A právě tyto partie bývají v pubertálním věku „postiženy“ nejčastěji.

GALERIE: Strie a povolená kůže po porodu nejsou tabu! Influencerka šla s kůží na trh a ukázala syrovou realitu

Existuje účinná prevence strií?

Odborníci tvrdí, že pravděpodobně největší vliv na vznik strií má dědičnost, zatímco u někoho je pokožka velmi elastická, u jiného bývá „křehčí“. Svůj vliv také sehrávají přirozené hormonální změny (puberta, těhotenství, laktace a menopauza), avšak podíl na zhoršené elasticitě mohou v některých výjimečných případech mít i masti s obsahem kortikoidů! Velmi častým používáním těchto mastí se pokožka ztenčuje, produkce kolagenu bývá narušena a je tedy více ohrožena vznikem nepříjemných strií.

A jak tedy striím předejít?

  • Jedinou účinnou prevencí je důkladné a pravidelné promazávání a jemné masírování pokožky v kritických obdobích.
  • Strie lze sice v současné době odstranit pomocí laseru, výsledky však ani v tomto případě nejsou stoprocentní. Jistou útěchou pro všechny striemi postižené jedince je, že ve většině případů jizvičky časem vyblednou, ztratí svou plastičnost a jsou mnohem méně nápadné.
Témata: Zdraví, Krása a styl, Strie, Menopauza, Jemné masírování, Účinná prevence, Pubertální věk, Rychlý růst, Ohrožené děti, Fialovo, Děti, Hýždě, Zdraví na Heureka.cz