Maminka.czBatole, 2,5 až 3 roky

Moje dítě odmítá ve dvou letech kakat jinam než do plenky

Zuzana Šustová 15.  2.  2013
Nejlepším řešením je pozvat na návštěvu starší děti, které kakají samy do záchodu nebo nočníku, aby vašemu potomkovi předvedly, že na tom nic není, a že je to velmi šikovné, vykakat se vsedě do mísy a ne do vlastních kalhot. Proč ale k takovému problému dojde, jak mu předcházet a jak zvládnout situaci, pokud nezabere ani správný příklad v podobě motivujících rozumnějších kamarádů?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se to může stát?

Jsem přesvědčená, že tento problém s kakáním do pleny, má kořeny v příliš dlouhých frekvencích mezi jednotlivými stolicemi. Totiž moje dcera, které se ještě donedávna nechtělo sedět "s bobkem" na nočníku, prosila o plínu a kakala vestoje, loni v létě najednou začala mít i týdenní pauzu mezi jednotlivými stolicemi. Problém jsem nijak neřešila, protože špatně jí zjevně nebylo, vykazovala známky zcela spokojeného, normálně spícího, veselého, hravého a krmícího se dítěte. Šestidenní pauza mezi kakáním mě přesto velmi znepokojovala.

Přemýšlejte a přehodnocujte

Když na situaci pohlížím zpětně, stejnou chybu bych už neudělala - každý večer jsem do ní cpala misku ovesné kaše, aby šla spát pořádně najedená. Jenže tohle jídlo v takovém množství způsobuje zácpu. Navíc lahev mléka dvakrát denně - samé stavící prostředky. Plus jsem pořádně nekontrolovala, kolik vody a šťávy za den vypije, takže pila málo a tento zacpávací koktejl způsobil, že její stolice jednou za týden byla tak veliká, až jí jednoho dne zcela jistě natrhla zadeček při kakání. Jelikož se to nejspíš nestalo jednou, každé další a další kakání po několika dnech zácpy se dceři podvědomě spojilo s bolestí, proto odmítala sedět a potřebovala stát.

Jak situaci zlepšit a ošetřit?

Začala jsem pak na sklonku léta nutit dceru víc pít a víc jíst ovoce a zeleninu, sama přestala jíst kaše a začala se stravovat výhradně stejným jídlem, jako my rodiče, a najednou se jí chtělo kakat častěji. Přesto však problém s odmítáním nočníku na "velkou" přetrval až doteď. Před čtrnácti dny přišly na návštěvu kamarádky s holčičkami, tři a půl a čtyři a půl, a ty dceři Mařence celé odpoledne střídavě předváděli kakání do záchodu, načež si ještě ten den, před zraky svých vzorů, řekla o nočník a udělala do něj slavnostní bobek.

Pokud to nepomůže, buďte trpělivá

Jestliže na vaše dvouleté dítě nezafunguje žádná motivační družba se staršími dětmi, co kakání (nebo i jiné vytoužené dovednosti) předvedou na počkání, počkejte vy sama. Dejte dítěti šanci do tří let. Hlavně myslete na pozitivní motivaci, žádné vyhrožování, o věci stále mluvte, ale kladně, slibujte odměny za kakání do nočníku atd. A chvalte, tleskejte a radujte se společně z každého kroku vpřed!

Co říká psycholog?

Odborníci se shodují v názoru, že nejlépe zabírá pozitivní motivace, takže každý bobek v nočníku či záchodu patřičně pochválit, případně naslibovat odměnu. Souhlasí též s přidáním vlákniny a více nemléčných tekutin do jídelníčku - i když to je spíš rada praktického lékaře - a zároveň varují před tresty a negativním postojem k plenám. Vaše děti mají tři roky na to, aby se naučili žít bez plínky, přičemž klukům to může trvat ještě o pár měsíců déle.

Témata: Děti, Pleny, letec, Let, Pozitivní motivace, Plen, Pleny na Heureka.cz