Maminka.czPorod

Monitor dechu – dobrá investice, nebo vyhozené peníze?

Kateřina Černá 17.  9.  2010
Na náhlé úmrtí kojenců (SIDS) zemře v České republice asi 25 dětí ročně. Je to jedna z nejčastějších příčin úmrtí dětí do jednoho roku. Monitor dechu snímá dýchací pohyby u dětí, pokud se 20 vteřin nenadechnou, spustí se zvukový signál. Monitor dechu tedy SIDS nepředchází, pouze Vás na výpadek dechu upozorní včas, aby byla možná případná resuscitace. Většinou však stačí s dítětem zatřást - jakmile se vzbudí, samo se nadechne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


Je opravdu potřeba?

Často se doporučuje počkat s koupí monitoru až po narození dítěte. Pokud nastanou při porodu komplikace, dítě se Vám narodí předčasně či s vadou dechu nebo srdce, určitě si monitor pořiďte. Rizikovou skupinou jsou také děti matek kuřaček (i pasivních), nezanedbatelné jsou i dědičné faktory. Pořídit by si ho měly i ty matky jejichž děti spinkají z nějakého důvodu na bříšku nebo mají problémy s častým ublinkáváním.

V případě, že se Vám narodí miminko naprosto zdravé a v termínu, monitor dechu není rozhodně nutností. Mnohým maminkám však ušetří starosti a zbytečné noční vstávání k dítěti.

Falešný poplach

Kromě ceny mnohé maminky odrazuje také možnost falešného poplachu. Může se stát, že monitor sepne zvukovou signalizaci a Vy najdete v postýlce zdravé miminko. V některých případech nemusí jít o falešný poplach, dítě mohlo na nějakou dobu přestat dýchat a následně se dýchání spontánně obnovilo.

Pokud však chcete předejít tomu, aby přístroj signalizoval zástavu dechu bezdůvodně, ujistěte se, že máte monitor správně zapojen a s dostatečně nabitými bateriemi. Může se také stát, že se přestane snímat dech, pokud je miminko schoulené na kraji postele. Problémem může být i příliš tlustá matrace, přes kterou není schopen monitor dech zachytit, zvláště v kombinaci s nízkou váhou miminka.

Pozor si dejte také na to, aby na monitor nepůsobily jiné vibrace, než je dýchání dítěte. Je proto dobré se vyvarovat například větráku či průvanu v okolí dětské postýlky. Pokud máte plovoucí podlahu, je dobré nohy postele něčím podložit, aby chůze kolem postýlky nebyla nesprávně detekována jako dýchací pohyby. Z těchto důvodů také není možné monitor dechu používat při jízdě autem nebo v kočárku při vycházce.

Za kolik je možno monitor dechu pořídit?

V současnosti jsou monitory dechu k dostání přibližně od 2000 Kč výše. Mnohé maminky si nechají přístroj jen na první rok a poté ho prodají. Variantou je tedy i koupě monitoru z druhé ruky nebo jeho zapůjčení. Zapůjčení poskytuje například sdružení Sluníčko a přijde Vás na 150 Kč měsíčně.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Kojenec, Monitor, Falešný poplach, Investice, Dech, Dobrá, Zdraví na Heureka.cz

Video